Digitální vysílání : HD READY je nahrazeno novým logem HD TV
Autor: Zd.Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 27.03.2006
Evropská asociace pro průmysl digitálních technologií EICTA zveřejnila nové logo pro označování výrobků s možností příjmu vysílání a produktů v systému vysokého rozlišení obrazu HDTV (High Definition TV) a zahájila proces jeho licencování. Původní logo „HD Ready“ pro označování výrobků bylo zavedeno v lednu 2005 a platí pro přístroje umožňující přehrávat a zobrazovat obraz v kvalitě HDTV (například doplněné o samostatné zařízení pro příjem signálu). Symbol HD Ready využívá již 90 společností pro cca 150 výrobních značek.

V poslední době postupně roste zájem o HDTV. V tomto systému začíná vysílat řada nových televizních stanic, spouštěných například v souvislosti se zahájením MS ve fotbale v Německu nebo s dalšími významnými událostmi se zvýšeným diváckým zájmem. V evropských domácnostech je nyní podle posledních studií okolo 2 miliónů HDTV přijímačů. Odhaduje se, že ke konci roku 2008 by mohlo být po celém světě v domácnostech využíváno již 45 miliónů televizních sestav v systému HDTV.

Nové logo „HD TV“, které graficky vychází z původního označení, bude používáno na všech licencovaných výrobcích, umožňujících přímý digitální příjem a jeho zpracování v rámci všech přenosových platforem - DVB-T, DVB-C, DVB-S. Logo bude využíváno nejen pro set top boxy či televize se zabudovaným digitálním dekodérem, ale i pro DVD rekordéry a přehrávače. Pravidla pro používání loga upravují licenční podmínky. V zahraničí jsou využívány i další podobné nástroje pro usnadnění orientace zákazníků při výběru vhodných a perspektivních přístrojů (Velká Británie, USA)

Asociace EICTA vznikla v roce 1999 jako European Information & Communications Technology Industry Association sloučením tehdejších federací evropského informačního průmyslu a telekomunikací. V roce 2001 spojila EICTA své aktivity se sdružením zákazníků EACEM a přijala současný název European Information, Communications and Consumer Electronics Technology Industry Associations.- EICTA. V současnosti je jejím členem 32 národních asociací pro digitální technologie z 24 zemí a rovněž 50 přímých členů z řad významných výrobců elektroniky a dodavatelů technologií. Česká republika je zastoupena Sdružením pro informační společnost (SPIS). Hlavním cílem EICTA je propagovat společné zájmy výrobců a zákazníku ICT sektoru a napomáhat uplatnění digitálních technologií v rámci EU a prosadit jejich využívání i v rámci přijímaných pravidel.


Ing.Zdeněk Duspiva, publicista, 26.3.2006

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1886/digitalni-vysilani-hd-ready-je-nahrazeno-novym-logem-hd-tv/