Koprodukčný film RTVS Dom získal hlavnú cenu na MFF v Terste
Autor: PR Press RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 29.01.2012
Koprodukčný film Rozhlasu a televízie Slovenska Dom získal tento týždeň hlavnú cenu v kategórii Najlepší celovečerný film na 23. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v talianskom Terste, ktorý do svojho programu vyberá výnimočné filmy z regiónu strednej a východnej Európy.


Film Dom režisérky Zuzany Liovej ocenili tento mesiac aj na prestížnom Medzinárodnom filmovom festivale v Palm Springs. Snímka získala cenu v sekcii New Voices/New Visions. Keďže RTVS má blízko k slovenskému filmu, je našou ambíciou podporovať kvalitné projekty slovenských autorov.

Autorským debutom Zuzany Liovej bol televízny film Ticho (2005), ktorý taktiež vznikol v koprodukcii Slovenskej televízie. Film Dom je režisérkin celovečerný debut pre kiná. Na scenári pracovala takmer deväť rokov a počas jeho tvorby sa s ním úspešne zúčastnila na viacerých scenáristických súťažiach. Získala viacero cien, ako je Cena Tibora Vichtu (1. cena v kategórii „Scenár k celovečernému hranému filmu“), Hartley-Merrill International Screenwriting Prize, ScripTeast (Krzysztof Kieslowski TVP Award 2007).

Od jeho svetovej premiéry na prestížnom MFF Berlinale, kde bol uvedený v sekcii Fórum vo februári 2011 ako prvý film slovenského tvorcu po 20 rokoch, obišiel Dom viacero medzinárodných filmových festivalov a zozbieral ceny pre režisérku aj hereckých predstaviteľov. Na slovenskom Art Film Feste získali hlavné herecké ocenenia Miroslav Krobot a Judit Bárdos, na MFF Anonimul v Rumunsku dostal cenu divákov, na MFF Karlove Vary bol film vybratý do sekcie Variety – 10 European Directors To Watch. Uviedli ho na mnohých medzinárodných festivalových fórach a najbližšie mesiace má potvrdenú účasť v programe viacerých prestížnych prehliadok.


Mgr. Richard Šümeghy, Hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/16318/koprodukcny-film-rtvs-dom-ziskal-hlavnu-cenu-na-mff-v-terste/