Nejčastější dotazy k digitální televizní platformě Astra
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 15.03.2006

Satelitní provozovatel SES Astra zveřejnil seznam nejčastějších dotazů pro televizní diváky, kteří se zajímají o kódování německých digitálních stanic. Server SatelliFax zdokumentoval nejdůležitější pasáže v následujícím textu:


· Od kdy budou televizní programy kódované?

V současnosti se počítá s kódováním v roce 2007, možná, že v roce 2008. V přechodné fázi bude k dispozici souběžné vysílání kódovaných a nekódovaných programů.


· Jak dlouho bude ještě možný analogový a nekódovaný příjem programů?

O tom by měly rozhodnout výhradně stanice. Obecně se očekává, že to bude v roce 2010. Podle poznatků SES Astra se počítá s ukončením analogového vysílání u jednotlivých stanic již v roce 2008 a potom do roku 2012.


· Jaké výdaje bude mít divák a za co přesně bude platit?

Je plánován jednorázový poplatek za zpřístupnění vysílání – ten by měl být méně než 10 EURO – a také měsíční tzv. digitální paušál, který slouží na pokrytí technických nákladů. Je třeba počítat s tím, že měsíční paušál bude asi 3 EURO.


· Máme čtyři televizní přijímače a set-top-boxy, budeme muset platit za každý přístroj?

V principu ano. Avšak SES Astra uvažuje o zavedení rodinné nabídky.


· Bude zpoplatněna programová náplň (obsah)?

Astra jako provozovatel technických služeb neplánuje žádné další poplatky. Technické poplatky provozovatel Astra nevybírá za programy. Proto zůstanou placené a neplacené televize. Neplacené televize pak budou zpřístupněny po zaplacení těchto poplatků. Jestliže by se stanice chtěla stát placenou televizí, to je přirozeně technicky možné. Avšak to rozhodne sám provozovatel programu, který pak vybírá i další poplatky za nabídku placené televize.


· Je pro diváka výhodné zavedení kódování?

- U digitálního satelitního příjmu již dnes existuje pestrá nabídka, např. stovek nekódovaných programů, digitálních rozhlasových stanic, placených televizních paketů a programů, elektronických programových průvodců (EPG). Tato nabídka se bude dále rozšiřovat. Také se počítá s interaktivními službami, programy na přání VOD a bude toho mnohem více. Bude možné zlepšit i tzv. dětskou pojistku.


· Jaký přijímač/ set-top-box bude možné využívat?

Mnoho výrobců vyrobí nové a vhodné set-top-boxy, které by se podle předpokladů SES Astra mohly prodávat v (německých) obchodech za cenu méně než 100 EUR. Ze set-top-boxů, které jsou již dnes v domácnostech k dispozici, bude celá řada vhodná i pro kódovaný signál. V podstatě jsou set-top-boxy certifikované pro Premiere a takové přijímače, které mají tzv. otevřené rozhraní CI. Zde lze využít vhodnou přístupovou kartu, která příjem umožní. Tzv. set-top-boxy zapping pro kódovaný signál nejsou vhodné.


· Je možné náš digitální přijímač FTA dodatečně vybavit pro příjem těchto programů?

Receiver bez rozhraní CI se nedá dodatečně vybavit.


· Jaká bude cena vhodného přijímače/set-top-boxu?

Každý výrobce set-top-boxu může vyrobit vhodný přístroj pro kódování a vybavit jej podle svého uvážení. Příslušný receiver by měl být k dostání již za cenu menší než 100 EURO.


· Jaké programy můžeme přijímat jen s přístupovou kartou?

Doposud projevily zájem o kódování svých programů nejen obě velké privátní mediální skupiny ProSiebenSat1 a RTL, nýbrž i mnoho menších stanic. SES Astra však se žádným zákazníkem smlouvu nepodepsala. Přechod asi nebude skokový, avšak postupný, tzn. budou se vysílat souběžně – jak kódované tak nekódované – programy.


· Budou všechny německé soukromé a veřejnoprávní stanice kódované?

Ne, to je svobodné rozhodnutí každé stanice. Jestliže se stanice technicky nerozhodne pro kódování, zůstává plně a zcela volně přijímatelná. To samozřejmě platí i pro ARD a ZDF, které se v prvém stanovisku vyslovily proti kódování.


· Může divák po zavedení kódování přijímat i Premiere?

Technicky je nový receiver kompatibilní s Premiere. Prakticky se Premiere rozhodne, zda umožní zpřístupnění.


· Bude možné sledovat zakódované FTA programy i s boxem pro Premiere?

Technicky je to také možné, to však rovněž rozhodne Premiere.


· Můžeme přijímat všechny programy o dovolené i ve svém přechodném bydlišti např. ve Španělsku?

Jedním z důvodů proč mají velké německé stanice zájem o kódování svých programů, je fakt, že vysílací práva na hrané filmy nebo sportovní akce lze získat pro určitý region, např. Německo nebo Rakousko. Později bude možný příjem jen s příslušnou přístupovou kartou.


· Je zaručena ochrana dat a ochrana naší privátní sféry?

Příslušná dceřinná společnost SES Astra, která bude poskytovat zákaznické služby, přijímat registrace a distribuovat přístupové karty, bude chránit osobní údaje a nebude se o ně s nikým dělit, vyjma existujícího, výslovného souhlasu zákazníka.


· Kde se divák může nechat zaregistrovat a kde získá přístupovou kartu?

Astra/APS zakládá společnost, u které se televizní divák může nechat zaregistrovat, tato firma převezme také účtování jednorázového poplatku za zpřístupnění vysílání a měsíčního digitálního paušálu.


Další informace najdete na internet: www.astra.lu.

Zdroj: Satnews.de, 14.3.2006, volně upraveno a zkráceno



Doplnění redakce satCentrum:


Další články k problematice zakódování německých soukromých stanic:

TechniSat vyzval německé soukromé stanice k dalšímu nekódovanému vysílání na družici Astra

Dosud volné německé TV programy mohou být zpoplatněny

Téma kódování volných německých televizních programů nadále živé

Obava z Rakouska: Německé soukromé stanice uvažují o kódování - ale jiným systémem než ORF

Bude satelitní vysílání německých stanic zakódováno?

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1872/nejcastejsi-dotazy-k-digitalni-televizni-platforme-astra/