Psali jsme na Apríla: Do satelitu Astra 3B včera narazil vyřazený satelit
Autor: Lipra , e-mail: lipra@satcentrum.com Přidané: 01.04.2013
Aprílový příspěvek: Za včerejší výpadky ve vysílání na některých transponderech může kosmické „smetí“ – části vyřazené družice, které vážně poškodily satelit Astra 3B. Vysílání proto částěčně převzala družice Astra 1D, umístěná na blízké pozici 23,1 stupňů východně, která ale s inklinací 4,8 stupňů nemůže provoz stoprocentně nahradit. Přinášíme další podrobnosti!


Pokud máte satelitní parabolu nasměrovanou na orbitální pozici 23,5 stupňů východně, určitě jste včera večer okolo osmé hodiny pozorovali výpadky ve vysílání některých transponderů satelitu Astra 3B.

Nejhorší situace byla u transponderu číslo 207 providera Towercom, kmitočet 11,836 GHz, horizontální polarizace, SR 27500 kSymb/s, FEC 5/6, který slouží jako distribuční transponder k šíření slovenských televizí a rádií na terestrické (DVB-T) vysílače. Proto jsme včera přišli např. o atraktivní film Avatar na stanici JOJ, za což se na facebooku divákům omluvil sám generální ředitel televize František Borovský. (Pokud jste Avatar neviděli celý, opakuje ho dnes o 20:00 JOJ Plus).

Druhým nejvíce zasaženým transponderem byl DVB-S2 transponder číslo 221 providera Skylink, frekvence 12,109 GHz, horizontální polarizace, SR 27500 kSymb/s, FEC 3/4, na němž byly nesledovatelné HD programy. Později byl provoz obnoven, ovšem s výrazně nižším výkonem.

Zajímalo nás, co dané výpadky způsobilo. Nejprve nás napadly povětrnostní podmínky, které byly na území ČR i Slovenska včera velmi nepříznivé, zejména na Moravě velmi sněžilo a napadlo 25-50 cm sněhu. Přes „závěs“ mraků s velkými mokrými vločkami gigahertzové vlny špatně prochází, také zasněžené paraboly ztrácí zisk.

Jak jsme se ale dnes, 1. 4. 2013 v dopoledních hodinách dozvěděli od zdroje z řídícího a kontrolního střediska v Betzdorfu, za výpadky ve vysílání na některých transponderech může kosmické „smetí“ – části vyřazené družice, které včera při střetu na orbitální dráze ve výšce 35850 km vážně poškodily satelit. Vysílání proto částečně převzala družice Astra 1D, umístěná na blízké pozici 23,1 stupňů východně, která ale s inklinací 4,8 stupňů nemůže provoz stoprocentně nahradit. Na opětovném zprovoznění satelitu Astra 3B se usilovně pracuje.




Problém kosmického odpadu

Od roku 1957, kdy lidstvo vyslalo do vesmíru první satelit Sputnik 1, se na oběžnou dráhu Země postupně navedlo více jak 33 500 družic. Z tohoto množství je ale dnes funkčních jen asi 3300 satelitů. Vesmír se tak stává velmi nebezpečným smetištěm. No a jeden z těch dnes již nefunkčních, kterého se pro poruchu či nedostatek paliva nepodařilo navést na sestupnou „hřbitovní“ dráhu, kde by v naší atmosféře shořel, narazil do satelitu Astra 3B.

Na různých oběžných drahách okolo Země ale nejsou jen satelity, ale nekontrolovaně se zde pohybují i vyhořené raketové motory, kusy odloupnuté barvy či ochranných destiček a dalších úlomků, také kosmonauti mají svědomí „ztracené“ brašny s nářadím, lana, fotoaparáty, ale i prozaické pytle s odpady. Stále více jsou tak ohrožené nejen satelity, ale i vesmírné stanice, rakety či i dopravní letadla.


Pro další informace o nebezpečném kosmickém smetí vám doporučujeme tyto odkazy:

http://www.aktuality.sk/clanok/221744/ambiciozny-projekt-recyklacie-vyradenych-satelitov/
http://magazin.atlas.sk/spektrum/video-z-vesmiru-je-ludske-smetisko/685329.html
http://zaujimavosti.info/archives/3292


Pro satCentrum připravil Lipra, 1. 4. 2013, obr.: archív zaujimavosti.info: nasa-corp a archív SES: Astra 3B

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/18572/psali-jsme-na-aprila-do-satelitu-astra-3b-vcera-narazil-vyrazeny-satelit/