České Radiokomunikace spustily službu Audio Description Channel - zvukový popis pořadů pro zrakově postižené
Autor: České Radiokomunikace , e-mail: info@radiokomunikace.cz Přidané: 04.02.2013


České Radiokomunikace spustily atraktivnější podobou služby Audio Description Channel, která zpřístupňuje televizní vysílání pro osoby se zrakovým postižením.


Vysílání Audio Description (AD), tzv. audio popis, umožňuje nevidomým divákům sledovat televizní vysílání s doprovodnými informacemi, komentářem o tom, co se děje na obrazovce. České Radiokomunikace spouští tuto službu po prvotním testování, které proběhlo ve spolupráci s Asociací televizních organizací (ATO) v březnu roku 2012 ve třetím multiplexu. První otevřené vysílání zvukového popisu pro zrakově postižené spustila Česká televize v polovině prosince minulého roku.

„Audio Description je doplňková služba k celoplošnému vysílání, která je už nyní v případě zájmu plně dostupná všem našim klientům z řad televizních stanic. Doplnění zvukové stopy audio popisem, který obsahuje slovní popis vizuálního obsahu, umožňuje sledování televizního vysílání také pro nevidomé nebo slabozraké osoby,“ říká Marcel Jánský, manažer útvaru produktů a podpory prodeje Českých Radiokomunikací. „Jsme velmi rádi, že můžeme nyní pomocí této služby podpořit také zrakově handicapované občany,“ doplnil Martin Gebauer, výkonný generální ředitel Českých Radiokomunikací.

Služba Audio Description je určena zrakově postiženým a spočívá v použití řeči k popisu té části vysílání, kde vysílaný zvuk není schopen navodit představu nevidomého o situaci na obrazovce. V pauzách mezi textem dialogů se proto vysílá doplňková hlasová informace a zrakově postižený divák tak má možnost plnohodnotně pochopit sledovaný pořad, ve kterém se jinak mohl orientovat pouhým poslechem dialogů, případně doprovodných ruchů.

Plnohodnotné zprovoznění této služby navazuje na Novelu zákona o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, která ukládá všem provozovatelům celoplošného televizního vysílání povinnost zpřístupnit alespoň 2 % vysílaných pořadů osobám se zrakovým postižením.


Kamil Chalupa, Tiskový mluvčí, Ogivly Public Relations,
Markéta Šveňková, PR specialista, České Radiokomunikace, a. s., 1. 2. 2013


 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/18257/ceske-radiokomunikace-spustily-sluzbu-audio-description-channel-zvukovy-popis-poradu-pro-zrakove-postizene/