Priamy prenos slávnostného galavečera k 20. výročiu Ústavy SR
Autor: PR Press RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 31.08.2012


Rozhlas a televízia Slovenska odvysiela dnes, v piatok 31. augusta 2012 o 20.10 na Jednotke priamy prenos galavečera k 20. výročiu Ústavy SR z Bratislavského hradu.


Na slávnostnom galavečeri ku Dňu Ústavy SR vystúpia prezident SR Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška a predseda vlády SR Robert Fico. V programe účinkujú: moderátorka Jarmila Lajčáková-Hargašová, Štátna filharmónia Košice s dirigentom Stanislavom Vavřínkom, Adriana Kučerová (soprán), Terézia Kružliaková (mezzosoprán), Pavol Bršlík (tenor), Otakar Klein (tenor), Peter Mikuláš (bas). Na koncerte odznejú skladby M. Moyzesa, M. Schneidra-Trnavského, Ch. Gounoda, G. Donizettiho, G. Verdiho, E. Suchoňa a G. Dusíka.

Deň Ústavy SR ako štátny sviatok je 1.septembra. Tento štátny sviatok súvisí s dátumom 1. septembra 1992, keď na 5. schôdzi Slovenskej Národnej rady prijali Ústavu Slovenskej republiky. V hierarchii právnych predpisov v Slovenskej republike má Ústava SR najvyššie postavenie a má najvyššiu právnu silu, čo znamená, že všetky právne normy musia byť v súlade s ňou. Schváleniu tohto základného zákona štátu predchádzalo schválenie iného veľmi dôležitého aktu, a to Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky 17. júla 1992.


Mgr. Richard Šümeghy, Hovorca Rozhlasu a televízie Slovenska, Sekcia komunikácie RTVS

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/17431/priamy-prenos-slavnostneho-galavecera-k-20-vyrociu-ustavy-sr/