Česká televize hostí mezinárodní televizní projekt EBU – City Folk
Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 02.03.2012
Na Kavčích horách se v sobotu 3. března sejdou mezinárodní tvůrci a producenti spolupracující na evropském projektu City Folk. Tento mezinárodní multikulturní televizní projekt, který je zastřešený Evropskou vysílací unií (EBU), každoročně spoluvytváří přibližně desítka evropských televizních stanic. Cílem projektu je podpora principu odlišnosti a vytváření atmosféry tolerance. Každoročně se do něj zapojí 8 – 14 televizních stanic, každá z nich natočí a premiérově odvysílá jeden díl.


Hostitelem letošního mezinárodního diskuzního fóra se stává Česká televize. „Všechny pořady se během setkání promítají a ke všem se vedou zasvěcené, a často i bouřlivé diskuze. Je totiž nesmírně důležité, aby se při množství estetických přístupů a filmařských krajových zvyklostí podařilo udržet jednotný styl projektu,“ říká Antonín Trš, vedoucí dramaturg skupiny pro multikulturní pořady, a doplňuje: „Jedná se o krátké příběhy v rozsahu přibližně 8 minut, které však, jako každý dobrý příběh, musí projít všemi fázemi aristotelské poetiky. Na tak malé ploše se příběh musí minimálně rozehrát, zamotat a zase rozplést - a přitom pobavit nebo dojmout, nejlépe obojí. A přitom - což je velmi důležité - musí být srozumitelný pro evropské publikum.“

V jednom dílu o celkové stopáži 25 minut se vždy odvinou tři portréty příslušníků rozdílných kultur a odlišného životního stylu z jednoho města. ČT díky tomuto projektu premiérově odvysílala přes 300 portrétů v přibližně 110 půlhodinových epizodách, přičemž sama vyrobila a partnerům v rámci výměny dodala 39 portrétů pro celkem 13 epizod. Cyklus zhruba deseti pořadů, které vzniknou z letošního setkání, odvysílá Česká televize začátkem září.


Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/16516/ceska-televize-hosti-mezinarodni-televizni-projekt-ebu-city-folk/