Stáhněte si nový software na Nokia 9800S ze satelitu!
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 09.04.2001
Pokud vlastníte satelitní receiver Nokia Mediamaster 9800S, můžete si opět po nějaké době upgradovat firmware přijímače, a to velmi jednoduše – přes satelit. Tato skandinávská komunikační firma patřila mezi průkopníky možnosti downloadu nových verzí pro své výrobky ze satelitu, dnes se tato možnost stává pomalu běžná i u dalších značek. Výhodou je to, že se nemusí shánět datový kabel, počítač a program a že celou „operaci“ zvládne i laik, který umí jen pasivně ovládat svůj přijímač a o výpočetní technice nemusí vědět zhola nic. Vše je zautomatizováno, že nemusíte ani vstát ze svého pohodlného křesla a za necelou čtvrthodinku máte novou verzi ve svém přijímači nataženou. U Nokie je ještě taková výhoda, že se upgrade firmware vysílá na několika družicích a tak si vyberu tu, kterou používám pro sledování svých satelitních programů. Do konce března se nová verze vysílala jen na Siriu, od posledního března je dostupná na čtyřech saelitech a na pěti transponderech.

Co tedy musím udělat, pokud chci nahrát do svého receiveru novou verzi?

Nejprve musím nastavit svůj přijímač na předvolbu transponderu, odkud se vysílá tento software. Je vysílán na těchto družicích a frekvencích:

Astra 19.východně 12,669 GHz V polarizace SR 22000 FEC 5/6

Hot Bird 13 východně 12,539 GHz H SR 27500 FEC ¾

Sirius 5 východně 12,380 GHz H SR 27500 FEC ¾

Evropský svazek – vhodné u nás

Sirius 5 východně 12,245 GHz V SR 27500 FEC 7/8

Skandinávský svazek – nevhodné u nás

Thor 1 západně 12,456 GHz V SR 28000 FEC ¾

Vyzkoušel jsem Astru i Hotbird, se stejným, dobrým výsledkem.

Pokud mám program na této předvolbě (je jedno, zda je kódovaný či ne), jdu do hlavního menu (MAIN MENU) a položky 6 nastavení systému (Systém Configuration). Po zadání PINU (z výroby je 1234) se otevře další menu, kde položka 6 je právě aktualizace firmware přijímače (Receiver Upgrade). Po potvrzení tlačítkem OK se testuje, zda je přítomen nový software. Pokud ano, po potvrzení opět tlačítkem OK se začne do přijímače stahovat a automaticky instalovat. Na displeji se objeví číslovka 100, pak se postupně snižují až na závěr se po úspěšném testu receiver sám restartuje a proces se ukončí. Výhodou je, že pokud dojde nějakým způsobem k poruše, například ztrátou signálu, pokud se na závěr neprojde kontrolní test, neproběhne instalace a v přijímači je zachována předešlá verze. Také dbejte na to, aby byly z receiveru vytaženy karty i moduly CAM, protože jinak se natahování nedokončí a musí se začít znova.

Nakonec si můžeme zkontrolovat, že jde o novou verzi v položce 8 hlavního menu (MAIN MENU) informace o systému (Systém Information), kde vypíše verze MA 1.3. A jaké jsou přednosti nové verze, oproti té s dvojkou na konci? Asi největší předností je rychlejší přepínání předvoleb, i když NOKIA je stále podle mne v tomto pomalejší za jinými receivery (jen software DVB 2000 u mé staré dobré NOKIE 9600S byl rychlý). U předvolených satelitů se objevují stupně zeměpisné délky a až na vyjímky se vypouštějí pořadová značení, tedy jen Eutelsat 13´east a EUTELSAT 10´east, zřejmě z důvodů častých přesunů satelitů na orbitu. Také spolupráce s motorickým natáčením se zlepšila, vyzkoušel jsem motor SatScan i DiSEqC (H-H Mount fy Stab). Přibyly i další řeči do menu, co je to však platné, že je tam ruština, hebrejština či dva africké jazyky, když opět chybí čeština i slovenština. Také možnosti Open TV i FUN TV se nezměnily, také program guide by si zasloužila více, jak informaci o současném a následujícím programu. K teletextu nemám výhrady, funguje rychle a místo české diakritiky na obrazovce vidím čitelný text „bez hacku a carek“.

Závěrem mohu upgrade doporučit všem majitelům Nokií 9800S, nic to nestojí a zabere to jen čtvrthodinku času. Do budoucna se chystá další verze, 1.4, která by už prý měla umět načíst rozsáhlejší program quide (programový průvodce – informace o pořadech) a prý by měla zlepšit i dnešní nedostatečnou editaci programových předvoleb. Pro vás, kteří jste na tomto přístroji pokoušeli mazat či přesouvat větší počet pamětí, jistě víte o čem je řeč. Přeji vám hodně úspěchů při upgrade firmware vašeho satelitního přijímače.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19/stahnete-si-novy-software-na-nokia-9800s-ze-satelitu/