EastBox Digital - budoucí konkurence UPC Direct?
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 25.01.2002
Od našeho spolupracovníka Henricha Sklenky jsme obdrželi další informace k projektu placené televize společnosti EastBox Digital. O tomto možném budoucím konkurentu UPC Direct jsme vás již na webu satCentrum několikráte informovali, naposledy 16.1.2002 v rubrice Mediální éter. Připomínáme, že jde o placenou nabídku 18 televizních kanálů včetně tří českých a slovenských kanálů produkovaných na našem teritoriu. Projekt má odstartovat v prosinci letošního roku z pozemní stanice umístěné pravděpodobně v Břeclavi, městě na česko-slovenských hranicích.

Nyní však k zaslané informaci, která byla převzata z článku Sylvie Pálkové, uveřejněném dne 21.1.2002 na webu eTREND:

Do roka by mala začať v Česku s dosahom aj na celé územie Slovenska vysielať platená televízia. Okrem abonentských poplatkov majú byť jej zdrojom financovania aj príjmy z reklamy.

Projekt, ktorý česká Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie schválila začiatkom decembra minulého roka, hovorí o šírení osemnástich programov prostredníctvom kódovaného digitálneho satelitného vysielania. Spoločnosť EastBox Digital, s.r.o., Brno, ktorá získala licenciu, momentálne hladá investorov. O tom, kto sa bude podielať na financovaní televízie, by malo byť rozhodnuté po 17. februári tohto roka.

Autorom projektu je bývalý ministerský radca pre audiovíziu a médiá Ministerstva kultúry SR Ąubomír Fifik, Slavomír Grúber, český herec Aleš Jarý a slovenský mediálny podnikatel Siloš Pohanka mladší. Viacerí figurujú aj v orgánoch spoločnosti TV House, a.s., Bratislava, ktorá by mala byť v budúcnosti servisnou spoločnos»ou televízie.

Vlastníkom EastBoxu je švajčiarska spoločnosť New Media Investment (NMI), ktorá je zároveň 42-percentným akcionárom TV House. NMI tento podiel získala od akcionárov TV House výmenou za 83 percent vlastných akcií. Zakladateµmi NMI sú tri fyzické osoby. Investičným poradcom držitelov licencie je spoločnosť F.I.M. Partners, a.s., Bratislava. Televízia by mala začať vysielať do roka od udelenia licencie.

Projekt predložený licenčnej rade predpokladá mesačný abonentský poplatok 300 českých korún. „Projekt ráta s cielom získať 800-tisíc predplatitelov v Česku a na Slovensku,“ hovorí S. Pohanka. Pri takomto počte by ročne získavali len od abonentov približne 2,9 miliardy Kč. Zariadenia na príjem satelitného signálu mienia poskytovať domácnostiam zdarma. Autori projektu predpokladajú mesačné prevádzkové náklady na satelitné šírenie 12,5 milióna Kč.

V ponuke majú byť kanály vyhradené napríklad pre česko-slovenské spravodajstvo, regióny, erotiku, hudbu, zábavu, detské programy, teleshoping, rôzne filmové žánre od romantických, cez akčné až po sci-fi filmy. V projekte sa žiadatelia o licenciu zaviazali spustiť aj samostatný kanál venovaný vážnej hudbe a divadlu, ale aj kanál lovecký či vzdelávací. Väčšina kanálov má ponúkať program 24-hodín denne. Povinnosťou vyplývajúcou z licencie je 42 percent programov vyrobených vo vlastnej produkcii, prípadne v koprodukcii.

Všeobecná charakteritika programov EastBox:

1. ČSTV – spravodajstvo a živé vstupy vysielané z Prahy a Bratislavy
2. Comedybox – sitcomy, filmové komédie a vlastné zábavné programy
3. Venkov/Redlinebox – regionálne správy pripravované v spolupráci s lokálnymi televíziami vo večerných hodinách vystriedajú erotické filmy
4. Čokoláda – magazíny, animované a hrané filmy pre deti
5. Actionbox – akčné filmy, dokumenty o bojových umeniach
6. Shoppingbox – teleshoppingové ponuky tovaru a pracovných príležitostí
7. Stadion – spravodajstvo, priame prenosy, záznamy športových podujatí
8. Romantik – filmy, seriály, dokumenty pre ženy
9. Džus – hudobné, výukové, súťažné a diskusné programy, seriály, klubové filmy v cudzom jazyku
10. Newsbox – spravodajstvo z celého sveta, komentáre
11. Let`s music – populárna hudba
12. Planeta – dokumentárne, cestopisné i inštruktážne cykly
13. Scifibox – hrané a dokumentárne filmy a seriály s vedecko-fantastickým obsahom
14. Filmbox – filmy
15. Klasikbox – klasické hudobné a hudobno-dramatické žánre, džez, divadelné predstavenia
16. Tourbox – dokumentárne programy, spravodajstvo, magazíny a súťažno-zábavné programy propagujúce turisticky zaujímavé lokality
17. Revír – dokumentárne filmy o prírode, aktuálna publicistika a magazíny o lovectve a rybárstve

Centrum televízie má byť v Brne. Pobočky chcú založiť aj v Prahe, Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Českých Budějoviciach a v Ostrave. Celkovo by mala televízia zamestnať 1 200 interných pracovníkov.

Podla hovorcu českej licenčnej rady Pavla Baráka mala rada pochybnosti o perspektívnosti tohto projektu. Žiadatelia o licenciu podla neho na vypočutí uviedli, že v prvých dvoch rokoch rátajú so stratou 1,9 miliardy Kč a až v treťom roku dosiahnu zisk 250 miliónov Kč.

„Tvrdili, že s investormi už rokovali a financovanie budú mať zabezpečené. Rada však svojím rozhodnutím nenesie žiadnu zodpovednosť za finančné riziká projektu,“ uviedol jej predseda Martin Muchka. Zdôraznil, že prezentovaný projekt bol velmi dobre pripravený. Za pridelenie licencie hlasovalo všetkých jedenásť prítomných členov rady.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/186/eastbox-digital-budouci-konkurence-upc-direct/