MHP v EU
Autor: Zd.Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 10.10.2005
Jedním z významných přínosů digitálního vysílání je možnost spuštění dalších doprovodných datových služeb včetně interaktivní komunikace. Tato výsada byla zatím možná především u internetu, s rozvojem digitálního vysílání vzniká možnost využít podobné služby i prostřednictvím zařízení pro příjem digitálního signálu, televizního přijímače a ovladače, případně dalších přidaných zařízení.

Přenos interaktivních služeb je založen na rozhraní pro programování aplikací – API (Application Programming Interface). API obsahuje funkce, které například umožňují zobrazení tisku a grafiky na obrazovce, které mohou být základem pro další aplikace. Základním požadavkem na většinu nových systémů a technologií je snadná využitelnost a zejména kompatibilita, která umožní dostatečné rozšíření a využití. V počátku vývoje ale nebyl pro API vytvořen žádný nosný standard a proto vzniklo a začalo se využívat systémů několik – Open TV, Betanova nebo Media Highway. Tato roztříštěnost vedla k nemožnosti univerzálního využívání přijímacích zařízení a k celkovému omezení využití interaktivních služeb. Organizace DVB se nakonec v roce 1998 dohodla na vytvoření evropského standardu MHP – Multimedia Home Platform.

Základem MHP je již zmíněné API. Dohodnutá specifikace standardu by měla umožnit a zahrnout všechny vyráběné set top boxy, integrované digitální televizory i připojené multimediální přístroje nebo počítače. Systém MHP , který využívá programovacího jazyka JAVA s doplňujícími specifikacemi pro televizní vysílání, odděluje API a CA (tzv. podmíněný přístup) a zajišťuje požadovanou interoperabilitu. Systém MHP by měl umožňovat obecnou širokou ochranu obsahu (vč. ochrany proti virům) a měl by umožnit upgrade prostřednictvím terestrického příjmu případně prostřednictvím datových sítí. Obecným požadavkem při dohodě o tomto evropském standardu, který je důležitý z komerčního a uživatelského hlediska, byl zájem o jednoduchou obsluhu.

Vývoj MHP pokročil od původní specifikace MHP -1.0 (stanovila normalizační instituce ETSI v roce 2000) k dalším technickým fázím, při kterých se řešilo nejen připojení na internet, ale i možnost bezdrátového propojení s ostatními přístroji (např. Blue tooth) ad. Postupně se většina evropských výrobců a operátorů přiklání k tomuto standardu, když ale například ve Velké Británii jsou hojně využívány i jiné systémy.

Od podzimu roku 2004 vytvořila Evropská komise speciální pracovní skupinu MHP –IG ( Implementation Group). V průběhu pravidelných jednání byly prezentovány výsledky projektů interaktivních služeb v jednotlivých zemích a diskutovalo se mj. i to, zda přijmout na evropské úrovni nějaké legislativní řešení o primárním standardu nebo rozhodnutí na výběru nejvhodnější systémové platformy ponechat na přirozené soutěži. Evropská komise již pověřila ETSI přípravou a podporou standardizace interaktivního digitální vysílání tzv. Mandate M/331. Na základě výsledků činnosti pracovní skupiny MHP-IG předloží Evropská komise ještě do konce letošního roku v pořadí již druhý komunikát o interoperabilitě interaktivních služeb v digitálním vysílání – Commission Communication on the interoperability of digital interactive television service.

Většímu rozšíření set top boxů s MHP zatím kromě nejednotnosti systému brání také poměrně vyšší cena. Projekt MHP je velmi podporován v Německu, včetně veřejnoprávních digitálních programů a jimi provozovaných doplňkových služeb. V Itálii je zatím největší penetrace zařízení s MHP, mj. i díky státním dotacím na STB , které jsou upraveny pro MHP - v průběhu letošního léta měli diváci v Itálii k dispozici již okolo 2 miliónů těchto přístrojů. Na úrovni mezinárodní organizace DVB se práce v letošním roce soustředí na vývoji přístrojů umožňujících konvergenci mezi terestrickým a kabelovým příjmem napříč světovými standardy (projekt má název GEM Globally Executable MHP).

V České republice využívají probíhající DVB experimenty platformu MHP, která je zástupci ČR doporučována a prosazována i na evropské úrovni. Dá se očekávat zakomponování tohoto doporučení i do připravované koncepce digitalizace, která by měla být v závislosti na dokončení novely mediálního zákona připravena k projednání ještě do konce letošního roku.

Více informací na specializované stránce www.mhp.org nebo www.difgroup.com.


ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 10.10.2005

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1655/mhp-v-eu/