Česká asociace elektronických komunikací o. s. se podílela na uspořádání šestnáctého podzimního setkání provozovatelů elektronických komunikací
Autor: PR Press ČAEK , e-mail: cacc@cacc.cz Přidané: 22.09.2012
Šestnácté podzimní setkání provozovatelů elektronických komunikací uspořádala ve spolupráci se společností LICA s.r.o. Česká asociace elektronických komunikací o. s. (ČAEK). Konalo se 19. září 2012 ve Sportovním centru v Nymburce. Hlavními tématy byly problémy regulace a práva a rozvoj technologií a média


Jednodenní program byl rozdělen do dvou diskusních panelů: dopolední se zabýval aktuálními tématy v oblasti elektronických komunikací z pohledu regulace a práva, odpolední blok se věnoval tématu „Technologie a média“. Účast na setkání přijalo několik set odborníků z Čech a Moravy.

„Jsme potěšeni, že tato tradiční akce stále přitahuje zájem odborníků z celé České republiky“ řekl prezident ČAEK Zdeněk Vaníček. „Obliba setkání svědčí o tom, že v oblasti elektronických komunikací je stále co nového diskutovat, přicházejí nová témata a také problémy, které mají souvislost s pokusy o tuhou regulaci odvětví.“ Oblast práva nestačí reagovat na rychlé změny a vývoj technologií. Neustále se otevírají nové otázky kolem problematické ochrany obsahu vysílání před jeho ilegálním šířením. Ryze praktickým problémem, který byl také v Nymburku probírán, je oprávněnost vstupu na pozemky, vlastněné bytovými družstvy, při budování nových komunikačních sítí a řada dalších témat.


I. Účastnící a názvy prezentací dopoledního diskusního panelu, nazvaného „Aktuální témata z pohledu práva“

• Zuzana Chudomelová - ředitelka odboru elektronických komunikací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR - „Úlohy nové sekce digitální ekonomiky MPO, data retention“

• Jiří Peterka - Matematicko - fyzikální fakulta Univerzity Karlovy – „Základní registry a jejich dopady na operátory i zákazníky“.

• Antonín Hedrlín - advokát a čestný předseda dozorčí rady ČAEK – „Problematika nezákonného příjmu vysílání“.

• Petr Josefi - vedoucí právník společnosti T-Mobile a člen představenstva ČAEK – „Audiovize a vládní návrh zákona o audiovizi“.

• Tereza Rychtaříková - právní odbornice UPC – „Novely zákona o elektronických komunikacích“.

Některé z prezentací, přednesených ve výše uvedeném diskusním panelu, jsou umístěny na Facebooku ČAEK.


II. Účastnící a názvy prezentací odpoledního diskusního panelu, nazvaného „Technologie a Média“

• Radek Kocian - PROFiber Networking CZ s.r.o. - „Měření a kvalita IPTV streamu na reálné síti“ (autoři: Ing. Martin Ťupa, Radek Kocian)

• Pavel Eliáš - RAYCOM s.r.o.– „Sítě pasivně i aktivně, hlavně spolehlivě“

• Petr Beneš - SDĚLOVACÍ TECHNIKA - „Jak nás možná neznáte“

• Marek Mikuš - IPEX a.s. - „S hlasem za byznysem – lépe a efektivněji“

• Antonín Král - NanguTV - „Úsvit nelineárních služeb“

• Martin Slinták – CISCO - „Cisco platformy v SP Video projektech“

• Vladimír Petržílka – „Kabelová TV a/nebo IPTV – zkušenosti operátora“


O asociaci ČAEK o. s.

Česká asociace elektronických komunikací o. s. sdružuje největší provozovatele převzatého vysílání, poskytovatele širokopásmových služeb a operátory elektronických komunikačních sítí v ČR, poskytovatele programů, dodavatele technologií a poradenské firmy. Asociace si klade za cíl přispět k budování moderní infrastruktury a informační společnosti v České republice. Současnými řádnými a přidruženými členy asociace jsou společnosti UPC Česká republika, HBO, LICA, T-Mobile Czech Republic, RIO Media, SELF servis, SATT, Telefónica, dále AT&T Global Network Services Czech Republic, České Radiokomunikace, JD Production, NEMSAT, KT Klášterec nad Ohří, ELTRIS, Chello Central Europe, IKO Cable, Film Europe a Skylink. ČAEK dále sdružuje zahraniční dodavatele programů pro český trh kabelového vysílání.

ČAEK vznikla v roce 1998. Založily ji přední společnosti poskytující služby kabelových komunikací v ČR - Kabel Plus, Kabel Net Holding a Dattelkabel (dnes součástí UPC ČR), Intercable CZ a TES Media (později Karneval Media, nyní součástí UPC ČR). Dalšími zakládajícími členy byly HBO ČR, dodavatel programů, a společnost Hughes Network Systems, dodavatel telekomunikačních technologií. ČAEK vystupovala do konce roku 2001 pod názvem Česká asociace kabelových komunikací a do roku 2007 jako Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK).

ČAEK od svého založení aktivně spolupracuje s asociací CABLE EUROPE (Evropská asociace kabelových komunikací - www.cable-europe.eu), která byla založena již v roce 1955 a navazuje na činnost sdružení evropských kabelových operátorů, jež vzniklo již v roce 1951. V letech 2001 až 2007 byla ČAEK členem (národní afilací) Evropské asociace kompetitivních telekomunikací. E-mail: cacc@cacc.cz, internet: http://www.caek.cz, facebook: https://www.facebook.com/elektronicke.komunikace.


Evžen Staněk, mediální poradce ČAEK o. s.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/17578/ceska-asociace-elektronickych-komunikaci-o-s-se-podilela-na-usporadani-sestnacteho-podzimniho-setkani-provozovatelu-elektronickych-komunikaci/