Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 17:43:14   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Z domova | Články
 

Digitalizace - změny porovnatelné s nástupem zvuku ve filmu. Kinaři v ofsajdu?

  Autor: PR Press Film Europe/MARCUS PR , e-mail: info@filmeurope.eu Přidané: 09.03.2012


Mediální společnost Film Europe Media Company zorganizovala 6. března celoslovenskou konferenci kinařů a filmových profesionálův „Quo vadis Cinema?“ v prostorách stylově zrekonstruovaného Art Hotel Kaštieľ v Tomášově, na které přijalo účast kolem 150 hostů. Nosným tématem setkání byla digitalizace jako součást globální změny nejen kin a kinodistribuce, ale i problematika financování digitalizace a přežití jednosálových kin.


Z panelové diskuze filmových profesionálů a kinařů z celého Slovenska vzešlo jednoznačné stanovisko, že v oblasti digitalizace kin nastává kritická situace. Třicet pět milimetrové filmy budou moci nedigitalizovaná kina promítat maximálně do léta 2012 a bez digitalizace hrozí zánik těchto kin. Takovýmto způsobem kulturní veřejnost zejména v regionech přijde o možnost často jediné formy kulturního vyžití a mohla by se zopakovat situace z roku 1912, kdy fungovalo pouze 13 kin. K 25. únoru 2012 je digitalizovaných pouze 11 jednosálových kin, což představuje jen 7,6 % z celkového počtu kin. Navíc takovýmto způsobem stát přijde o příspěvek z daní z distribuce filmů a z prodeje vstupenek.

V současnosti Audiovizuální fond (AVF) v plné výši nepokrývá náklady spojené s digitalizací. Model financování digitalizace kin je postavený na více zdrojích financování. Kombinací Audiovizuálního fondu, finančních zdrojů měst a obcí a ze soukromých zdrojů.

Na konferenci s přednáškami vystoupilo několik špičkových odborníků v této oblasti. Miroslav Ulman z Audiovizuálního informačního centra Slovenského filmového ústavu přednesl Souhrnnou zprávu o aktuálním stavu kin a filmové distribuce na Slovensku. „Na rozdíl od České republiky se u nás celé roky do kin neinvestovalo. Druhým problémem je nedostatečná, resp. slabá pasportizace kin, tedy zhodnocení současného stavu kin,“ konstatoval na závěr příspěvku. Peter Dubecký, ředitel Slovenského filmového ústavu, v této souvislosti uvedl: „Bez poznání stavu kin se nepohneme dál. Nebudeme moci vyvíjet tlak ani na Ministerstvo kultury, ani na místní zdroje, aby podpořili digitalizaci kin.“

Martin Šmatlák, ředitel Audiovizuálního fondu vystoupil s příspěvkem O možnostech podpory technologického rozvoje kin na Slovensku. Poukázal na absenci statistických ukazovatelů: „Nemáme korektní údaje, v jakém stavu se nachází kina. Audiovizuální fond tento rok vyčlenil na digitalizaci zatím 500 000 eur, což může stačit asi pro 17 kin. Zatím však v tomto roce evidujeme jen jedinou žádost o příspěvek na digitalizaci. Jak se bude zvyšovat počet žádostí na digitalizaci, budeme hledat řešení na navýšení prostředků fondu. Ale společně musíme hledat i finance na místní úrovni. Digitalizaci vnímám jako příležitost pro kina. Potřebná je i změna dramaturgie kin a aktivní komunikace s diváky.“

Několik zástupců kin reagovalo vyjádřením, že nežádají AVF o příspěvek, protože jejich žádosti byly zamítnuty na místních zastupitelstvích, které upřednostňují řešení komunálních problémů (jako kanalizace, oprava cest, odvoz smetí, atd.).

Petr Vítek, zástupce sdružení Pro-DIGI, na konferenci vystoupil s komplexní informací o digitalizaci v Čechách – popsal stav ekonomický, legislativní i technický. Představil několik řešení na zlepšení situace, jedním z nich i projekt, který by dočasně řešil výrobu 35 mm kopií filmů sdružením finančních projektů zemí V4 aspoň na další dva roky, čím by kinaři překlenuli čas potřebný na digitalizaci svých kin. Ale zároveň dodal: „Provozovatel kina musí chtít své kino zachránit.“ Následně popsal, co získává kino digitalizací (např. flexibilnější programování, úsporu výdajů na přepravu…).

Na konferenci nechyběly ani prezentace s dostupnými statistikami ze Slovenska, Čech a porovnání s dalšími krajinami Evropy.

Z diskuze vyústil i další důležitý poznatek, že veřejnost není v současnosti dostatečně informována o problematice digitalizace, jejích specifikách, procesu a důsledcích, proto je potřebné iniciovat celoslovenskou kampaň na podporu digitalizace, která by o této problematice informovala tak, aby i představitelé místních zastupitelstev pochopili nevyhnutelnost spolupráce měst a obcí na tomto procesu, který je pomocí přinejmenším pro podporu kultury v regionech.

Aktivity Ministerstva kultury SR prezentovala Nataša Slavíková, generální ředitelka sekce audiovize a autorského práva MK SR: „Kroky ministerstva, které vedly k samotné podpoře kin v jejich procesu digitalizace, vycházely ze základního předpokladu, že samotná audiovizuální tvorba se musí jasně zviditelnit, aby naplnila svůj základní cíl, kterým je jednoznačně nalezení si cesty k divákovi. Dnes, kdy je ve světě, ale v mnohem větší míře i v SR, většina děl distribuována v digitální formě, je digitalizace kin nevyhnutelnou podmínkou pro zachování přístupu veřejnosti k výsledkům audiovizuální tvorby.“

„Za poslední roky se v audiovizi přijalo mnoho legislativních novinek, které zlepšují podporu slovenského filmu na všech úrovních, vytvoření samostatného podpůrného programu v rámci Audiovizuálního fondu je toho dobrým příkladem,“ dodala N. Slavíková.

Za organizátora akce zhodnotil Ivan Hronec, prezident Film Europe Media Company: „Setkání bylo příkladem spolupráce státu a privátního sektoru. Náklady na setkání 150 kinařů a filmových odborníků jsme 100% hradili z vlastních zdrojů. Spojili jsme prezentaci kvalitních evropských filmů s celonárodní diskusí o digitalizaci kin. Jsem hrdý na to, že Film Europe Media Company takto aktivně sponzoruje zájmy státu a celé slovenské kulturní veřejnosti. Snažíme se pomoci dobré věci. Snažíme se průkopnicky spojit umění, kulturu, politiku a obchod. A děláme to cíleně ve spolupráci se státem, ale záměrně bez státních financí. Chceme ukázat, že se to dá.“ Jeho slova potvrdila i N. Slavíková: „Bylo to setkání evropského formátu – nejen formou, ale i obsahem.“

Součástí setkání byla prezentace oceněných evropských filmů, které do kinodistribuce připravuje Film Europe, dále nového slovenského filmu Immortalitas studentů VŠMU a připravovaného původního slovenského hudebně-tanečního filmu Marka Ťapáka - Tanec mezi střepinami.

Mediální společnost Film Europe připravila toto ojedinělé celoslovenské setkání kinařů poprvé, plánuje v této aktivitě pokračovat a aktivně pomoci při procesu digitalizace na Slovensku. Kinaři a filmaři toto setkání velmi ocenili a považují ho za mimořádně prospěšné a užitečné.


Film Europe Media Company je dynamická mediální společnost s týmy a kancelářemi v Praze, Bratislavě, Budapešti, Londýně a v Cannes. Film Europe nakupuje, koprodukuje, v kinech a na DVD distribuuje a ve vlastních televizích vysílá - evropský film. Od dubna 2010 provozuje tři vlastní národní tematické televizní kanály KINO CS, DOKU CS a MUZIKA CS. Od 17. listopadu 2011 spustila vysílání Film Europe Channel – prvního evropského filmového kanálu, který uvádí výhradně evropskou kinematografii ze všech 50 zemí geografické Evropy. Film Europe Channel je dnes dostupný v Skylinku, TV Magio, Satro a od února 2012 v síti Orange.


Lenka Stanslická, PR manager, Film Europe Pictures CZ


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.03.2012 • ČT investovala do podpory filmů více než 585 milionů korun za pět let
03.03.2012 • RTVS podpísala dohodu o spolupráci s Českým rozhlasom
02.03.2012 • Česká televize představuje nové moderátory Branek, bodů, vteřin
02.03.2012 • Česká televize hostí mezinárodní televizní projekt EBU – City Folk
01.03.2012 • Lubor Černohlávek jmenován ředitelem oddělení PR a komunikace CET 21
01.03.2012 • Chello Central Europe s novým regionálním ředitelem pro obchod, zodpovídá i za ČR a SR

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist