ČT připravuje svůj čtvrtý program, věnovaný sportu
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 19.10.2005

Česká televize chce jako čtvrtý program v pořadí spustit v příštím roce sportovní kanál. Nyní vysílá programy ČT1, ČT2 a zpravodajskou stanici ČT24. "V příštím roce se objeví nejmladší bratříček, sportovní kanál ČT," řekl dnes členům Rady ČT na jejím pravidelním zasedání generální ředitel televize Jiří Janeček.

Důvodů je podle Janečka více. Vždy podle něj platí, že pokud kupuje televize vysílací práva na nějakou akci, část práv nevyužije; sportovní kanál by mohl využívání práv zlepšit. "Chceme podporovat menšinové sporty a také máme dost bohatý archiv," uvedl Janeček k další náplni programu zaměřeného na sport a důvodům, proč jej ČT chce zřídit.

Česká televize nyní vysílá tři programy. Od svého zřízení před téměř 13 lety vysílala dva, a to až do začátku letošního května. Tehdy ČT spustila první tuzemský zpravodajský program ČT24; vzhledem k nedostatku analogových frekvencí jej však vysílá pouze na internetu a přes kabelové a satelitní sítě.

ČT24 a plánovaný sportovní program jsou ale určeny především pro nastupující digitální televizní vysílání. ČT a Český rozhlas by měly v budoucnu obsadit jednu z budovaných digitálních sítí, takzvaných multiplexů. V každé síti se podle technických možností může objevit čtyři až pět programů. Podle dřívějších vyjádření ČT také televize například uvažovala o vzdělávacím a dokumentárním programu.


Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, gcm, Česká média, (IH)


Česká televize oficiálně potvrdila zřízení čtvrtého kanálu

Česká televize dnes ústy generálního ředitele oficiálně potvrdila, že příští rok nabídne další nový program. Po ČT24 zprovozní čtvrtý kanál, zaměřený na sport. "Už v příštím roce se v rodině tří kanálů objeví nejmladší bratříček - bude to sportovní kanál ČT. Důvodů je více. Například pokud nakupujete vysílací práva, tak platíte určité penzum peněz, ale nikdy nevyužijete všechna práva," řekl na zasedání Rady ČT Jiří Janeček.

Na obrazovku by se měly dostat také menšinové sporty. Zřízení sportovního kanálu je součástí strategického rozvoje do roku 2010, s jehož konceptem dnes seznámil management televize členy Rady ČT na neveřejném dopoledním semináři. Hlavním principem, na kterém celá strategie stojí, je digitalizace televizního vysílání.

"Chceme stále více fungovat jako národní kulturní instituce v oblasti multimediální tvorby," uvedl Janeček jeden z cílů České televize. Tato snaha by se měla projevit v podpoře všech žánrů původní české tvorby. "Chceme budovat ekonomicky silnou, sebevědomou televizi veřejné služby," prohlásil ředitel ČT.


Zdroj: Česká média, Filip Rožánek, 19.10.2005

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1667/ct-pripravuje-svuj-ctvrty-program-venovany-sportu/