Kódovacie systémy - 8.časť (VideoGuard)
Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 28.12.2001
Kódovací systém vyrobený kombinovane viacerými firmami pod skratkou NDS, ktoré sa zaoberajú satelitným kódovaním. Vyrobený bol špeciálne pre digitálne vysielanie a autorizáciu klasickým spôsobom. Používa ho aj najväčší anglický prevádzkovateľ platenej televízie spoločnosť Sky.

Na tento kódovací systém moduly typu CA neexistujú, spoločnosť svojim predplatiteľom distribuuje iba prijímače (SKY DigiBox), v ktorých sú zabudované CI dekodéry. Prístup je klasickým spôsobom pomocou kariet a spojenia cez modem s centrálou. Dnes ho okrem spoločnosti Sky využíva aj grécky prevádzkovateľ OTE a taliansky prevádzkovateľ Stream.

VideoGuard je vlastne nástupcom analóogvého systému VideoCrypt, ktorý niekoľko rokov spoločnosť Sky používala. VideoGuard patrí medzi kvalitnejšie a odolnejšie systémy, ktoré sa bežne používajú pri platenej televízii. No napriek týmto faktom bol už pirátmi prelomený a jediná cesta ako sa k nemu dostať je prostredníctvom prijímačov DigiBox, ktoré sa našťastie pre spoločnosť Sky pirátsky ešte skoro vôbec nerozšírili. Okrem klasickej služby systém ponúka takmer všestranné využitie pri iných dátových službách. Je pripravený pre vysokorýchlostný Internet šifrovaný spôsobom DES a služby DTH - Direct to Home.

Spoločnosť Sky tento systém ako prvá uviedla do domácností vo Veľkej Británii a na počudovanie verejnosti sa systém veľmi rýchlo udomácnil. DTH spočíva v komfortnom ovládaní iných dátových služieb pomocou diaľkového ovládania, digitálneho prijímača a pripojeného modemu. Divákovi sa týmto pádom naozaj naskytá možnosť virtuálneho ovládania rôznych služieb priamo z diaľkového ovládania a priamo zo svojej obývačky. VideoGuard sa pomaly, ale iste dostáva aj do iných štátov a možno po čase sa stane aj európskym štandardom v oblasti platenej televízie.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/153/kodovacie-systemy-8-cast-videoguard/