Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 18.04.2024 - 07:09:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Czechlink aktuálně

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 05.04.2006


Od včerejška, 4.4.2006 od ranních hodin vysílá digitální paket českých televizí a rádií na Astře 3A, tr. 12,525 V, SR 27500, FEC 3/4 trvale v režimu statistického multiplexování. Včera ráno mezi 2. a 5. hodinou ranní se při pravidelné technické údržbě po otestování podařilo úspěšně uvést do provozu novou technologii, která by měla přispět k zlepšení kvality vysílaných programů na Astře.

Při naší dnešní předem naplánované návštěvě Kavčích hor - nového newsroomu a režijních a odbavovacích prostor zpravodajského kanálu ČT24 - jsme si proto nenechali ujít možnost také navštívit prostory Czechlinku, respektive společnosti CDV, která pro T Systems připravuje paket k uplinku na satelit Astra 3A. Při té příležitosti připojujeme další informace, které by měli uspokojit vaše nejčastější dotazy, směřované k satelitnímu vysílání českých televizí a rádií ze satelitu.

Předně rozhodující informace pro všechny individuální diváky je to, že ČT i Czechlink zústávají na současné pozici 23,5 stupňů východně a to i po červnovém ukončení dočasného statusu vysílání veřejnoprávní televize.

Skončilo výběrové řízení na satelitní distribuci, ovšem ještě nevypršela lhůta na případné připomínky či odvolání, a tak není k dispozici oficiální výsledek. S ním vás samozřejmě na našem webu seznámíme prostřednictvím tiskové zprávy České televize. Dnes tedy jen neoficiálně, mimo zdroje v ČT a Czechlinku: obálky se zadáním výběrového řízení si vyzvedlo celkem šest subjektů, do uzávěrky však nakonec svoji nabídku předložila pouze jedinná společnost – T Systems, která zebezpečuje vysílání paketu (prostřednictvím společnosti Pragonet) i v současné době. Můžeme tedy předpokládat, že v příjmu ČT v satelitním paketu Czechlink nedojde ke změnám.

Novinkou je, že se se spuštěním nové technologie poprvé spouští simulcrypt, tedy podpora vysílání paketu ve více kódovacích systémech. V současné době se používají dva systémy CryptoWorks (k původnímu přibyl další s identem 0D0F). Přestože jednu dobu ČT uvažovala i o jiných systémech (např. Conax), není prý další kódovací systém na programu dne. Rozhodně nebudou postiženi stávající abonenti, dosavadní přístupové karty budou i nadále podporované.

Ke stávajícímu distributorovi a registrátoru karet – společnosti Trade and Technology, by ale měla přibýt v budoucnu další společnost. Skončí tak dosavadní monopol, což by mohlo vést k větší dostupnosti karet a možná i ke snížení ceny.

V souvislosti se změnou technologie došlo též k přestěhování některých součástí systému z buňky u vysílací paraboly uplinku v areálu České televize na Kavčích horách do pronajatých prostor v 10. patře výškové budovy. Zde bylo zmodernizováno monitorovací pracoviště, kterému nyní vévodí dvě velkoplošné LCD zobrazovače, na kterých je možné současně zobrazit všechny stanice v paketu a další informace včetně modulačních úrovní a hodnot datových toků z počítačů a měřících přístrojů uplinku. Je tak možné ihned odhalit veškeré případné problémy v paketu.

Pokud se zmiňujeme o hodnotách datového toku – bitrate, ten je stanoven pro jednotlivé stanice na komerčním základě, tedy obchodníky - za přenosy se samozřejmě platí. Česká televize používá pro distribuci svého signálu jako hlavní datovou síť ATM, a satelit je brán pro pozemní vysílače jako záložní, proto se dnes hodnoty bit rate blíží k hodnotám DTH vysílání. Nenávratně už jsou pryč doby, kdy měla ČT1 bit rate až 8,5 Mbit/s. Dnes má nejvyšší hodnotu datového toku TV Prima, pro kterou je satelitní vysílání hlavním zdrojem distribuce na pozemní vysílače. Protože druhý program veřejnoprávní televize – ČT2 se nyní profiluje jako kanál pro náročnějšího diváka, došlo zde kromě navýšení toku pro video i k zvýšení audia na 256 kbit/s (stejně jako u Primy), zatímco další veřejnoprávní kanály zůstávají na hodnotě 192 kbit/s…

V tomto bodě popis změn v Czechlinku přerušíme, a vrátíme se k němu až později v podrobnějším příspěvku.

Dnes pouze doplníme novinky další informací, že paket Czechlink již za několik týdnů rozšíří nová religiózní stanice Noe TV. Ta podle našich zjištění začne již 25.4. zkušebně vysílat. Nejdříve pouze „do zdi“, ale pár dní na to přibude do tohoto paketu na tr. 12,525 V, SR 27500, FE 3/4. Také tuto televizi vám představíme v dalším, podrobnějším článku.


V Praze, 5.4.2006, foto: redakce satCentrum


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 12   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.04.2006 • DTM opět na obrazovkách Galaxie sport
06.04.2006 • MGM NETWORKS a CHELLOMEDIA LIBERTY GLOBAL zakládají podnik se společnou majetkovou účastí [ 2 ]
06.04.2006 • MGM Channel - nový filmový kanál míří do střední Evropy
06.04.2006 • Tématické kanály ProSiebenSat.1 i ze satelitu Astra, 19,2° východně
02.04.2006 • Satelitní platforma na Hellas Satu - Apríl, ale... [ 9 ]
01.04.2006 • Psali jsme na Apríla: Esperia Digital – nová satelitní platforma (i pro ČR a SR) [ 6 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Komenski. Ty asi nevis o tom z ... 

11.04.2006 13:52 • anonym
Komenski. Ty asi nevis o tom ze novinari by meli chranit svuj zdroj.
 
 
  Ono někdy stačí, aby se zadáva ... 

07.04.2006 14:38 • Komenski
Ono někdy stačí, aby se zadávací podmínky stanovily tak, aby je mohl splnit pokud možno jen jeden zájemce. Je zajímavé, že do předchozího tendru (který ČT zmařila) se přihlásilo více zájemců a do tohoto (údajně) jen jeden. To jasně svědčí o pletichách, které tuto soutěž provázejí a vsadím boty, že cena bude pěkně "vyšroubovaná" , aby něco zbylo na "dářečky" a "pár na stole v českých", o T-systems si totiž iluze vůbec nedělám.
Už jenom prosáklá informace,že soutěžitel byl jen jeden, v době, kdy zadavatel ještě nevyhlásil výsledky je tak prasácký únik informací a porušení zákona o zadávání veř.zakázek a je s podivem, že se na tomto porušování podílí také redakce rádobyrenomovaných serverů. Mimochodem, co kdyby redakce místo žblebtů a mlžení konkrétně napsala, od koho ony informace má??? Nebo to fakt stačí "vetřít" se na Kavčí Hory a tam už bublají i uklízečky?
 
 
  ad. výběrové řízení 

07.04.2006 07:30 • anonym
Neříkám samozřejmě, že takto probíhají všechna výběrová řízení, ale i takových je dost. Jediné výběrové řízení, které si já dokážu představit jakožto opravdu transparentní by bylo s průhledným trezorem umístěným na veřejně sledovatelném místě, kam by se nabídky házely shora škvírou a každý nabízitel by na něj mohl zavěsit svůj zámek. Nabídky by se pak veřejně otevřely naráz a jejich obsah by byl ihned všem stranám zpřístupněn. Je to sice v praxi kravina, ale jedině takhle by šlo odstranit možnosti manipulací z jakékoliv strany.
 
 
  @satCentrum: kdo vypíše (a bud ... 

07.04.2006 07:20 • anonym
@satCentrum: kdo vypíše (a bude rozhodovat o výsledku) v tomto výběrovém řízení? (sorry za nedůvěru, ale takových "výběrových řízení"už tu bylo).
Mimojiné pracuji v oblasti, kde se potýkám i s výběrovými řízeními a něco o jejich pozadí vím (a to i dokonce o státních - kde by na rozdíl od soukromých měla být transparentnost vysoká). A i když nechci zabíhat do detailů, tak i pro (naoko) transparentní výběrové řízení naprosto stačí, když je té které společnosti vybíratel (z nějakého důvodu ;-) více nakloněn. Pak stačí nabídku po porovnání s ostatními dodatečně poupravit a je vyhráno anebo dát nabídku na poslední chvíli (s echem o ostatních nabídkách). A byť by se měly nabídky otevírat až po uplynutí a již by se neměly měnit, tak jediný, kdo toto obyčejně provádí je vybíratel sám, takže co dodat.
Slovní spojení "výběrové řízení" pro mne bohužel vůbec nic neznamená. Raději si počkám na tu reálnou změnu, kterou to přinese (či nepřinese) a podle toho pak můžeme dělat nějaké závěry, ale obava je podle mých zkušeností rozhodně na místě.
 
 
  odpovědi 

06.04.2006 22:26 • satCentrum
@obchod: dosud se pro CL používalo jedno zařízení pro zasílání dat oprávněného přístupu, kde samozřejmě se dalo nastavit více identů naráz, vždy ale pouze v jednom kódovacím systému. Nyní je v provozu simulcrypt, kdy jsou na uplinku dvě "bedýnky", dvě nezávislá zařízení k zasílání - přidávání oprávnění, a každé může být určeno pro úplně jiný kódovací systém. Např. v lednu se uvažovalo i o systému Conax, ještě dříve o Nagravision, mohlo by tedy dojít jako u ORF k vysílání Czechlinku v různých kódovacích systémech. Ale jak bylo uvedeno, není to zatím tak aktuální...
@anonym two: sorry za překlep, ten federalismus se špatně vytlouká z hlavy :-)
@anonym: bude vypsáno výběrové řízení na distributora přístupových karet karet, není tedy důvod, proč by to měla vyhrát "kolaborující" společnost.
@all: to že se nejedná o oficiální tiskovou zprávu, ještě neznamená, že by to měla být jen doměnka k pivu :-)
 
 
  karty2 

06.04.2006 20:54 • jan amos
to mirek
Asi jo, kdyz jsem chtel kartu CL po Bujnochovi, tak si mam pry pockat?! Asi uz je bali pro "jineho" operatora, tak "nestiha".
 
 
  karty 

06.04.2006 20:43 • mirek
Oprava:
Ke stávajícímu distributorovi a registrátoru karet – společnosti Trade and Technology, by ale měla přibýt v budoucnu její další dceřiná společnost.
he he :)
 
 
  Simulcrypt 

06.04.2006 20:06 • obchod
Simulcrypt tam byl odjakziva. Neni to zadna novinka. To by mohla redakce vedet.
 
 
  @diskutující 

06.04.2006 10:48 • anonym
Cryptoworks asi už nebude dodávat karty se starými čipy. Ani se jim nemusíme divit... To může být ten problém. V tom případě těžko hanit jakoukoli stranu. Prostě karty u nás došli a nové budou pouze s novými čipy (nový bios) a samozřejmě s jiným CAID: 0D0F, aby mohli být současně v provozu i starší karty s CAID: 0D03. Z toho určitě vycházel i autor článku, logicky. nemusí to být teda žádná doměnka, ale fakt.
 
 
  "Od včerejška, 4.4.2006 od ra ... 

06.04.2006 09:02 • anonym two
"Od včerejška, 4.4.2006 od ranních hodin vysílá digitální paket českých a slovenských televizí na Astře 3A, tr. 12,525 V, SR 27500, FEC 3/4 trvale v režimu statistického multiplexování." - akosi nerozumiem?????
 
 
  No nechci zbytečně prudit, čás ... 

06.04.2006 07:14 • anonym
No nechci zbytečně prudit, částečně s tebou i souhlasím, ale já jsem i za tyto zprávy "z třetí ruky" docela vděčnej. Je sice potřeba je brát s rezervou, ale přesto lecos naznačují.
.
Jinak k možnosti vzniku dalšího distributora karet - pokud to nebude jen zastíračka dvou navzájem kolaburujících společností, tak jedině dobře, ale stejně si myslím, že ČT by si měla celé to divadýlko zabezpečovat sama a karty distribuovat pro svoje koncesionáře pouze za režijní poplatek!
 
 
  A až bude redakci úplně jasné ... 

06.04.2006 06:25 • Komenski
A až bude redakci úplně jasné co a čí zařízení zde vlastně popisuje a zprávy z třetí ruky si nechá na hospodské brebty, budeme nejšťastnější návštěvníci tohoto zkomírajícího webu. Lze pochopit , že dnes si lze na různé pronájmy, leasingy a propachty pořídit cokoliv a čepýřit se. Když pak přijde na lámání chleba, tak nikdo nic nevlastní. I takový p.Pitr nic nemá, ale milionama by chtěl podkládat bordelmamu.....
 
 
Celkový počet komentářů: 12 / zobrazují se: 1 ... 12

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist