Nagravision pod lupou Časť 1. -   Nagravision z Eurasiasatu 1.
Autor: Dušan Ščepka ml., Dušan Dúžik , e-mail: dusan@pcsalon.sk;dusduz@seznam.c Přidané: 10.01.2002
Kódovací systém Nagravision, ako štandard v oblasti Pay TV, si vybralo hneď niekoľko satelitných operátorov. Medzi najznámejších patria turecký Star Digital, poľský Polsat2Cyfrowy, španielsky Vía Digital, TV Cabo a ešte pár menej známych spoločností. Teraz si postupne, v troch častiach predstavíme ich programy a dozviete sa aj informácie o vysielajúcich spoločnostiach.

Na úvod pár všeobecných informácií.

V apríli 2001 sa objavila na internete informácia o prelomení kódovacieho systému Nagravision, ktorý sa používa na ochranu programov v digitálnom prenose MPEG-2. Pre technických inžinierov nemilá správa, pre hackerov dlho očakávaný sen.

Nagravision totiž doteraz odolával pirátom najintenzívnejšie spomedzi všetkých dostupných kódovacích systémov. Systém, patriaci medzi vysoko profesionálne, s množstvom ”záložných” modifikácii sa pomocou software DVB 2000 v prijímačoch a v upravenom software v CA moduloch podarilo dekódovať a upraviť na volné sledovanie kódovaných paketov v nagravisione. Naše testy sme uskutočnili za pomoci prijímača STB Nokia 9600 s Fun kartou, ktorá po úprave dokázala prijímať dátový tok informácii zo satelitu, inak určených len pre oficiálnych abonentov.

V tejto, prvej časti, si povieme niečo o programoch spoločnosti Star Digital, vysielaných z družice Eurasiasat 1 na pozícii 42° East.

Príjem z družice Eurasiasat1 nie je taký problémový ako z družice Turksat 1C, ktorá s ním zdieľa spoločnú pozíciu a preto sa dá uskutočniť aj s relatívne malou parabolou, cca od 80cm.

V pakete na frekvencii 11,804 GHz, pol.V., SR 27 518, FEC 7/8

nájdete napr. programy v Nagre kódovaného paneurópského spravodajského kanála CNBC. Miesto si tu našla aj Turecká verejnoprávna televízia s mierne komickým názvom TRT. Výklad skratky až tak komicky neznie - Turkyia Radio Television. TRT svoje vysielanie len testuje a v balíku nájdeme zatiaľ iba jeho skúšobné vysielanie, ktoré je momentálne voľné. Popri verejnoprávnej TRT tu nájdeme aj program Sky News, ktorý je kódovaný. Na tomto transpondéri sa nachádzajú aj nemecké sukromné stanice RTL a RTL 2, ktoré zvlášť predstavovať asi nemá zmysel. Ďalšie kanály TGRT a ATV ponúkajú klasický žáner komerčnej televízie. Futbalový kanál Milan Channel uzatvára ponuku staníc z tohto transpondéra. Milan Channel vlastní futbalový klub, ktorý prostredníctvom neho vysiela zaujímavé reportáže o svojom mužstve.

Ďalší paket, na frekvencii 12,652 GHz, pol. H., SR 22 500, FEC 5/6
obsahuje z časti programy nekódované a z časti kódované Nagrou.

Medzi nekódované patrí: Kral TV/ Tele On - zábavný a hudobný kanál, STAR TV - turecká komerčná televízia a Kanal 6 - ďalšia komerčná televízia.

Prvým kódovaným programom na tejto frekvencii je stanica STAR SPOR. Diváka zaujme tým, že vysiela videoklipy a filmy. V balíku tu ďalej nájdeme Star 1, Star 2 a Star 3, ktoré momentálne vysielajú voľne. Tieto kanály vysielajú videoklipy a filmy, v budúcnosti sa počíta aj s vysielaním erotiky a športových prenosov.

Ponuku kódovaných kanálov z tohto transpondéra, a zároveň aj z celého satelitu Eurasiasat 1 uzatvoríme dvoma filmovými kanálmi Galeri 1 a Galeri 2, vysielajúcimi od 22.00 hodiny dve filmové premiéry + soft erotiku. O tretej hodine Galeri svoje vysielanie končia. Cez deň tu nájdeme na jednom z nich farebné pruhy a druhý z nich, až do 22.00 vyzerá, ako keby sa tu vôbec nevysielalo. Z filmov prevláda americká kinematografia, zvyčajne predabovaná, alebo doplnená tureckými titulkami.

Na satelite Eurasiasat 1, ktorý zdieľa pozíciu spolu z družicou Turksat 1C by sme našli ešte zopár nekódovaných programov, tými sa však v tomto seriáli, zameranom na kódované programy teraz zaoberať nebudeme. Vzhľadom k častým zmenám v digitálnych paketoch ešte upozorňujeme, že tento prehľad je aktuálny ku dňu 7.1.2002. V budúcom pokračovaní sa dozviete viac o programoch v balíku Polsat 2Cyfrowy, vysielajúcom zo satelitu Hot Bird 13°East.

časť nasledujúca 2/4 >>



 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/168/nagravision-pod-lupou-cast-1-nagravision-z-eurasiasatu-1/