Nagravision: zahájení výměny karet pro příjem Premiere
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 13.02.2006

Přístupové karty (smartcard) Cerebro, které umožňovaly nelegální příjem Premiere, budou již brzy bezcenné, neboť „Nagra” zahájila výměnu karet. Uvedl to německý server DF (DIGITAL FERNSEHEN = Digitální televize).


DF zjistil, že těm předplatitelům, kteří mají uzavřenou smlouvu s Premiere, jsou rozesílány nové přístupové karty. Oproti dřívějším kartám je rozdíl v paměti ROM. To lze považovat za první krok výměny karet, aby byl znemožněn nelegální příjem kartami Cerebro. Až budou mít všichni zákazníci Premiere přístupovou kartu s novou pamětí, může Nagravision učinit opatření, aby vyřadila pirátské karty. Napřed musí ovšem obdržet nové přístupové karty i dosavadní předplatitelé Premiere (asi 3,5 miliónů zákazníků).

První odvetné opatření Nagravision by se však mohlo ukázat jako neúčinné. Podle informací DF je paměť ROM 122 již nějakou dobu zavedena ve Španělsku u tamního poskytovatele placené televize Digital Plus. Zde bylo objeveno problematické místo původních přístupových karet Nagra. Není jasné, kolik informací španělští piráti získali z původních karet, aby mohli zaútočit i na paměť ROM 122.

Pro server DF společnost Nagravision nechtěla výměnu karet vůbec komentovat. Experti na kódování v minulosti neustále zdůrazňovali, aby se informace o možných odvetných opatřeních nezveřejňovaly. V aktuálním vydání DIGITAL FERNSEHEN vedoucí pracovník pro kódování Andre Kudelski „porušil své mlčení” a zpovídal se tomuto časopisu.


Zdroj: [mh], www.digitalfernsehen.de, 10.2.2006, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1837/nagravision-zahajeni-vymeny-karet-pro-prijem-premiere/