O čem se píše: Pirátský příjem Premiere - smartcard Cerebro
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 13.01.2006

Německý server DIGITAL FERNSEHEN (Digitální televize) se věnuje neautorizovanému příjmu německé placené televize – platformy Premiere na přístupové karty Cerebro a Didem. Konkrétně tuto středu napsal:


Po prodeji ilegální přístupové karty (smartcard) Cerebro v Německu už není možné, aby u prodejců v jiné zemi byl nabízen „nástupce” s názvem Didem. Po několika policejních raziích byly začátkem prosince smartcard Cerebro staženy z obchodní sítě. Tyto karty umožňovaly nelegální příjem placené televize Premiere, nabídky operátorů Kabel Deutschland a Ish/Iesy.

Asi o měsíc později byly připraveny nové přístupové karty pod označením Didem. Karty byly již nabízeny v zahraničí a měly by dekódovat (jako Cerebro) vysílání v systému Nagravision Aladin. Rovněž jako u karet Cerebro byly karty dodávány jen s OS (operační systém přístupové karty). Potřebný software k prolomení systému musel být stažen z internetu.

Na konci listopadu se Premiere přihlásila u německého úřadu pro patenty a ochranné známky o svá práva na využití jména Cerebro. Vydání nové přístupové karty pod jiným názvem, avšak se stejnými funkcemi, je pak odvetou týmu Cerebro.

Podle informací německého serveru DIGITAL FERNSEHEN patří někteří vývojoví pracovníci Didem i k týmu Cerebro. Po policejních raziích podpora Cerebro výrazně upadla. Aby mohli vývojáři dále vydělávat na své ilegální činnosti, museli by vytvořit nové pirátské karty.

Server DIGITAL FERNSEHEN již v posledním roce několikrát varoval před zakoupením takové přístupové karty, nabízené navíc za příliš lichvářskou cenu. Hackeři placené televize totiž sledují stále stejný cíl: jestliže se pirátská karta poměrně dobře prodává, je postupně ukončena podpora s aktuálním software. Poté je vydána nová přístupová karta, kterou si divák pro další příjem musí znovu koupit. Vydává pak peníze, které by mohl lépe investovat do předplatného.

(Poslední věta platí samozřejmě pro německého diváka, v ČR ani na Slovensku nelze paket Premiere abonovat. Samozřejmě i na naše občany se vztahuje to, že neautorizovaný příjem je nelegální a je trestně postižitelný, v ČR platí června 2005 „protipúirátský“ zákon č.206/2005, který postihuje osoby šířící návody, klíče, hardware, software, informace, atd. vedoucí k neautorizovanému příjmu placené televize, rozhlasu a služeb informačních společností - pozn. autora překladu).


Zdroj: [mh], Digitalfernsehen, 11. 1. 2006, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1787/o-cem-se-pise-piratsky-prijem-premiere-smartcard-cerebro/