Markíza - satelitnou stanicou
Autor: Redakcia , e-mail: redakcia@satcentrum.com Přidané: 27.12.2001
Už vyše týždňa prebieha v pakete CzechLink testovacie vysielanie slovenskej stanice Markíza. Kanál Test TV, na ktorom sa uskutočňuje testovanie bol v uplynulých dňoch zakódovaný systémom CryptoWorks. Dnes však je tomu inak, už niekoľko hodín je Markíza vysielaná nekódovane!

Kvalita obrazu nedosahuje zďaleka štúdiovú úroveň a v obraze sa okrem mierneho zrnenia objavujú aj iné rušiace prvky známe z terestriálneho príjmu. Je to spôsobene tým, že signál sa na satelit nedostáva priamo zo Záhorskej Bystrice, kde má stanica svoje sídlo, ale ide najskôr rádioreléovou trasou do Českej republiky na Kavčí hory odkiaľ sa cez HUB dostáva spolu s českými stanicami na satelit EuroBird.

Zvuk je vysielaný iba v ľavej audio stope. Teletext vysielaný nie je.

Generálny riaditeľ Markízy p.Repčík sa v predošlej relácii Zo zákulisia ... vyjadril, že od marca 2002 začne stanica vysielať aj zo satelitu, pričom žiadne ďalšie podrobnosti neuviedol. Dnes preto zostávajú mnohé otázky v úrovni dohadov, napr. to, či bude stanica zo satelitu ponúkaná iba pre slovenských divákov, alebo prechod na satelit bude hlavne znamenať expanziu stanice do českých kábloviek.

Vysielanie bude isto kódované a pravdepodobne to bude v spomínanom CryptoWorkse, v ktorom sú zakódované aj české stanice (ČT1, ČT2, Prima).

Vysielanie zo satelitu tak zabezpečí Markíze dostať sa aj do tých častí Slovenska, ktoré dnes nie sú pokryté terestriálnymi vykrývačmi. Tu však opäť zostáva otvorená otázka, koľko sa za prístupovú kartu bude platiť. Či sa zavedie jednorázový poplatok ako je to u českých staníc, alebo sa zavedie mesačný paušál.


Najbližšie vysielanie relácie Zo zákulisia Markízy by sa malo uskutočniť 12. januára 2002. Dúfajme, že už v tomto vydaní budú niektoré otázky ohľadom satelitného vysielania zodpovedané.

Parametre vysielania:
Družica EuroBird (28,5° východne), frekvencia 12,607 GHz/H (SR 27500, FEC 3/4).

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/152/markiza-satelitnou-stanicou/