Pobřežní stanice Radio Waddenzee ukončila po 8 letech vysílání
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 01.07.2013
Od roku 2008 nizozemští tvůrci stanice Radio Waddenzee s diskžokeji sesterské stanice Radio Seagull produkovali živé vysílání na moři před fríským pobřežím. Podporovali je bývalí kolegové stanice Radio Caroline. Velkým problémem pobřežních stanic bylo přidělení nízkého výkonu 1 kW na středovlnném kmitočtu 1602 kHz.


Vysílací stožár v malé fríské obci Pietersbierum přenášel signál z bývalé majákové lodi. Pro snížení nákladů stanice Radio Seagull vysílala na střední vlně dlouholeté anglické relace denně od 19 hodin do 24 hodin a od března 2013 byl využíván ve stejné době tzv. internetový stream nizozemské stanice Radio Monique.

Všechny rozhlasové relace stanice Radio Seagull byly vysílány z bývalé majákové lodi Jenni Bayton. Loď byla postavená v roce 1948 v anglickém Trinity House a do konce osmdesátých let minulého století sloužila v ústí řeky Temže jako Kentish Knock. V roce 2001 musel být ukončen další provoz této restaurační lodě a loď byla dopravena do Rotterdamu. Do roku 2005 dobrovolníci loď přestavěli: nevhodné prvky byly odstraněny a důležité zase opraveny. I červený nátěr byl dán do původního stavu.

Rozsáhlá prohlídka lodi v roce 2009 umožnila to, že od července stanice Radio Seagull mohla celodenně využít loď jako pobřežní stanici.


S využitím zdroje: www.radioszene.de/55285/als-seesender-bekannt-gewordenes-radio-waddenzee-muss-aufgeben.html, Jens F. Hofstadt (Weltweit), volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19034/pobrezni-stanice-radio-waddenzee-ukoncila-po-8-letech-vysilani/