Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 01:47:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Černé ovce pomáhají divákům České televize už dvě desetiletí

  Autor: PR Press ČT , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 13.04.2012



Reportáže, testy, rady… Na Černé ovce se diváci České televize se svými problémy obracejí s důvěrou už dvacet let. Dnes, v den 20. výročí tohoto publicistického pořadu, odvysílá ČT1 od 17:30 hodin Černé ovce s pořadovým číslem 2312.


Černé ovce – na ČT1 – každý všední den od 17:45 hodin, v pátek od 17:30 hodin

Jedním z nejdůležitějších úkolů Černých ovcí od jejího vzniku je pomáhat divákům ve sporech se „silnějšími“ protivníky, ať už jde o úřady nebo obchodníky. „Jsem šťastný vždycky, když poukážeme na nějakou nespravedlnost nebo pomůžeme vyřešit dlouhý spor,“ neskrývá své pocity dramaturg pořadu Jan Chaloupecký. „Naše kamera ale nemůže být všude, proto mě vždy trochu mrzí, že přestože konkrétnímu divákovi jsme pomohli, stejné věci se odehrávají i jinde.“

Černé ovce (tehdy ještě s názvem Černé ovce, sem tam bílá) Česká televize vysílala poprvé 13. 4. 1992. „Spočítat reportáže by trvalo nekonečně dlouho, můj střízlivý odhad je, že jsme vyrobili nejméně 6 000 reportáží,“ upřesňuje dramaturg.

Největší zadostiučinění tým Černých ovcí pociťuje, když jejich reportáže přispějí k systémovému řešení, například ke změně zákona. „Tak jsme například přispěli k tomu, že už nemají tak jednoduchý život pořadatelé předváděcích akcí, kteří především starším lidem prodávají často předražené zboží,“ dodává Jan Chaloupecký. „Reportáže Černých ovcí také přispěli k tomu, že se začalo mluvit o nepřiměřených odměnách exekutorů při vymáhání zanedbatelných částek nebo o tzv. nebankovních půjčkách. Jejich „poskytovatelé“ totiž na lidech ve finanční tísni většinou vylákají tisícové poplatky a požadovanou půjčku jim stejně nedají.“

Mnoho problémů se Černým ovcím podařilo vyřešit, řadu věcí změnit. „Jsou ale taky „trvalky“. Například pravidelně zkoušíme poctivost především pražských taxikářů a ještě nikdy se nestalo, abychom nenarazili na řidiče, který mnohonásobně předražuje jízdné,“ doplňuje dramaturg pořadu.

Kromě klasických publicistických reportáží mají v magazínu pevné místo rubriky jako Test spotřebního zboží a služeb a Poradna, jak se vyrovnat s různými jevy a situacemi, s nimiž se diváci setkají. V rubrice Vyzkoušeli jsme reportéři pořadu někdy za použití skryté kamery odhalují formou tzv. „mystery shoppingu“ nestandardní praktiky prodejců a úředníků. V rubrice Jak nakupovat pak diváci naleznou důležité informace pro nákup zboží a služeb.

Letošní novinkou Černých ovcí je jejich páteční vydání, které přináší každý týden od 17:30 hodin velkou reportáž o závažné dopravní nehodě, která dramaticky ovlivnila životy lidí. Po ní pravidelně následují rady, jak se dalo tragédii předejít.


Moderátory Černých ovcí jsou Iveta Fialová a Vlado Štancel

„Těší mě, když se ukáže, že naše práce má smysl. Když pomůžeme najít spravedlnost. Netěší mě, když spravedlnost sice pomůžeme najít, ale špatná vymahatelnost práva ji nedotáhne do konce. Např. firma, která dluží, zkrachuje, pak se přejmenuje a jede dál. Oklamaný zákazník se stejně svých peněz nedočká, i když je vymáhá exekučně. Pak navíc, musí ještě výdaje na exekuci sám zaplatit, když je firma „chudá jako myš“. Je vidět, že Černé ovce budou mít ještě hodně práce,“ říká Iveta Fialová.

„Co mě nejvíc rozesmutní? Když se někdo ničeho nedopustí a ve výsledku přijde třeba o desetitisíce. Ano, i takové případy se stávají. Stačí třeba neopatrnost, nepozornost, drobný /neúmyslný/ omyl a může se stát, že kdokoli z nás spadne do byrokratické mašinérie, na jejímž konci je právoplatná a bohužel OPRÁVNĚNÁ exekuce majetku. V takových případech je mi opravdu smutno. A nejhorší na tom je, že v určitých případech neexistuje mechanizmus na nápravu věci. Kdy mám radost? Když se opravdu podaří usvědčit někoho ze lži, podvodu, nečestného jednání... Je to čím dál obtížnější, ale redaktoři Černých ovcí pod vedením zkušeného dramaturga Jana Chaloupeckého odvádí na tomto poli skvělou, někdy až detektivní práci na samé hranici lidských možností /no, na samé možná ne, ale téměř na samé :-)/. Někdy jsme dokonce úspěšnější než PČR. A to pak člověka morálně posiluje do dalších „bojů",“ říká Vlado Štancel.


Historie pořadu

Pořad, který by reagoval na divácké podněty, vymyslel televizní a filmový producent Čestmír Kopecký. Vycházel ze skutečnosti, že televize byla diváky za minulého režimu vnímána jako jeho hlásná trouba. Producent Kopecký proto cítil potřebu pověst televize vylepšit. Tak vznikly nové pořady Chcete mě? a Černé ovce.

Ke spolupráci Čestmír Kopecký přizval režiséra Ladislava Daneše, který se do televize vrátil po dvacetileté odmlce způsobené vyhazovem po srpnu 1968. Zpočátku byly Černé ovce měsíčníkem, jenž glosoval nové jevy, které přinášel život ve svobodné společnosti. První tváří magazínu se stal rozhlasový moderátor Jan Pokorný. Po půl roce existence se z pořadu stal čtrnáctideník a začala se v něm objevovat upozornění na závadné zboží i podvodné jednání některých firem.

Radikální proměnou prošly Černé ovce v roce 1995, kdy se dramaturgem stal Jan Chaloupecký. Z názvu zmizel přídomek „sem tam bílá“, pořad dostal novou moderní znělku a stal se z něj týdeník. Jana Pokorného časem nahradila moderátorka Zuzana Burešová a ještě později Kateřina Huberová. V té době už byly Černé ovce klasickým reportážním pořadem s pevnou pozicí v programu. Jeho nedílnou součástí se staly testy spotřebního zboží. Na redakci se s problémy každý měsíc obracely s náměty a problémy stovky diváků.

Léta 2001 a 2002 znamenala pro Černé ovce období dalších výrazných změn. Staly se součástí denně vysílaného podvečerního magazínu Černá, bílá. Moderovali ho střídavě Zbyněk Merunka, Václav Žmolík, herec Miloslav Mejzlík a také současná moderátorka Iveta Fialová.

V roce 2006, kdy už Černé ovce existovaly opět jako samostatný týdeník, narostla spotřebitelská agenda pořadu tak, že stejný tým šéfredaktora Jiřího Vondráčka a dramaturga Jana Chaloupeckého vymyslel nový pořad – Testoviny. Od roku 2006 se tedy vedle sebe objevily dva týdeníky – reportážní Černé ovce moderované Ivetou Fialovou a Testoviny moderované Vladem Štancelem. Do nich se přesunuly především testy a také všechny reportáže, které divákům radily v jejich občanském a „spotřebitelském“ životě.

Od roku 2008 došlo ke sloučení obou pořadů pod zavedenou značkou Černých ovcí.


Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 4   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.04.2012 • ČT natáčí nový třináctidílný seriál o zoologických zahradách, bude vysílán od května do srpna
14.04.2012 • Otázky Václava Moravce 15. 4. - speciální vydání pořadu
14.04.2012 • Třetí den na farmě a další rozhodování
14.04.2012 • Cesty domů: 114. díl – To nedovolím
13.04.2012 • Sobotné dialógy s Braňom Dobšinským
13.04.2012 • Nova Group jedničkou čtvrtečního večera

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  máme ještě nějaká práva? 

31.07.2022 11:16 • ® AnnaKotraszova
Dobrý den.
Píši již do redakce po čtvrté. Napíši náš příběh a bezradnost.Před 3 lety jsme koupili s mužem byt .Nutilo nás ze zdravotních důvodu rychlé jednání. Ponastěhování jsme ale zjistili v jak špatném stavu je dům a jak se tu špatně hospodaří. Docíli jsme letos ,že se dům opravil.Nyní když přišlo vyúčtování za byt jsme tež požadovali ,abychom mohli nahlédnout do účetnictví to znamená roční uzávěrka ,náklady a fakturace za opravu domu,kde je 150 000,. které si výbor SVJ bere a doklady nepředkládá ,kolik berou nyní odměn .Na nic nemáme nárok vidět. Jsme majitelé bytu a my nesmíme vědět jak se hospodaří.Předseda v listopadu prodal byt a bydlí mimo Děčín.Podle Stanov SVJ není členem společenství.Nikdo tu nic nedělá a peníze si stále berou.Byla jsem u našeho správe OSB Děčín kde je ředitelem Ing.Chára mluvila jsem i s účetní a všude je jen zákaz k nahlédnutí do dokladů Psala doporučený dopis k rukám ředitele Ing Cháry kde jsem žádala o předložení všech dokladů.Odpověď byla urážející a k tématu o doklady se nevyjádřil. Podala jsem trestní oznámení na policii .Doklady jsem všechny doložila a po třech měsícím se opět dozvídáme ,že je to smeteno a zastaveno. Prý je všechno v pořádku. Dle právníka je to nezákonné obohacování a zatojování všech dokladů.Káždý vlastník má právo vidět jak se hospodaří ,ale tady je jen zákaz a urážení. Nejhorší je bezmoc. Dávám to i do Děčínských novin ,aby se to dověděla širší veřejnost.Co jsem slyšela nejsme jedinný panelák o který se stará OSB Děčín ,kde jsou tyto problémy.Já jsem se ptala lidí v domě a ty na mě koukali co vlastně chci.Tady prý to takto funguje ,že nikdo nic nechce ,hlevně prý ,že je klid.
Prosím Vás o pomoc i když jsme s mužem jen na to sami a ještě jeden pán nemůžu se s tím vyrovnat ,že přicházíme o peníze. Ono je toho víc ,ale vše doložím při jednání. Manželé Kotraszovi
 
 
  Re: nezákonné jednání SVJ 

26.04.2022 22:51 • VHR
Dobrý den. Váš příspěvek byl zveřejněný i v diskuzi. To, že na něj nikdo asi reagovat nebude, je tím, že web satCentrum se věnuje satelitní technice, TV, R, DVB-T a kabelové TV, internetu a médiím. Pokud jste si u nás přečetla informace o publicistickém pořadu České televize Černé ovce, neznamená to, že bychom Vám mohli místo redakce tohoto pořadu odpovědět na Váš dotaz. Napište, prosím, o Vašem problému na mail České televize: info@ceskatelevize.cz, anebo zavolejte na divácké centrum ČT na tlf. číslo 261 136 113 (v pracovní dny 7:30-20:00 hod.), a tam vás určitě nasměrují na správného redaktora. Přeji Vám, ať to vyjde! :good:
 
 
  nezákonné jednání SVJ 

26.04.2022 11:47 • ® AnnaKotraszova
Dobrý den
Psala jsem k Vám již třikrát a nevím zdali můj příspěvek byl přijat.
Jsme vlastníky BJ ,kde výbor SVJ není kompletní .V prosinci předseda prodal byt a odstěhoval se mimo Děčín.Dle stanov nemůže být ve výboru SVJ ani členem společenství. Peníze za práci si stále odebírá (není to malá částka) a družstvo nám nepomůže s tím ,abychom si to vyřídili sami.Nevíme jak.Žádali jsme o roční náklady a hospodaření - nemáte nárok .Výbor si bere 150 000,.Kč a my nevíme kde jsou peníze protože se nic nepředkládá opět nemáte nárok. Nyní se dělala oprava domu a chtěli jsme viďět fakturaci ,kolik stavba stála zese opět nemáte nárok.Máme strach ,že v tom je určitě plno věcí nezákonných .Veškeré opravy ,které potřebujem zařídit nám je řečeno zařiďte si to sami. Jsme zoufalí a proto prosíme o pomoc Vás černé ovce o pomoc.Ono je toho více ,ale jelikož už to píši po třetí tak si myslím ,že tam nějaký příspěvek je. Doklady a ostatní důležité papíry mám .Nejhorší je ta bezmocnost. Ještě jednou prosím o pomoc manželé Kotraszovi
 
 
  nezákonné jednání SVJ 

26.04.2022 11:27 • ® AnnaKotraszova
Dobrý den

Již píši po třetí a nevím jestli můj požadavek došel a nebo mám psát znova. Prosím odpověď Kotraszová
 
 
Celkový počet komentářů: 4 / zobrazují se: 1 ... 4

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist