Anixe HD zahájí vysílání v květnu nebo červnu
Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 27.03.2006
Soukromá stanice „Anixe HD” zahájí pravidelné vysílání z družice Astra, 19,2° východně asi v květnu nebo červnu. Od 1.4.2006 se z této družice bude vysílat nejdříve „oznámení o programu”. K tomu učelu se využije transpondér na družici Astra „HD-Demo”. Anixe HD bude vysílat v HDTV zcela nekódovaně. Bude to první německý, volně přijímatelný, plnoformátový program ve formátu HDTV, v MPEG4 a způsobu modulace DVB-S2. Pro příjem je třeba vhodný přijímač HDTV, např. firmy Humax nebo Pace a televizor HD ready.

Hlavní náplní programu budou filmy, hudba a zábava, program má vysílat 24 hodin denně. Ze začátku se počítá i s opakováním pořadů. Pořady budou zčásti nakupovány, m.j. by mělo proběhnout jednání se společnostmi poskytující filmová práva, a také bude možné sledovat pořady z vlastní produkce stanice, např. magazín o životním stylu.

Stanice Anixe HD chtěla původně vysílat od 1. 4. 2006, avšak zatím nemá licenci. Nyní čeká na konferenci mediálního úřadu příslušné spolkové země, která zasedá dne 3.5.2006. Po přidělení vysílací licence okamžitě zahájí vysílání. Stanice má zájem o zvýšení dosahu. Do konce t. r. očekává Anixe HD asi 200 tisíc diváků. Podle informací výrobců set-top-boxů je v Německu momentálně prodáno asi 3 000 satelitních HD boxů kompatibilních s MPEG-4. Internet: www.anixehd.tv


Zdroj: [ab], Digitalfernsehen.de, 23.3.2006, satNews.de, 22.3.2006, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/1887/anixe-hd-zahaji-vysilani-v-kvetnu-nebo-cervnu/