Slovensko: Štát pritvrdí v boji proti televíznym pirátom
Autor: TASR, SME.sk , e-mail: info@sme.sk Přidané: 06.08.2005
BRATISLAVA - Štát sa rozhodol tvrdšie bojovať proti pirátskemu šíreniu televízneho signálu. Predávanie nelegálnych dekodérov na príjem platených televíznych programov sa bude dať potrestať pokutou až do 20 miliónov korún. Od decembra 2005 to navrhuje ministerstvo hospodárstva v zákone, ktorý predložilo na medzirezortné pripomienkové konanie.

Podľa údajov Asociácie prevádzkovateľov káblovej televízie v minulom roku bolo na Slovensko dovezených okolo 70-tisíc nelegálnych zariadení, ktoré dokážu prelomiť zakódované programy.

Užívanie nelegálnych dekodérov v domácnostiach by pokutované byť nemalo, priestupkom bude len prechovávanie zariadení za obchodným účelom. Domácnosti sa však krádežou televízneho signálu dopúšťajú trestného činu, ale až po roku užívania nelegálneho zariadenia. Zhruba dvanásť mesiacov totiž trvá, kým káblovému operátorovi spôsobia škodu vyššiu, ako je minimálna mzda. Oficiálne sa napríklad filmový kanál HBO predáva v sieti UPC Slovensko za 335 korún mesačne.

Kábloví operátori vyššie pokuty pre predajcov pirátskych zariadení vítajú. "Spoločnosť UPC Slovensko dúfa, že nový zákon zavedie tvrdší zákaz nelegálneho prístupu k platenému televíznemu vysielaniu," povedal poverený hovorca UPC Jaroslav Kolár. Ide napríklad o satelitné, resp. televízne vysielanie cez káblové rozvody alebo MMDS (bezdrôtový prenos televízneho signálu).

Prevádzkovatelia káblovej televízie odhadujú, že ročne vinou pirátskych dekodérov prichádzajú o tržby v objeme 431 miliónov korún. Najviac nelegálnych zariadení sa pritom vzťahuje na technológiu MMDS, kde je pirátov údajne až trikrát toľko ako platiacich zákazníkov. O peniaze prichádzajú aj držitelia autorských práv, napríklad filmové produkčné domy či televízie.

Asociácia prevádzkovateľov káblovej televízie odhaduje počet prijímateľov signálu cez pirátske dekodéry v desaťtisícoch. "Kým však pirátstvo v káblových sieťach presahuje 10 percent z počtu zákazníkov, pirátstvo pri MMDS dosahuje troj- až sedemnásobok riadne platiacich zákazníkov," tvrdí Kolár.

Podľa údajov zverejnených Radou pre vysielanie a retransmisiu sa pokles počtu účastníkov týka najmä domácností pripojených na systémy MMDS. Pri nelegálnom konaní pritom dochádza nielen k poškodzovaniu súkromného vlastníctva káblových operátorov, ale aj k porušovaniu autorských práv a v konečnom dôsledku k rozsiahlym daňovým únikom.

Problémy s nelegálnym lámaním zakódovaných televíznych problémov má celá Európa. Kábloví a bezdrôtoví kábloví operátori odhadujú, že piráti ich ročne oberú o 5 až 10 percent tržieb.


Zdroj: SME.sk, Tomáš Velecký, TASR, 5.8.2005

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1559/slovensko-stat-pritvrdi-v-boji-proti-televiznym-piratom/