Hackeři zneužili přístupové karty k placené televizi Premiere
Autor: ČTK, ČM , e-mail: info@ceska-media.cz Přidané: 30.11.2005
V diskusích na satelitních webech se v posledních týdnech často vzpomíná karta CEREBRO, která která umožňuje přístup k placeným programům německé platformy Premiere. Hackeři pomocí ní obešli kódovací technologii, která programy chrání.
Tímto problémem se zabývala švýcarská společnost Kudelski, která vyrábí zabezpečovací software a která je i výrobcem přístupových karet pro Premiere a včera poskytla prohlášení agentuře Reuters.

Finanční ředitel firmy Kudelski Mauro Saladini v něm uvádí, že firma ví o několika ojedinělých případech zneužití karet. Výskyt ale prý není tak velký, aby bylo nutné provést aktualizaci softwaru a ochránit tak i další karty před zneužitím. „V poslední době jsme zaznamenali několik případů, kdy byl v ohrožení omezený počet karet. Rozsah výskytu je takový, že v této fázi si nevyžádá elektronické protiopatření,“ řekl Saladini. Jeho podnik by aktualizaci softwaru mohl provést i na dálku a zabránit tak hackerům v dalším zneužívání karet.

Mluvčí televize Premiere doplnil, že k placeným programům zřejmě mají přístup i majitelé takzvaných chytrých karet (v úvodu zmiňovaná karta CEREBRO), které prý lze koupit na černém trhu asi za 100 eur (asi 2900 Kč). „Nemáme žádné signály, že jde o něco rozšířeného,“ řekl.

Premiere měla na konci září asi 3,4 milionů klientů. Premiere má exkluzivní práva na vysílání přenosů Bundesligy a vyhledávají ji tedy převážně milovníci fotbalu. Televize se neobává, že by ji incident s hackery nějak ohrozil a tvrdí, že čas od času je nutné kódovací systém stejně pozměnit. Premiere nyní používá kódovací technologii Nagravision, která je stará dva a půl roku.


Zdroj: ČTK, 29.11.2005, Česká média, 30.11.2005

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1721/hackeri-zneuzili-pristupove-karty-k-placene-televizi-premiere/