ČT odpovídá: ČT4, Czechlink a výměna přístupových karet
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 02.02.2006

S blížícím se startem nového sportovního kanálu ČT4, chystané výměny přístupových karet na příjem České televize v Czechlinku a se spuštěním multiplexu digitální terestrické televize v Ostravě se vyrojila řada otázek. Abychom předešli různým spekulacím, fámám a dohadům, zeptali jsme se na ty nejdůležitější odpovědných vedoucích pracovníků České televize.

Na pražské konferenci Milníky digitální televize v České republice jsme hovořili s vedoucím projektu digitalizace v České televizi ing. Pavlem Hanušem a s ředitelem techniky ČT ing. Rudolfem Popem, další upřesňující odpovědi jsme pak obdrželi prostřednictvím tiskového mluvčího pana Martina Krafla právě dnes:


SatCentrum: První otázka směřuje ke skutečnému termínu startu sportovního kanálu ČT4. Program odstartuje 9. či 10. 2. 2006?

Česká televize: V pátek 10. 2. 2006 v 9 hodin v souvislosti se zahájením ZOH.


SC: Program ČT 4 by měl být kromě satelitu a kabelových sítí dostupný i v terestrické digitální televizi, která se kromě pražského a brněnského regionu spustí i v severomoravské metropoli. Kdy se ČT4 objeví v DVB-T? Kdy se vlastně spustí multiplex v Ostravě?

ČT: Ve čtvrtek 9. 2. 2006 ve 12 hodin, v lokalitách Brno a Ostrava. Česká televize k této události připravuje tiskovou konferenci.


SC: Další otázky směřují k satelitnímu šíření programu ČT4 přes satelit Astra 3A. Na něm od včerejšího dne (1. 2. 2006) testuje v Czechlinku na místě stanice TOP TV (která v tomto paketu posledního ledna skončila a vysílá na distribučním transponderu spolu s televizí Óčko). Jak to vlastně bude s vysíláním ČT4 (a ČT1 a ČT2) v Czechlinku?

ČT: Česká televize má od 1. 1. 2006 zajištěnu spolu s Českým rozhlasem (ČRo) vlastní kapacitu, která s ostatními programy společnosti CzechLink již nesouvisí. Pronájem pro privátní televize zajišťuje společnost T-systems.


SC: Jaký bude mít ČT4 (orientačně) datový tok (bit rate)? Lepší jak ČT1? Nedojde ke snížení bit rate ostatních stanic v paketu?

ČT: V současné době probíhá ještě experimentování s datovými toky pro všechny čtyři programy, principielně bude datový tok pro sportovní kanál nižší než u ČT1, bude použita ovšem i jiná kompresní technologie. Toto rozložení by mělo platit do začátku druhého pololetí 2006, kdy v rámci výběrového řízení na poskytování služby požaduje ČT vyšší kapacitu než doposud.


SC: V této době už měla proběhnout úprava kompresní technologie - statistické multiplexování. Prý se odkládá. Na jak dlouho? Kdy bude termín úprav, přestane po tu dobu vysílat Czechlink?

ČT: Protože nová technologie měla být spuštěna k datu 7. 2. 2006, Česká televize, vzhledem k vysílání Olympijských her, s tímto krokem nesouhlasila a požádala o posun začátku vysílání touto technologií až po skončení ZOH, tedy prakticky v březnu. V únoru, kdy již nová technologie bude funkční, proběhnou její testy. Společnost Czechlink spolu s ostatními broadcastery žádosti ČT vyhověla.


SC: Bude u ČT4 přenášen EPG (programový průvodce) a teletext?

ČT: S nasazením EPG počítáme, teletext bude použit v případě požadavku na tuto službu v budoucnu. Je ale potřeba si uvědomit, že primární nasazení nového programu je pro DVB-T vysílání a postupně počítáme s aplikacemi vyšších teletextových formátů


SC: Dále máme řadu dotazů od čtenářů satCentrum k zapsání oprávnění do přístupových karet: bude automaticky přidán zápis pro ČT4 do všech, tedy i do nejstarších karet pro příjem České televize (bílých bez potisku a černých se Zeměkoulí)?

ČT: Zapsání bude automatické. V měsíci únoru bude sportovní program přístupný i na starých "černých kartách". V této době bude odstartován proces jejich výměny s tím, že v březnu bude již zajištěn jen provoz na kartách nových.


SC: Ano, je už delší dobu známo, že se chystá výměna karet Czechlink. Nemůžete ale konkrétněji uvést, o jaké série půjde, respektive s jakým BIOSem, či pro lepší orientaci s jakým potiskem a z jaké doby (roku) distribuce?

ČT: Podrobné technické údaje zveřejní v nejbližších dnech na svých internetových stránkách společnost Trade and Technology, kde si každý bude moci zkontrolovat, zda jeho karta patří do série karet, které budou měněny. Zároveň se dozví všechny organizační podrobnosti. Informace o celém procesu zveřejní i Česká televize, která rovněž podpoří informační kampaň.


SC: Jaký bude termín výměny - od - do?

ČT: 6. února - 30. září 2006


SC: Kdo bude provádět výměnu karet – Česká televize anebo společnost Trade and Technology?

ČT: Společnost Trade and Technology.


SC: Budou se karty měnit zdarma?

ČT: Ano.


SC: Budou se měnit "kus za kus" jen registrovaným občanům, tedy na koho je zapsaná v databázi, anebo i při dodání od druhé osoby? (Myslíme tím v případě prodeje karty apod.)

ČT: Výměna je kus za kus, samozřejmě bude řešena i problematika změny majitele - pokud ale bude koncesionářem ČT, nebude s tím mít žádný problém.


Tolik odpovědi na nejfrekventovanější dotazy přímo od zainteresovaných lidí v naší veřejnoprávní televizi. Pokud budete mít další dotazy, můžete se ptát v diskusi pod tímto článkem. Vaše dotazy předáme k zodpovězení.

Za redakci satCentrum přejeme České televizi úspěšný start tohoto očekávaného programu, ale i DVB-T vysílání v jihomoravské a severomoravské metropoli a hodně spokojených diváků!


satCentrum, 2. 2. 2006, 19:00 hod

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1820/ct-odpovida-ct4-czechlink-a-vymena-pristupovych-karet/