Sezóna satelitních přenosů z Metropolitní opery 2013/14 odtajněna!
Autor: satCentrum/AEROFILMS , e-mail: pr@kinoaero.cz Přidané: 27.02.2013
Pro všechny příznivce satelitních operních přenosů z Metropolitní opery má web satCentrum aktuální informace, staré jen pár hodin - v úterý 26. února ve 23 hodin večer středoevropského času Metropolitní opera v New Yorku oficiálně odtajnila program přímých přenosů na sezonu 2013/14. Z celkového počtu deseti přenosů se ve čtyřech případech jedná o premiéry úplně nových inscenací!


Oněgin s Netrebko

V ČR sedmá a ve světě už osmá sezona operních přenosů z Metropolitní opery bude zahájena v sobotu 5. října 2013 novou inscenací Čajkovského opery Evžen Oněgin. V hlavních rolích se představí Anna Netrebko, Piotr Beczala a Mariusz Kwiecien a diriguje Valery Gergiev.


Levine zpět

Metropolitní opera s potěšením oznámila, že se po roční rekonvalescenční pauze za dirigentský pult vrací její umělecký ředitel maestro James Levine. Pod jeho taktovkou proběhne přenos opery Falstaff v sobotu 14. prosince 2013 a přenos opery Così fan tutte v sobotu 26. dubna 2014.


Rusalka v přímém přenosu

Třešínkou na dortu pro české diváky je přímý přenos opery Antonína Dvořáka Rusalka, jedné z nejslavnějších a nejoblíbenějších českých oper vůbec. V titulní roli vystoupí americká pěvkyně Renée Fleming, jež se netají svými českými kořeny. Přímý přenos se uskuteční v sobotu 8. února 2013.


Vaše oblíbené pěvecké hvězdy

V průběhu nové sezony dále vystoupí hvězdy jako Ildar Abdrazakov, Roberto Alagna, Stephanie Blythe, Danielle de Niese, Joyce DiDonato, Juan Diego Flórez, Elīna Garanča, Vittorio Grigolo, Jonas Kaufmann, Isabel Leonard, Fabio Luisi, Ambrogio Maestri, Angela Meade, Yannick Nézet-Séguin, Susanna Phillips, Luca Pisaroni, Matthew Polenzani, Patricia Racette, Paulo Szot, Dolora Zajick a další.


Opera přístupnější

Na programu si každý milovník opery najde to své: vedle slavných a oblíbených titulů je v nabídce také několik vzácných a méně hraných oper. „Pro operní nadšence na celém světě jsme vybrali široký vzorek toho nejlepšího, co naše nová sezona nabízí,“ uvedl ředitel Metropolitní opery Peter Gelb a dodal: „naše úsilí dělat operu stále přístupnější i nadále pokračuje.“ Z tvorby Giacoma Pucciniho, od jehož úmrtí uběhne v roce 2014 devadesát let, Metropolitní opera uvádí dvě snad úplně nejznámější opery: Toscu s Patricií Racette a Robertem Alagnou a Bohému v tradiční inscenaci Franca Zeffirelliho s Vittoriem Grigolem. Ze druhé skupiny jmenujme operu Dmitrije Šostakoviče Nos s Paulem Szotem v hlavní roli či Borodinova Prince Igora s Ildarem Abdrazakovem v titulní roli.


Werther s Garančou a Kaufmannem

Za zmínku bezesporu stojí také sentimentální opera Julese Masseneta Werther s Elinou Garančou a Jonasem Kaufmannem v hlavních rolích v sobotu 15. března 2014. Příští sezonu pak uzavře Rossiniho La Cenerentola s Joyce DiDonato a Juanem Diego Florezem v sobotu 10. května 2014.


Program sezony 2013/14:

Sobota 5. října 2013
P. I. Čajkovskij: Evžen Oněgin – nová inscenace
Gergiev / Warner
Kwiecien, Netrebko, Volkova, Beczala, Tanovitsky

Sobota 26. října 2013
D. Šostakovič: Nos
Smelkov / Kentridge
Szot, Popov, Lewis

Sobota 9. listopadu 2013
G. Puccini: Tosca
Frizza / Bondy
Racette, Alagna, Gagnidze, Del Carlo

Sobota 14. prosince 2013
G. Verdi: Falstaff – nová inscenace
Levine / Carsen
Maestri, Oropesa, Meade, Blythe, Johnson Cano, Fanale, Vassallo

Sobota 8. února 2014
A. Dvořák: Rusalka
Nézet-Séguin / Schenk
Fleming, Magee, Zajick, Beczala, Relyea

Sobota 1. března 2014
A. Bodorin: Princ Igor – nová inscenace
Noseda / Tcherniakov
Abdrazakov, Dyka, Rachvelishvili, Semishkur, Petrenko, Kocán

Sobota 15. břena 2014
J. Massenet: Werther – nová inscenace
Altinoglu / Eyre
Kaufmann, Oropesa, Garanča, Bižić, Summers

Sobota 5. dubna 2014
G. Puccini: Bohéma
Ranzani / Zeffirelli
Hartig, Phillips, grigolo, Cavalletti, Carfizzi, Gradus, Maxwell

Sobota 26. dubna 2014
W. A. Mozart: Così fan tutte
Levine / Koenig
Phillips, Leonard, de Niese, Polenzani, Pogossov, Muraro

Sobota 10. května 2014
G. Rossini: Popelka
Luisi / Lievi
DiDonato, Flórez, Spagnoli, Corbelli, Pisaroni


Exkluzivní zážitek přinese z New Yorku do 26 kin v České republice distribuční společnost Aerofilms.

(Doplnění redakce satCentrum: Přenosy představení Met: Live in HD do kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující.)


O projektu Met: Live in HD

Přenosy Metropolitan Opera: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. HD (High Definition) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy Met: Live in HD se do České republiky uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezónu je u nás navštíví přes 40 000 diváků a další tisíce diváků pak zhlédnou opakování přímých přenosů ze záznamu v rámci oblíbené série Přidáváme!

Nejnavštěvovanějším přímým přenosem byla v loňské sezóně celosvětově i v ČR Verdiho opera La traviata přenášená v polovině dubna loňského roku. V ČR ji sledovalo téměř 6500 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 10 000 000 vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je distribuční společnost Aerofilms, která je uvádí ve spolupráci s uměleckou agenturou Cikánek management.

Více informací na www.metinhd.cz.
Trailer k současné sezoně 2012-13 na www.youtube.com.


Redakce satCentrum s využitím podkladů Martina Cikánka, organizátora přenosů Met: Live in HD do ČR - společnosti Aerofilms a www.metinhd.cz, 27. 2. 2013

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/18403/sezona-satelitnich-prenosu-z-metropolitni-opery-2013-14-odtajnena/