…Česká televize bez Czechlinku ?
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 13.10.2005
Po zrušení výběrových řízení na nového dodavatele satelitní kapacity, up-link i kompresní technologii a po zahájení stěhování Czechlinku z Eurobirdu zavládla mezi příjemci satelitního signálu ČT určitá nejistota. Zda bude Česká televize i nadále vysílat v tomto digitálním satelitním paketu českých televizí zajímá v současné době asi většinu čtenářů webu satCentrum, kteří přetáčí své paraboly na novou satelitní pozici. Připravili jsme si proto pro tiskového mluvčího ČT pana Martina Krafla několik dotazů:

Protože Česká televize je veřejnoprávní institucí, byla vypsána veřejná zakázka na nového dodavatele "Služby pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi". Protože signál se musí na družici také z areálu z Kavčích hor nějak dopravit, připojila ČT ještě další veřejnou zakázku na "Služby up-linku pro Českou televizi" a třetí výběrové řízení bylo vypsané na kompresní technologii.


Všechna tři řízení však byla zrušena, je to pravda? Kdy budou vypsaná nová?

Na základě doporučení komise a rozhodnutím generálního ředitele J.Janečka z 20.9.2005 byly všechny tři části výběrového řízení zrušeny. Informace o zrušení je uveřejněna na obvyklých stránkách veřejných zakázek. Důvodem zrušení byla především změna požadavků na rozsah programů ČT přenášených v satelitním multiplexu (zakázka byla vypisována pro dva programy), nyní dochází k rozšíření o další programové pozice. V současné době již probíhá příprava sestavení zadávací dokumentace pro druhé kolo výběrového řízení, které bude akcentovat nové požadavky ČT.


Stihne se to do 31.1.2006, kdy končí pronájem Eurobirdu?

Vzhledem ke složitosti zakázky, po zkušenostech z prvního kola a s ohledem na dobu instalace potřebné technologie předpokládáme ukončení výběru v horizontu prvního pololetí 2006. Do doby výběru nového poskytovatele služby bude přenos nadále zajišťován dočasně u stávajícího poskytovatele - pozemní služby zajistí CzechLink, satelitní přenos T-systems International.


Bude vůbec zájem, aby ČT vysílala v Czechlinku, když jsou terestrické vysílače zabezpečeny optickými datovými linkami a satelitní signál už tedy není primárním distribučním zdrojem?

Primární distribuce satelitní cestou je záložní trasou pro optické spojení a slouží jako jediný zdroj signálu na mnoha dalších vysílačích menšího výkonu a převaděčích. Je také použita jako zdroj pro kabelové sítě. Naše další vysílání ovšem není spojeno s Czechlinkem, poskytovatel této služby vzejde z veřejné soutěže.


Zůstanou tedy prg. ČT1, ČT2 i nadále v Czechlinku? ČT24 je FTA a nemusí tam být...

Jak bylo řečeno výše, dočasně signál ČT v Czechlinku ještě bude, včetně ČT24, ovšem na nové pozici jako ostatní české a slovenské programy.


Nestačí předat datový tok (ČT1, ČT2, ČT24) jinému providerovi (UPC, Satplus, jiný...) k vysílání např. na Astře v jeho platformě s podmínku, že bude nadále volně šířit kanál ČT24 aby byl dostupný co největšímu počtu zájemců o vysílání ČT u nás a v cizině, případně doplnit podmínkou o šíření budoucího zahraničního kanálu ČT (ČT International)?

V tomto smyslu je vypisováno i druhé kolo výběrového řízení na satelitní službu, kdy ČT předá poskytovateli datový tok a ten zajistí jeho satelitní přenos.


Czechlink už vysílá (včetně ČT1, ČT2 a ČT24) na nové pozici na Astře 3A, což však vyvolalo řadu negativních ohlasů u našich krajanů zejména v jižní a jihovýchodní Evropě (ale i jinde). Pokrytí Astry 3A je totiž mnohem horší jak u Eurobirdu (vyzařovací diagramy obou satelitů jsou např. v článku se stejným problémem se Slovak linkem).

Protože současný smluvní partner satelitní distribuce T-systems International přesunul kapacitu, se kterou disponuje ve prospěch programů z Velké Britanie, byla alternativní nabídka služeb zprostředkována právě pomocí satelitu ASTRA 3A. Poslední jednání ještě probíhala na veletrhu IBC v září 2005, přes maximální snahu českých zástupců se ale nepodařilo získat kapacitu na EUROBIRDu1 pro naše programy.


Je stále zájem parlamentu a Čechoameričanů k vysílání zahraničního programu - mixu do Ameriky?

Co se týká mezinárodního programu, ČT v nejbližší době s jeho výrobou nepočítá, trvá však zájem o jeho výrobu a šíření do USA a Kanady, kterou má zajistit společnost při Česko-americkém institutu. Jednání o této alternativě však ještě nejsou uzavřena.


Nechystá se specializovaný kanál ČT International, který by převzal osvětu a propagaci ČR v cizině? Ten by musel pak přirozeně být na satelitu s lepším pokrytím.

Česká televize se v současné době po programové i technické stránce zaměřuje především na výrobu nových kanálů v rámci DVB-T vysílání a s podobnou programovou náplní prozatím nepočítá.


Děkujeme za odpovědi


za satCentrum se tiskového mluvčího ČT Martina Krafla ptal Václav Hrubec, foto autor a archív ČT (1)


Doporučujeme si dále přečíst články: Czechlink bez České televize... ?
Veřejná zakázka na službu pronájmu satelitní kapacity pro Českou televizi


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1661/ceska-televize-bez-czechlinku/