Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 20:56:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Technika | Články
 

Testovali jsme: Golden Interstar DSR 8300 CI Premium combo – II.

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 26.10.2005


Ještě se mi nestalo, že bych během testu receiveru musel třikrát měnit ilustrační obrázky menu a softwarových funkcí přijímače a přepisovat recenzi. Až u GI DSR 8300 CI Premium combo. „Vinu“ na tom měla rychle postupující aktualizace firmware. Zásluhou dovozce komponentů Golden Interstar do obou našich republik, firmy TIPA, došlo během dvou měsíců ke třem výrazným změnám firmware.

Na první pohled je hned vidět nová, modernější a barevnější grafika, opravená čeština včetně správně zobrazované „philipsové“ diakritiky u EPG v platformě UPC Direct, doplněný časovač (timer), a také několik dalších drobnějších úprav a vylepšení. Doporučuji tedy používat poslední, aktuální firmware z října 2005. Měl by se brzy objevit i na stránce www.golden-interstar.cz ke stažení a instalaci do dříve vyexpedovaných receiverů. Dovozce doporučuje v každém případě stahovat firmware z této české stránky a nikoliv z firemní stránky výrobce případně zahraničních uploadů. Je to proto, že v cizině nemají problémy s naší diakritikou a tak např. neuveřejnili poslední softwarové úpravy, které se zrovna týkaly výše zmíněné češtiny v EPG na programech platformy UPC Direct. I další úpravy řešil dovozce – společnost TIPA přímo s programátory v Koreji, a tak na české stránce najdete aktuálnější verzi software.

Nové menu je plně lokalizované do češtiny, na výběr máme dalších 14 jazyků (kromě obvyklé angličtiny a němčiny nechybí ani maďarština, ruština či polština). Kromě instalace, kdy je oddělené Nastavení satelitu a Nastavení DVB-T jsou všechny další funkce, služby a zobrazení společné pro programy stanice přijímané oběma způsoby (na terestrickou i satelitní anténu), vyhledané digitální terestrické televizní stanice se řadí za satelitní na konec společného seznamu, stejně tak i rádia v DVB-T paketu doplňují závěr rozhlasových satelitních předvoleb. Uspořádání – editace favoritních programů či abecední třídění apod. lze provádět dohromady a zařadit tak DVB-S a DVB-T kanály do společných skupin. Při sledování televize nás pak už nemusí zajímat, odkud vlastně signál přichází a přiřadíme si tak např. Novu z pražského DVB-T paketu na K25 (samozřejmě pokud jsme v dosahu vysílání ze Žižkova či Cukráku) mezi ostatní české stanice ze satelitního paketu Czechlink do jedné favoritní skupiny CZ/SK stanic.


Hlavní menu obsahuje položky Instalace, Nastavení systému, Uživatelské nastavení, Hry a Podmíněný přístup.


Instalace je jak už jsem uvedl oddělená pro DVB-S a DVB-T. Po zvolení Nastavení satelitu se objeví menu, v němž jsou na levé straně přednastavené názvy 83 (!) satelitů, a to ještě můžeme přidat další až do celkového počtu 120 satelitů! Tato velká nabídka pozic jistě vyhoví každému lovci po satelitním orbitu. Satelity lze dále funkcemi v pravé části obrazovky konfigurovat, vybrat předvolený transponder (či nový přidat), zvolit druh LNB, DiSEqC přepínače, zapnout či vypnout síťové vyhledávání, hledat FTA či všechny stanice, PID filtr (pouze TV, jen rádia, všechny), použití přepínače 0/12V, tónu 22 kHz a napájení LNB. U nastavení transponderu je jedna malá barevná úsečka - výchylka s procentním vyjádřením kvality signálu (BER), u menu pro úpravu transponderu (s funkcemi Vymazat, Přidat, Upravit PIDy, Vyhledat vše) jsou dvě velmi podrobné a přesné barevné čárové ukazatele Síla a Kvalita, podle kterých lze bez problémů nastavit i slabší satelity jako jsou Arabsaty na 26. stupni východně či Nilesaty na 7. stupni západně. K zjednodušení nastavení pomáhá i zvukový signál (pípání), který se podobně jako u některých satfinderů mění podle síly signálu (viz popis funkce Úroveň zvuku signálu v menu Uživatelské nastavení).

Podle technických údajů výrobce lze nastavit až 1000 transponderů, což je víc jak dostatečné množství. Většina předvolených transponderů je aktuálních a platných a lze tedy bez obav použít funkci automatického vyhledávání programů (kdy se prochází pouze předvolené transpondery), pouze jsem musel zadat dva nové na Astře 3A: tr. č. 14 pro Czechlink (12,525 V) a tr. č. 15 pro Slovak link (12,565 H). Podle slibu dovozce budou obě tyto frekvence doplněné do TP listu už v nebližším firmware, který by měl být k dispozici na začátku listopadu.

Vlastní automatické prohledávání družic je velmi rychlé, například na první pozici Astry (19,2 st. vých.) se prošlo 71 transponderů a nalezlo 640 TV a 265 rádií za 2 minuty a 19 sekund, u Astry 3A (23,5 st. vých.) to bylo 16 transponderů s 99 TV a 74 rádii za 40 sekund a na Hot Birdu (13,0 st. vých.) nejdéle, ale pořád svižně – 93 transponderů se prohledalo za 3:20 min a zapsalo se 1105 TV a 415 rozhlasových předvoleb. Bez problému se načetly a zobrazily i stanice s nízkým SR (symbol rate) okolo dvou tisíc (Óčko, Raze TV, TV 2000 apod.), podle dokumentace zvládá tento receiver signál s hodnotou SR od 1000 do 45 000 kSymb/s. Také parlamentní kanál 24.cz na Astře 2C se zobrazuje normálně. Tuner byl citlivý a na slabších družicích (Arabsat, Sesat, Nilesat) mírně předčil referenční Humax 5400.

U funkce Nastavení DVB-T se v menu definuje Prohledávání kanálů: Auto scan – všechny VHF a UHF kanály ve 3. (k5 - k12), a 4./5. TV pásmu (k21 – k69), nebo pouze jeden kanál – Manual scan. V druhém případě můžeme nastavit číslo kanálu anebo pokud známe frekvenci v MHz. Další hodnoty jako je Konstelace, OFDM režim, FEC a Ochranný interval se přebírají až z nalezeného (naskenovaného) paketu. Poslední položka je možnost Napájení antény (aktivní se zesilovačem). Ve spodní části jsou opět dvě barevné úsečky – indikace Síla a Kvalita terestrického digitálního signálu. Prohledání všech 57 TV kanálů je opět velmi rychlé, receiver to v automatickém režimu zvládne za 39 sekund.

Testoval jsem na malou polskou „digitální“ pokojovou anténu – síto - příjem v několika (málo) oblastech pokrytých signálem DVB-T. Receiver jsem vzal s sebou při cestě do banskobystrické redakce satCentrum a zde se mi na sídlišti bez jakéhokoliv natáčení antény a hledání co nejlepšího signálu při automatickém vyhledávání ihned nalezl kompletní paket terestrické digitální televize na 59. kanálu, obsahující místní lokální stanici AZTV, veřejnoprávní STV1, STV2, Markízu a TV JOJ. Příjem byl výborný i v kopcovitém terénu s několika příčnými údolími, kde byl analogový signál rozbitý mnoha odrazy a tedy velmi nekvalitní. Naproti tomu byl zde digitální příjem subjektivně bezvadný.

Na severní Moravě jsem naladil v Klimkovicích na Ostravsku 3 kanály: LTV1, LTV2 a LTV3 místní Local TV na 28. kanálu a dále polské stanice TVP1, TVP2 a TVP3 z polského paketu na 38. kanálu. Kromě Prahy jsou tedy i jinde u nás digitálně pokryté oblasti, bohužel pro většinu diváků v ČR i na Slovensku je DVB-T stále vzdálenou budoucností. 21. října v ČR oficiálně odstartovalo digitální vysílání, doufejme, že brzy dorazí i do dalších aglomerací obou republik. Podle vyjádření společnosti TIPA byly provedeny i úpravy firmware proti krátkodobým výpadkům obrazu na pražském k25, provozovaným Českými radiokomunikacemi – JTR Managementem

Nastavení systému. Ta obsahuje jako první funkci Změna kanálu, což je možnost editace TV či rozhlasových předvoleb: Vymazat, Přesunout, Přejmenovat a Třídění (Normální, Abecední, Podle satelitů). Rodičovský zámek umožní změnu hesla (PIN), zamknout kanál, kódování, či nastavit věkového omezení. Nastavení času (a datumu - automatické z EPG kanálu či manuální) přepočítá časový posun od světového času (UTC) a počítá i s letním časem. Funkci Nový SW použijí pokročilí uživatelé při zasílání dat z PC do receiveru a naopak a mezi dvěma receivery navzájem. Funkci Výchozí nastavení doporučuji nepotvrzovat, protože podle zobrazeného varování: „Tato funkce smaže setting a uvede přijímač do původního nastavení. Přejete si provádět tuto funkci?“ Pokud tedy zmáčkneme OK můžeme začít s laděním a nastavováním od začátku. Další položka Informace o systému informuje o verzi firmware, zavaděče (loaderu), verze dat a datumu poslední aktualizace FW. Poslední položka má dosud nepřeložené anglické pojmenování Event Timer a jedná se o časovač k nastavení nahrávání programů přes A/V výstup na externí videorekordér anebo nastavení funkce zapnutí (jako „budík“) či vypnutí receiveru na požadovaných předvolbách. Nastavit můžeme až 20 časů – událostí, v režimu jednou, denně a týdně. Funkce časovače přibyla do receiveru až v posledním říjnovém firmware. Proti funkci timeru nemám, až na nedokončenou úplnou lokalizaci (počeštění) výhrad.

Menu Uživatelské nastavení obsahuje několik položek k nastavení výstupu receiveru. Jazyk menu obsahuje na výběr 14 řečí, zřejmě budeme preferovat češtinu. TV formát dovoluje zvolit 16x9 FullScreen, 16x9 LetterBox, 16x9 Pan & Scan a 4x3 FullScreen, 4x3 LetterBox a 4x3 Pan & Scan. TV typ je AUTO, PAL a NTSC, Video výstup RGB či CVBS. Další dva řádky RF kanál (21-69) a RF audio typ (B,G 5,5 MHz, D,K 6,5 MHz, M 4,5 MHz a I 6,0 MHz) slouží k nastavení výstupního signálu z modulátoru (pro připojení televizního přijímače účastnickou šňůrou, nikoliv A/V kabely s konektory SCART či CINCH).

Další funkce už nejsou běžné u jiných satelitních receiverů: Úroveň RCU zvuku a Frekvence RCU zvuk. znamení slouží k nastavení „pípnutí“ – akustické signalizace vyslaného povelu dálkového ovladače (po stisknutí klávesy). Ukazatel signálu – Spektrální analyzér nebo Osciloskop je podle mne jen efektní „blbinka“, která nemá na funkci či ladění nějaký významnější smysl, jedná se (o postupné, v čase) vykreslení síly a kvality signálu, které se zobrazí v informačním panelu (po přepnutí předvolby či stisknutí klávesy INFO). Ale podle dovozce prý i tyto drobné, ale na efekt vypracované funkce mohou oslovit kupujícího. Při správném nastavení paraboly se za normálních okolností signál nemění, a vykreslují se tedy stále jen dvě rovné čáry. Raději jsem používal nastavení Spektrální analyzér, kdy jsou trvale zobrazeny úsečky Síla a Kvalita (signálu) s procentuální hodnotou.

Mnohem užitečnější je další funkce Úroveň zvuku signálu, kdy se mění při nastavení paraboly na zvoleném transponderu (Menu Instalace – Nastavení satelitu - TP nastavení) frekvence zvukového signálu - „pípání“ podle síly signálu a i laicky se tak dá bez satfinderu (měřiče satelitního signálu) celkem dobře nastavit parabola na co nejlepší signál. Položky Průhlednost (v procentech) a Doba zobrazení informací o kanálu (v sekundách) není potřeba dále popisovat, další funkce Typ přepínání mezi kanály nabízí možnosti Stmívání/Roztmívání, Staticky (do doby dekódování nové předvolby zůstane „zmrznutý“ poslední obraz z předchozí předvolby) a S černým pozadím. Poslední položka není ještě počeštěná, volbou ON (zapnuto) u Simply Channel Information se myslí zobrazení zjednodušeného informačního okénka – panelu po stisknutí tlačítka INFO nebo po přepnutí předvolby).

Předposlední položka v hlavním menu se nazývá Hry a ukrývá se pod ní hra Pacman a Kalendář. Pacman je stará hra („požerák“), známá už z osmibitových počítačů Atari a Sinclair (případně Didaktik Gama). Nejsem přesvědčený o tom, zda budou satelitní diváci s nabídkou stovek programů vyhledávat tyto jednoduché hry, ale budiž. V předchozí verzi fimware byly k dispozici ještě navíc hry Hexa a Mine. Kalendář ale začíná až 1.lednem roku 1970 (a končí uprostřed ledna 2038), a tak jsem se ani nepodíval, který den v týdnu jsem se vůbec narodil.

Poslední položka v menu je Podmíněný přístup. Zobrazují se v ní informace o modulech podmíněného přístupu (CAM), vložených do slotů (CI rozhraní). Bohužel jsem nedošel na to, jak se posouvat v zobrazených oprávněních v zápisech na kartě, zobrazily se mi pouze první dva řádky zápisů. Tuto funkci ale beru jako doplňkovou, základní informaci o správně načtených (inicializovaných) modulech nám poskytne, a to je hlavní. Pokud se bavíme o modulech, je nutné ocenit, že receiver dobře spolupracuje se všemi u nás běžně dostupnými CAM, jak pro jeden dekódovací systém, tak i universální a programovatelné. Nedělá mu ani problém současné používání dvou modulů s kartami pro Czechlink a Slovak link a při přepínání předvoleb se na obrazovce neobjevovala hláška „Sorry, you cannot not receive this program“, kterou důvěrně známe z jiných přijímačů. Vyzkoušel jsem kombinace různých modulů a systémů a vždy se tento přijímač choval korektně. Abych předešel dalším dotazům na případné emulační možnosti receiveru Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium, tak tuto problematiku přejdu konstatováním, že po přijetí zákona č.206/2005 Sb. už nelze o těchto funkcích veřejně psát. Ovšem použitý mikroprocesor NEC UPD61120 (32 bit, 187 MHz) je rychlejší a výkonnější jak běžně v jiných receiverech používané procesory sTi 5518.

Nyní si popíšeme Informační panel. Po prvním stisknutí se zobrazí na obrazovce v zjednodušeném módu v levé spodní části malý obdélník se třemi poli, obsahující pouze číslo předvolby, název stanice a 5 obrázků, které značí, zda je kanál zakódovaný, je na něm přenášený teletext či titulky, má více audio možností (jazyky, AC-3) na výběr, je vysíláno EPG a jestli není v našem uživatelském nastavení uzamčený (např. z důvodu věkového omezení apod.). Po druhém stisknutí se zobrazí úplný panel, který obsahuje navíc ve střední části název družice, frekvenci, polarizaci a SR a na druhém řádku číselnou hodnotu PCR-PID, V-PID a A-PID a případně i kódovací systém. V dolním rámečku se zobrazují názvy modulů podmíněného přístupu (CAM), zasunutých do slotů CI. V pravé části je čas (hod:min:sec) a pole zobrazení - výše zmiňovaný Spektrální analyzér nebo Osciloskop - Síly a Kvality (signálu). Po dalším stisknutí INFO se zobrazí nad tímto panelem ještě další panel s informacemi o (současném případně následujícím) pořadu z EPG. Pokud je text delší, začne po chvíli text rolovat po řádcích (odvalovat se jako „po bubnu“). Jak už jsem se zmínil v úvodu, je nyní text v bezchybné české diakritice i u problémové „philipsové“ češtině u pořadů v platformě UPC Direct. Pokud je na společných programech pro české (slovenské) a maďarské abonenty vysílán text v maďarštině i češtině zároveň, zobrazí se také pod sebou v EPG, po odrolování textu si počkáme na nám srozumitelnější jazyk. Texty se nezkracují.


Programový průvodce (EPG) poskytuje podrobné informace o pořadech, samozřejmě pokud je vysílatel vkládá do datového toku signálu až na týden dopředu. Podle slov dovozce se plánuje další úprava firmware tak, aby bylo možné nastavit časovač (timer) přímo z EPG po označení pořadu k nahrávání.

Teletext je podporován jak VBI/insert (projde i přes A/V konektory SCART i CINCH), tak i OSD (funguje i na televizorech bez dekodéru teletextu) a funguje i na zakódovaných programech a korektně se zobrazuje s českou diakritikou. Pouze u velkých písmen v textu (nikoliv u zvětšených nadpisů) se nezobrazují háčky a čárky. Při spuštění se na levé straně zobrazí proužek s čísly načtených stránek pro rychlejší listování. Bez problémů se načetl i JOJtext (ve Slovak linku).

U popisu modrého tlačítka na dálkovém ovladači jsem vzpomínal funkci Vícenásobný obraz (multi picture). Zvolit si můžeme současné zobrazení 4, 9, 10, 13 či 16ti po sobě jdoucích předvoleb naráz, samozřejmě bude ve všech okénkách načtený statický obraz bez zvuku, pouze jedno aktivní bude s vysílaným obrazem a zvukem. Tlačítky ve směrovém kříži si mohu zvolit, které okénko chci mít jako aktivní.


Praktické zkušenosti a hodnocení

Receiver Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium jsem používal po dobu cca dvou měsíců a kromě satelitního příjmu na něm vyzkoušel prakticky i příjem terestrické digitální televize na severní Moravě a středním Slovensku. Citlivé tunery, rychlé vyhledávání a přehledné zobrazení síly signálu včetně zvukové signalizace mi pomohly k rychlému naladění předvoleb i mimo domácí stanoviště. Řešení 2in1 (DVB-T a DVB-S) jsem nebyl zpočátku příliš naladěn, ale nakonec musím přiznat, že pro diváka, uvažující kromě satelitního příjmu i o terestrické digitální televizi je tento combo přijímač vhodný, už kvůli jednoduché nekomplikované obsluze obou částí ve společném menu (v češtině). Také cena je rozumná, nižší, jak by byla při pořízení dvou samostatných receiverů pro satelitní a pozemní příjem zvlášť.

Za zapůjčení receiveru, hlavně okamžité reakce a rychlé řešení mých připomínek k firmware (české EPG, zobrazení PIDů v informačním panelu, vypínání receiveru bez tlačítka) ve spolupráci s výrobcem patří mé poděkování opavské firmě TIPA spol. s r.o., zejména panu Janu Šupákovi.


Přednosti:

· Jednoduchá obsluha, české menu, správná čeština v EPG na programech platformy UPC Direct
· Moderní procesor NEC UPD61120, rychlé přepínání předvoleb
· Velká kapacita paměti (6000 předvoleb, 1000 transponderů, 120 družic)
· Společné funkce včetně editace předvoleb pro DVB-S i DVB-T, jednotné menu
· Citlivé tunery pro DVB-S i DVB-T
· Vyřešeno vypínání receiveru (bez síťového tlačítka)
· Dobrá spolupráce s moduly a kartami podmíněného přístupu


Nedostatky:

· Smyčka loop through byla u testovaného receiveru neprůchozí pro DiSEqC povely připojeného druhého receiveru – je to vyřešeno u nových receiverů, již prodané přístroje bude dovozce na své náklady upravovat
· Drobnosti v lokalizaci menu (chybějící počeštění některých funkcí) – je řešeno další verzí firmare
· Omezený rozsah Kalendáře (r. 1970-2037)


Závěrečné shrnutí:

Receiver Golden Interstar DVB-T/S 8300 CI Premium je kombinovaný satelitní přijímač s možností příjmu signálu digitálního pozemního TV vysílání DVB-T. Má dva sloty CI pro vložení libovolného modulu (Irdeto, Aston, Viaccess, Conax, CryptoWorks či universální CAM aj.). Nadstandardní funkce multi picture, zoom, spektrální analyzátor a osciloskop přijímaného signálu, kompletní grafické menu v češtině pro snadné nastavení a ovládání. Je vhodný i pro začínajícího satelitního diváka, zejména pokud bydlí v místě s pokrytím signálem terestrické digitální televize. Pro pořízení hovoří i dostupná koncová prodejní cena pod 5000 Kč včetně DPH (u dovozce činí 4690 Kč včetně DPH a příspěvku na likvidaci odpadu, v internetovém obchodu dovozce je ještě o něco nižší).


Text a foto: Václav Hrubec, 23.10.2005


Přečtěte si první část testu - zde.



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 7   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.10.2005 • Testovali jsme: Golden Interstar DSR 8300 CI Premium combo – I. [ 9 ]
23.10.2005 • Receiver „combo“ pro příjem DVB-S i DVB-T – ano či ne? [ 5 ]
02.10.2005 • Experimenty s DVB-H [ 1 ]
16.09.2005 • Německo: při koupi modulu CI AlphaCrypt karta „easy.TV“ zdarma
11.08.2005 • Kompromisy ve spotřební satelitní technice – konvertory – 2.část [ 1 ]
10.08.2005 • Kompromisy ve spotřební satelitní technice – konvertory – 1.část [ 4 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Náhrada GI DSR8700 CRCI 

15.07.2007 20:33 • satCentrum
Článek je 2 roky starý, mezi tím skončila výroba GI DSR8300 a nahradil jej novější typ GI DSR8700 CRCI Premium combo. Letos na jaře se začal vyrábět zcela nový typ GI S-870 CRCI Xpeed Premium combo, který nahradí 8700ku, má nový a rychlejší procesor, USB vstup pro MP3 skladby a JPG obrázky a aktualizaci firmware a řadu dalších novinek v přepracovaném firmware. Receiver právě testujeme ve složitém terénu severočeského pohraničí a příjem DVB-T z Bukovky zvládá na výbornou. Více v podrobném testu, který chystáme...
 
 
  TIPA 

15.07.2007 17:49 • mirek
Hledal jsem přístroj Golden Interspar DSR 8300CI Premium Combo na stránkách firmy TIPA tam ale o takovém přístroji neví natož o firmeware k němu
 
 
  please firmewar for golden 

22.09.2006 11:11 • rayan
hello sir,
please firmewar for golden interstar 8005 s.
thanks
 
 
  Odblokovat 

02.01.2006 12:18 • Marshal-ke
Da sa nainstalovat nejaky sotware aby mi to dekodovalo zakodovane programy???
 
 
  Jak nastavím úroveň zvuku pro jednotlivé stanice? 

28.10.2005 22:34 • Míša
Zdá se mi celkově velmi nízká? Pořád musím zesilovat. Děkuji
 
 
  humax5500+ crci 

28.10.2005 12:05 • sufur
Potřeboval bych se poradit s někým,kdo má humax5500+ crci.
 
 
  Je to dobrý přístroj. Kvalita ... 

27.10.2005 11:54 • T.Novák
Je to dobrý přístroj. Kvalita procesoru je znám. Tunery jsou citlivé. V minulosti se vykytnul bohužel i vadný oficiální softík. Řekl bych, že ta mašinka začíná být perspektivní právě nyní.
 
 
Celkový počet komentářů: 7 / zobrazují se: 1 ... 7

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist