Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 07:45:46   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Satelitní vysílání a SES v Evropě dále na vzestupu

  Autor: PR Press SES ASTRA/PRAM , e-mail: info@ses-astra.com Přidané: 05.04.2012



Satelitní vysílání se stalo nejrozšířenějším způsobem příjmu TV v Evropě. Služba ASTRA vysílá do 142 milionů domácností, v regionu CEE vzrostl příjem přes satelit o téměř 10%. Počet domácností v CEE obsluhovaných satelity ASTRA vzrostl o 0,8 milionů, tedy o 16%.



Společnost SES (Euronext Paris a Luxembourg Stock Exchange: SESG) oznámila výsledky studie Satellite Monitor, ze kterých satelit vychází jako nejvíce rozšířená platforma TV vysílání v Evropě. Zhruba 84 milionů evropských domácností používá primárně pro příjem televize satelit, což je za poslední 4 roky nárůst o 22 procent. Ve stejném období se téměř 16 milionů domácností odklonilo od terestrického příjmu a přes 2 miliony odpojilo kabel. Oproti tomu využití IPTV – tedy šíření TV po telekomunikačních sítích ve formátu IP – narostlo z téměř nuly na přibližně 16 milionů domácností.



Satelitní vysílání v Evropě

Nejrychleji rostoucí trhy v roce 2011 byla Velká Británie, Německo, Ukrajina, Polsko a Itálie. Jako hlavní důvody rozšíření satelitního příjmu (Direct-to-Home, DTH) studie uvádí nástup formátu High Definition (HD) a digitalizaci televizního vysílání. Míra digitalizace satelitního vysílání totiž dosahuje až 97 procent, oproti 70 procentní digitalizaci terestrického příjmu a 48 procentech v případě kabelové televize.

Studie Satellite Monitor také ukazuje, jak výrazně roste podíl společnosti SES na evropských trzích. Televizní vysílání ze satelitů společnosti SES nyní přijímá přes 142 milionů domácností , což je o celých 25 milionů více, než v roce 2007. Jinými slovy: SES skrze své satelity zajišťuje TV signál pro více než polovinu (57 procent) z téměř 250 miliónu evropských domácností. Navíc z celkového množství 62 miliónů evropských satelitních domácností jich televizní signál prostřednictvím satelitů ASTRA přijímá celých 73 %!

ASTRA je na kontinentu také vedoucí HDTV platformou: z celkem 29 milionů domácností přijímajících ze satelitu ve vysokém rozlišení jich 23 milionů přijímá signál ze satelitů ASTRA. Ze satelitů společnosti SES se v současné době do Evropy šíří přes 270 HD kanálů.

„Tato čísla potvrzují, že satelit je budoucností televizního vysílání”, říká Norbert Hölzle, Senior Vice President Commercial Europe. „Trend známý z Německa, kde satelitní vysílání již přerostlo ostatní způsoby šíření TV signálu, se tedy potvrzuje v celoevropském měřítku.“



CEE

Počet domácností v regionu střední a východní Evropy, které TV signál přijímají primárně přes satelit, narostl oproti roku 2010 o téměř 10% na 12,7 milionů. S podílem 56% je satelitní vysílání nejrozšířenějším způsobem příjmu DTV v regionu s mírou digitalizace 99% (CATV 31%, terestrické vysílání 34%).

Satelitní systém ASTRA v regionu CEE obsluhuje přes 24 milionů domácností, z nichž 6,1 milionů jej přijímá DTH a téměř 18 milionů zprostředkovaně přes kabelové operátory a IPTV. Příjem ze satelitů ASTRA tedy narostl oproti roku 2010 o téměř 16%, neboli o 0,8 milionů domácností.

„Výhody satelitního vysílání jsou nasnadě: počet kanálů, kvalita vysílání a neomezený dosah”, říká Norbert Hölzle, Senior Vice President Commercial Europe. „Budoucnost přitom patří synergiím s příjmem přes DSL a vysokorychlostní internet. Kombinace různých způsobů televizního příjmu bude pro diváka tím nejlepším možným.”

Celosvětově vysílá SES na 1200 HD kanálů na flotile 50 satelitů a zajišťuje signál pro 258 milionů domácností.

Studie Satellite Monitor je výsledkem každoročního výzkumu v 35 zemích Evropy a Severní Afriky, kterého se v roce 2011 zúčastnilo více než 62.000 respondentů. Zpovídaly je vedoucí instituty veřejného mínění v jednotlivých zemích pod vedením německého ústavu TNS Infratest.



Satellite Monitor 2011 – přehled hlavních výstupů pro region CEE


Příjem TV regionu CEE celkem (Domácnosti v milionech), rok 2011, Změna

Kabel 17,38 t.j. + 1 %
Satelit* 12,74 t.j. + 10 %
Terestrické vysílání - 9,24 t.j. - 13 %
IPTV 1,23 t.j. + 13 %

*) Zahrnuje příjem ze satelitů SES i jiných operátorů.


Digitální TV v CEE (Domácnosti v milionech), rok 2011, Změna

Kabel 5,41 t.j. + 27 %
Satelit 12,56 t.j. + 11 %
Terestrické vysílání 3,13 t.j. + 17 %
IPTV 1,23 t.j. + 13 %


Míra digitalizace jednotlivých platforem, rok 2011

Kabel 31 %
Satelit 99 %
Terestrické vysílání 34 %
IPTV 100%**

**) IPTV je plně digitální ze své podstaty


Dosah služby ASTRA v regionu CEE (Domácnosti v milionech), rok 2011

Satelit 6,06
Kabel 16,73
IPTV 1,21
Total 24,01


O skupině SES

Skupina SES je předním světovým provozovatelem satelitů; v současnosti provozuje 50 geostacionárních družic. Společnost zajišťuje satelitní komunikaci pro televizní a rozhlasové vysílání, pro poskytovatele obsahu Internetu (ICP) a poskytovatele služeb Internetu (ISP), provozovatele mobilních a pevných sítí a pro soukromé i státní organizace na celém světě.

SES je synonymem pro dlouhodobé obchodní partnerské vztahy, vysokou kvalitu služeb a špičkové vysílání. Kulturně různorodé regionální týmy SES působí po celém světě. Úzce spolupracují se zákazníky a uspokojují jejich specifické potřeby týkající se satelitních pásem a dalších služeb.

Skupina SES (kód na burzách Euronext Paris a Luxembourg Stock Exchange: SESG) vlastní podíly ve společnostech Ciel (Kanada) a QuetzSat (Mexiko) a dále strategický podíl v nově vzniklé firmě O3b Networks, která se zaměřuje na satelitní infrastrukturu. Další informace lze nalézt na: www.ses.com


Marek Němec, Pram Consulting, 5. 4. 2012


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.02.2012 • 50. družice SES vstoupila na oběžnou dráhu po úspěšném startu rakety ILS Proton
13.02.2012 • Společnost SES podepsala smlouvu s firmou ATM System
07.02.2012 • SES již vysílá více než 1 200 programů ve vysokém rozlišení
19.01.2012 • Kalendář plný satelitních kreseb
19.01.2012 • Euronews a ABC News uzavřely spolupráci
22.11.2011 • Firma M7 Group si objednala novou kapacitu na satelitu ASTRA pro území Belgie

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist