Rada schválila žádost Novy vysílat v digitální síti A spolu s ČT
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 19.10.2005

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání schválila žádost Novy řádně vysílat v digitální síti A provozované Českými radiokomunikacemi - JTR Managementem. ČTK to dnes řekl předseda rady Petr Pospíchal.


V síti A se tak nyní mohou objevit společně program Novy a tři programy České televize ČT1, ČT2 a ČT24.


Česká televize oznámila minulý týden svůj úmysl zahájit řádné digitální vysílání tento pátek. Rada v minulém roce vyhradila pro ČT a Český rozhlas prozatím zkušební síť A. Na další dvě nyní zatím rovněž experimentální sítě B a C vyhlásila loni v listopadu licenční výběrové řízení, zatím však žádné licence neudělila.

Žádost Novy je důsledkem společné ochoty Novy a ČT vysílat ve společné digitální síti, což by podle nich mělo urychlit nástup digitálního vysílání v České republice. ČR zahájila zkušební digitální vysílání před pěti lety, začátek řádného se však již delší dobu odkládá; nyní zejména kvůli čekání na novelu vysílacího zákona.

Síť A zatím pokrývá pouze Prahu a okolí, podle představ ČT by někdy v první polovině příštího roku měla fungovat také v Brně a Ostravě. V současné době jsou zkoordinovány tři digitální sítě, takzvané multiplexy, více méně však pokrývají pouze Prahu a okolí, a částečně nyní i Brno. Postupně by však měly zasáhnout celou republiku, záleží to však na tom, jak rychle a intenzivně se začne vypínat současné analogové vysílání.

Přechod na digitální vysílání z analogového je podle odborníků nevyhnutelný proces, který čeká celou Evropu. Podle plánu EU by mělo současné analogové vysílání skončit v Evropě do roku 2012.

Digitální vysílání přinese lidem v ČR nejprve 12, posléze až 24 programů v šesti digitálních multiplexech; nutností pro jejich příjem je vlastnictví takzvaného set-top boxu, jehož ceny začínají na zhruba 2000 korunách. Programy budou mít lepší obraz a součástí sítí budou i doplňkové služby, například podrobné informace o vysílaných pořadech. U lépe vybavených přístrojů to bude i možnost posílání mailů či třeba sázení.


Zdroj: ČTK, Dušan Kütner, mkv, Česká média, (IH), 19.10.2005

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1668/rada-schvalila-zadost-novy-vysilat-v-digitalni-siti-a-spolu-s-ct/