SF Info s pořady Radio Télévision Suisse bude od konce února na satelitu zakódováno
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 11.02.2012
Dosud volně přijímatelnou švýcarskou televizní stanici SF Info bude možné od konce února sledovat jen s aktivovanou satelitní kartou podmíněného přístupu. Kvůli budoucímu přechodu na vysoké rozlišení musí být většina programu SF Info zakódována do konce měsíce, uvedla švýcarská rozhlasová a televizní společnost pro německý server Digitalmagazin.


Kanál SF Info zahájil dne 1. 2. 2012 vysílání různých pořadů Radio Télévision Suisse (RTS) ve francouzském jazyce se skrytými titulky. Německým divákům dvakrát týdně nabídne pořady např. Temps Présent, Mise au Point, Infrarouge, Passe-Moi les Jumelles a Géopolitis. RTS a SRF díky švýcarskému šíření programů naplňují veřejnoprávní poslání, které je požadováno ve vícejazyčném švýcarském prostředí.

Regiony, kde se hovoří různými jazyky, spolupracují a vyměňují si pořady. Výsledkem je např. to, že francouzský kanál TV5 Monde realizuje německé skryté titulky pro své pořady a dává je k dispozici kanálu SF Info. Licence SRG umožňuje vysílání programů RTS na kanálu SF Info. Kulturní a sociální výměna mezi regiony je nově zakotvena i rozhlasovém a televizním zákoně RTVG (Radio- und Fernsehgesetz). Pravidelné pořady doplňují selektivní výměnu programů mezi SRF a RTS.

Společnost SRG SSR od 29. 2. 2012 zahájí vysílání šesti pravidelných televizních programů i ve vysokém rozlišení. Kvůli autorským právům šíří SRG SSR své televizní programy ze satelitu kódovaně. Autorská práva pro mnoho pořadů platí jen pro Švýcarsko. Při volném satelitním šíření (FTA) by bylo možné signál přijímat v celé Evropě. To platí (s výjimkou stanice SF Info) pro celou televizní nabídku SRG SSR. Satelitní kartu podmíněného přístupu (sat-access-karte) k dekódování signálu smí využívat jen diváci bydlící ve Švýcarsku a švýcarské domácnosti v zahraničí.


Parametry pro příjmu SF Info:

satelit: Hot Bird
orbitální pozice: 13° východně
kmitočet: 12,399 GHz
polarizace: horizontální
Symbol Rate: 27500 kSymb/s
FEC 3/4
Internet: www.srg.ch, www.srgssr.ch, www.sf.tv


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/16390/sf-info-s-porady-radio-television-suisse-bude-od-konce-unora-na-satelitu-zakodovano/