Zkontrolujte si svoji kartu Czechlink!
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 15.01.2006
Společnost Trade and Technology, která aktivuje a spravuje databázi přístupových karet digitálního paketu českých televizí a rádií - Czechlink, zprovoznila v pátek 13.1.2006 na svých stránkách funkci kontroly dekódovacích karet Czechlink. Nyní si může každý majitel karty sám ověřit, zda je jeho karta aktivována, k jakým programům má povolený přístup, a do (a samozřejmě i od) jakého data. Tato funkce tak velmi napomůže k rychlejšímu zjištění případných problémů s příjmem českých programů.

V řadě satelitních receiverů, prodávaných na našem trhu nelze totiž v obslužném menu „přečíst“ tato aktivační data, zapsaná do karty, a bez dalšího speciálního software a příslušné externí čtečky - programátoru se jinak k těmto údajům nedostaneme.

Ale ani v případě, kdy se podaří údaje přečíst, to ještě není zárukou toho, že je opravdu karta řádně zaregistrovaná.

Počátek aktivace se zapíše po prvním vložení nové karty do dekodéru (vestavěné čtečky (CAS) či přístupového modulu (CAM) ve slotu CI) a naladění paketu na receiveru. Programy se odblokují a začne běžet určitá (v případě Czechlinku 28 denní) promo aktivace, doba do kdy divák musíme odeslat přihlašovací formulář a kopii dokladu o řádném placení koncesionářského poplatku dle zákona (inkasního lístku), případně jiných dokladů k registraci.

V případě příjmu programů ČT1, ČT2 a v budoucnu ČT4 je to Útvar televizních poplatků v České televizi v Praze, v případě prémiových kanálů Galaxie Sport a CS Filmu se vyplněný formulář odesílá do společnosti Trade and Technology v Ostravě.

Po vydání souhlasu jednotlivých televizních stanic k odkódování programů, které je majitel karty oprávněn sledovat jsou data (vyplněné údaje o vlastníku karty, abonovaných programech a její sériové číslo) předána do centrální evidence dat v systému SMS (Subscriber Management Systém). Tuto účastnickou kontrolní databázi paketu Czechlink spravuje společnost Trade and Technology. Databáze umožňuje i případné další rozšíření programové nabídky na takto zaregistrovanou kartu.

Data o přístupových právech – datumu ukončení se pak do přístupových karet zasílají v datovém streamu paketu Czechlink.


A právě informaci o počátku a ukončení aktivace lehce zjistíme v programu Kontrola platnosti karty na stránce společnosti Trade and Technology. Stačí zadat celé číslo karty Czechlink a v tabulce se objeví všechny aktivované programy na kartě s datem počátku a ukončení aktivace. Majitel karty tak rychle zjistí, zda už úspěšně proběhla registrace karty, případně kdy mu vyprší abonence rozšířené programové nabídky (např. Galaxii sport lze platit i půlročních intervalech) a nemusí se dotazovat na help lince.

V případě, že se po zadání objeví místo názvu programu a dvou datumů nápis „Na kartě nejsou aktivovány žádné programy“, znamená to, že řádně neproběhla registrace a sériové číslo karty není v účastnické kontrolní databázi v systému SMS.

To se někdy stává i v případě, pokud divák zakoupil kartu z druhé ruky či dokonce od některého prodejce s tím, že už se nemusí o nic starat, že už je karta „na někoho“ zaregistrovaná, ale není tomu tak. Určitými postupy a pro určité série - v určitém operačním systému karet (BIOSu) šlo dokonce obejít aktivaci a „dopsat“ oprávnění k neautorizovanému příjmu - sledování kódovaných programů v paketu Czechlink na kartu. Toto bylo využíváno i u občanů, kteří nemohou doložit pravidelné placení koncesionářských poplatků – například diváci ze zahraničí.

To, že karta není řádně zaregistrovaná se často zjistilo až v případě zadání požadavku na rozšíření programové nabídky na kartě o další placené kanály. Nyní to ale lze snadno zjistit právě zmiňovaným softwarem.


A proč je nutné mít kartu registrovanou? Nejen z důvodu splnění podmínek smlouvy, kterou vlastník karty při žádosti o aktivaci podepsal. Ale také pro zmiňované rozšíření karty anebo při případné plošné výměně těchto karet.

V poslední době se totiž objevily zprávy o výměně uživatelských přístupových karet jak pro paket Slovak link, tak i Czechlink. I když tato informace není zatím oficielně potvrzena, předpokládáme, že po výměně karet platformy placené satelitní televize UPC Direct v závěru loňského roku, skutečně přijde na řadu i výměna těchto karet. Bude se zřejmě jednat pouze o série se starším BIOSem, které jsou méně zabezpečené proti neuatorizovanému příjmu programů.

Karty, na něž nebyla uzavřena (a zaplacena) abonence, a nebyly řádně aktivované a autorizované v účastnické kontrolní databázi, nebudou vyměněny za nové. Na ty nevyměněné nebudou posléze zasílaná data (tím budou deaktivovány). O přesném termínu a postupu, pokud se bude výměna realizovat, přineseme včas informaci na našem webu.


Na obrázku jsou pro ilustraci oba případy, které mohou nastat po vyplnění tabulky – zaregistrovaná karta s rozšířenou abonencí a karta bez aktivace. Čísla karet i data aktivace jsou pozměněna



 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1788/zkontrolujte-si-svoji-kartu-czechlink/