Úsporné opatrenia manažmentu RTVS vedú k ozdraveniu Slovenskej televízie
Autor: PR Press RTVS , e-mail: info@stv.sk Přidané: 10.11.2011

Vzhľadom na vysokú zadlženosť Slovenskej televízie sa nový manažment RTVS po zlúčení Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu (1. januára 2011) zameral vo svojich prvých krokoch k ozdraveniu organizačnej zložky STV.


Manažment RTVS pod vedením generálnej riaditeľky Miloslavy Zemkovej zaviedol rozsiahle reštrikčné a úsporné opatrenia predovšetkým v oblasti zamestnanosti, nákladovosti za služby a materiál, ale aj v ostatných oblastiach rozhlasového a predovšetkým televízneho procesu.

V dôsledku týchto opatrení RTVS v organizačnej zložke Slovenská televízia predpokladá, že do konca roka sa jej podarí dosiahnuť zisk vo výške 0,5 milióna eur, čo oproti minulému roku (strata vo výške 25,32 mil. eur) predstavuje lepší hospodársky výsledok o 25,82 miliónov eur. STV predpokladá v sledovanom období roku 2011 oproti roku 2010 nižšie výnosy o 3,62 mil. eur (pokles predovšetkým z dôvodu zníženia percentuálneho podielu vysielanie reklamy z 1,5% na 1% a znížením odhadovaných výnosov z úhrad za službu verejnosti). Napriek poklesu výnosov STV sa očakáva, že v roku 2011 dosiahne ziskový hospodársky výsledok. Podarí sa to predovšetkým spomínanými prísnymi reštrikčnými a úspornými opatreniami v oblasti nákladov. RTVS odhaduje, že v tomto roku budú oproti roku 2010 nižšie o 29,43 mil. eur.

V rámci nákladových položiek STV predpokladá, že najvýraznejšiu úsporu zaznamená v nákladových položkách spotrebované nákupy a služby. Tieto náklady v roku 2011 poklesnú oproti roku 2010 o 19 mil. eur. Hlavným dôvodom je predovšetkým zníženie cien za poskytované služby a tovary a efektívnejšie využívanie poskytovaných služieb a nákupov tovarov. Pokles v týchto nákladových položkách vznikol spomínanými reštrikčnými opatreniami, ktoré mali vplyv na výrobu, ako aj na réžiu.

Z hľadiska výroby Slovenská televízia pristúpila k zníženiu cenníkových sadzieb, ktoré majú za dôsledok, že v sledovanom období roku 2011 v porovnaní s rokom 2010 náklady na honoráre poklesnú o 33,42 % a náklady na služby pri výrobe programov poklesnú o 40,71 %. Zníženie nákladov na služby pri výrobe programov ovplyvnila vo veľkej miere aj skutočnosť, že STV využíva v prvom rade vlastné kapacity a nie externé prostredie. Táto skutočnosť má priamo vplyv aj na pokles nákladov v položkách objednávková výroba (zníženie nákladov o 50,2 %) a koprodukcia (pokles nákladov o 52,91%).

Z hľadiska réžie STV pristúpila k rokovaniam s dodávateľmi, ktorí zabezpečovali režijné služby pre Slovenskú televíziu a dohodla s nimi výrazné zníženie cien za poskytované služby. V prípade, že dodávateľ nesúhlasil so znížením cien, STV vypovedala zmluvu a vytvorila podmienky na možnosť podpísania zmluvy s lacnejším dodávateľom. V sledovanom období roku 2011 (oproti roku 2010) STV predpokladá zníženie nákladov na ostatné služby o 67,81 % (ide predovšetkým o strážnu službu, upratovanie, právne služby a ostatné režijné služby).

Ďalším významným krokom manažmentu RTVS bolo spustenie hromadného prepúšťania zamestnancov a zároveň úprava ich miezd. V dôsledku tohto reštrikčného opatrenia osobné náklady v roku 2011 poklesnú oproti predchádzajúcemu obdobiu o 1,86 mil. eur. Táto úspora sa hlavne prejaví v roku 2012, vzhľadom k tomu že sme v tomto roku museli prepusteným pracovníkom vyplácať odstupné.

Všetky úsporné opatrenia manažmentu RTVS vedú k ozdraveniu organizačnej zložky Slovenská televízia a k znižovanie záväzkov STV tak, aby štát nemusel zabezpečiť oddlženie STV v plnej výške (kumulatívna strata 43 mil. eur).

Rozhlas a televízia Slovenska použije finančné prostriedky od štátu vo výške 24 142 715 eur, ktoré minulý týždeň schválila vláda SR, na zaplatenie starých záväzkov z minulých období. Finančná podpora štátu je nevyhnutná na zaplatenie starých záväzkov, ktoré evidovala RTVS, organizačná zložka STV k 31.12. 2010. Poskytnuté finančné prostriedky neriešia rezervy na súdne spory, najmä Omega, ktorá je vo výške približne 6 miliónov eur. Ďalšie straty plánuje RTVS vykryť v priebehu nasledujúcich období z vlastných zdrojov. Hospodárenie RTVS, ktoré bude tento rok mierne pozitívne, dáva predpoklad, že okrem riešenia prípadných prehraných starých súdnych sporov nebude potrebovať ďalšie finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu. Záväzky, ktoré vznikli v tomto roku, Rozhlas a televízia Slovenska priebežne platí v termínoch splatnosti.


Mgr. Richard Šümeghy, Hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/15832/usporne-opatrenia-manazmentu-rtvs-vedu-k-ozdraveniu-slovenskej-televizie/