Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 13:12:00   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Ze světa | Články
 

Britský Ofcom zveřejnil studii mapující užívání médií dětmi ve věku 5-15 let

  Autor: PR Press RRTV , e-mail: info@rrtv.cz Přidané: 07.11.2011


Ofcom, britský regulátor v oblasti komunikací, zveřejnil koncem října obsáhlou studii mapující užívání médií dětmi ve věku 5-15 let. Studie vychází z velké části ze zjištění, která přinesl sociologický průzkum monitorující některé aspekty mediální gramotnosti z jara letošního roku. Výsledky výzkumu ukazují, že televize zůstává i nadále médiem, které děti využívají nejčastěji. Pravidelně, tedy každý, nebo téměř každý den, se na televizi dívá 95 % britských dětí, přičemž čím dál větší počet dětí má televizi přímo ve svém pokoji: věková kategorie 5-7 let (45 %), 8-11 let (61 %), 12-15 let (74 %).


Celkový počet hodin, které dětští diváci stráví sledováním televizních pořadů, se zvýšil na 17 hodin a 34 minut za týden, což činí 2,5 hodiny denně. Daná čísla korespondují se zjištěními sociologických průzkumů provedených v českém prostředí.

Britský průzkum dále sondoval, ve kterých časech a jaké pořady děti nejčastěji sledují. Výsledky ukázaly, že celé dvě třetiny času, které děti stráví u televizní obrazovky (68 %), se vztahuje k ‚dospělým vysílacím časům‘1, a pouze jedna třetina (32 %) dětským pořadům, z čehož vyplývá, že děti tráví sledováním pořadů pro dospělé dvakrát více času než sledováním pořadů určených jejich věkové kategorii. Průzkum dále ukázal, že celá jedna pětina dětí zůstává u televizní obrazovky po 21:00, což je hranice, kterou britský mediální zákon určil jako hraniční ve vztahu k ochraně dětí a mladistvých.

Nejzajímavější poznatky přinesly odpovědi na dotazy vztahující se k ‚nepatřičnému obsahu‘ televizního vysílání. Dětem nejčastěji vadilo velké množství reklam, toto uvedlo celých 72 % dětí ve věku 12-15 let a 58 % v kategorii 8-11 let.

Průzkum byl zaměřen také na rodiče a jejich postoj k užívání médií jejich dětmi. Nejvíce britských rodičů má obavu z obsahu televizního vysílání (31 %), což činí televizi z pohledu rodičů ‚více ohrožující‘ než například internet, mobilní telefon, nebo hraní her. Dalším zajímavým aspektem je fakt, že ze všech rodičů/respondentů 11 % vyjádřilo znepokojení nad obsahem hudebních videoklipů, které jsou pro velkou část rodičů spojeny s nevhodným sexuálním obsahem.

1 Dospělý vysílací čas – všechny terestrické televizní programy, z nichž jsou vyjmuty dětské pořady, a všechny digitální tv programy bez kanálů určených dětem.


PR Press RRTV, 7. 11. 2011


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.11.2011 • Dohoda mezi Playboy Enterprises, Inc. (PEI) a Manwin

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist