Prima přivezla pomoc lidem zasaženým povodní
Autor: TV Prima , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.06.2013


FTV Prima vypravila včera časně ráno humanitání pomoc pro povodněmi postižené obce. Jedno větší auto směřovalo do Křešic na Litoměřicku, další pak do Lounek na Podřipsku.


Do Křešic dorazil náš kamion “Prima pomáhá” ve čtvrtek odpoledne, humanitární tým doprovázela například herečka z Cest domů Petra Horváthová nebo moderátor Zpráv Tomáš Drahoňovský. Místní už na pomoc čekali, na její složení připravili sál kina. “Je to jediné větší místo v Křešicích, kam to můžeme dát a kam se voda nedostala,” ukazovala prostory členka krizového štábu.

Vykládání pomoci trvalo asi dvacet minut, místní pak zboží rozdělili podle skupin, aby mohli pomoc přehledně vydávat. “Moc děkujeme televizi Prima, že si na nás vzpomněla. Děsím se toho, co nás čeká až voda opadne. Každá taková pomoc nás posiluje,” řekl starosta Křešic Václav Kovařík. Povodeň v Křešicích napáchá podle všechno stejné škody jako velká voda v roce 2002.

V Křešicích ale byla překvapivě dobrá nálada, přestože voda zasáhla celou obec a v domech jsou místy až dva metry vody. “Teď máme takovou sebeobranu, jsme samá legrácka. Voda v obci stojí, takže nic dělat nemůžeme. Ale až opadne, to bude hrozné,” vysvětloval místní hasič.

“Jsou tu moc milí lidé, zapsala jsem se na list dobrovolníků, pojedu sem uklízet, až to bude potřeba,” řekla Petra Horváthová, zatímco z kamionu pomáhala vykládat balíky s pitnou vodou.

Už od pondělí jsme ve Zprávách vysílali výzvu, aby naši zaměstnanci a diváci nosili do budovy televize na pražskou Palmovku nejnutnější materiální pomoc (košťata, čistící prostředky, hygienické potřeby…), ohlas byl veliký. Vrátnicí FTV Prima se ve čtvrtek ráno téměř nedalo projít. Lidé přinášeli balíčky také s oblečením.

Skládali se jedinci, ale i skupiny. Například zaměstnaci z odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra mezi sebou vybrali 13 tisíc korun a nakoupený materiál přivezli na Primu. “Chci taky pomoct, není mi to jedno, když vidím tu zkázu v televizi,” komentovala situaci například seniorka Zdena z Prahy, která věnovala tři balení desinfekčních prostředků.

FTV Prima pak přidala ještě nákup materiální pomoci v hodnotě 100 tisíc korun, v praxi to bylo asi pět palet různých pomůcek a prostředků, které budou potřeba hned jak opadne voda.

Tým zpravodajství se s další várkou pomoci vypravil do okolí Roudnice na Labem, konkrétně do obce Lounky. Vesničku poničila velká voda už potřetí.

FTV Prima děkuje za spolupráci Policejnímu prezidiu ČR a dálniční policii z Nové Vsi za policejní doprovod našeho kamionu v místech, kde kvůli velké vodě platil zákaz průjezdu aut nad 12 tun.


David Vaníček, Vedoucí PR oddělení a tiskový mluvčí

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/18935/prima-privezla-pomoc-lidem-zasazenym-povodni/