Diváci najdou iVysílání České televize zkušebně už také v chytrých televizích
Autor: Česká televize , e-mail: info@ceskatelevize.cz Přidané: 10.07.2013
Česká televize podniká další průlomový krok na poli pilotního projektu HbbTV. Ve zkušebním provozu dnes spouští aplikaci iVysílání v prostředí tzv. hybridní televize. Pořady z internetového archivu se tak dostávají přímo do chytrých televizí s funkcionalitou HbbTV. V této fázi bude ČT sbírat od diváků zpětnou vazbu, která poslouží pro další uvažovaný rozvoj hybridní televize.


Aplikace iVysílání pro HbbTV umožní divákům přehrát jakýkoli pořad z bohatého internetového archivu České televize. Ten obsahuje pořady v objemu 71 tisíc hodin, což je více než 8 let čistého času videa. K příjmu diváci potřebují televizi nebo set-top-box s HbbTV.

„Moderní diváci si velmi oblíbili iVysílání, a to jak ve stolních počítačích, tak na tabletech či v mobilech. Na to jsou už zvyklí. Teď se jim snažíme internetový archiv dostat i přímo do obýváku a jejich velké televize. Pokud něco zmeškají, mohou pořad najít později v přístrojích s podporou HbbTV a jednoduše rychle spustit dálkovým ovladačem v kvalitě a pohodlí, na které jsou zvyklí u běžného sledování televize,“ vysvětluje výkonná ředitelka divize ČT Nová média Pavlína Kvapilová.

Aplikace iVysílání pro HbbTV je přehledně členěna do čtyř hlavních kategorií, ve kterých se uživatel pohybuje velmi snadno křížem na dálkovém ovladači a tlačítkem OK. V první záložce najde tipy ČT a nejsledovanější videa. Na druhé pozici může vybírat pořady podle data. Tato položka zahrnuje i podrobný kalendář pro vyhledávání pořadů z předchozích let. V aplikaci lze pořady rovněž vyhledávat podle abecedy, a to formou jednoduchého filtrování názvů pořadů. Poslední záložka „Moje pořady“ je určena pro individuální výběr oblíbených pořadů uživatele aplikace. V detailu pořadu má divák dvě volby přehrávání videa, buď v okně, nebo na celou obrazovku. Přehrávač videí zahrnuje i funkce pro rychlejší posun v obraze. Součástí detailu každého pořadu jsou rovněž volby pro další části vybraného pořadu a související pořady.

„Diváci mohou už déle než rok využívat v pilotním provozu tzv. Superteletext, přinesli jsme aplikace k velkým sportovním akcím či moderní verzi EPG. Právě programový průvodce doznává také změn v souvislosti se spuštěním iVysílání,“ doplňuje výkonná ředitelka divize ČT Nová média Pavlína Kvapilová.

V nové verzi programového průvodce lze nejen hledat, co ČT chystá do vysílání, ale také procházet pořady týden zpět a přímo přejít k přehrávání záznamu. Vybrané pořady je tedy možné spouštět rovnou z aplikace TV program. Uživatel bude automaticky přesměrován do výše uvedené aplikace iVysílání.

Modelů televizí s funkcionalitou HbbTV na trhu stále přibývá, tuto technologii podporuje celé spektrum výrobců. Detailní informace najdou diváci ve speciální sekci webu České televize www.ceskatelevize.cz/hbbtv.


Jak funguje HbbTV

HbbTV umožňuje pohodlný příjem informací šířených přímo v televizním signálu nebo prostřednictvím internetu. „Hybridní“ se jmenuje právě proto, že kombinuje televizní vysílání (broadcast) s širokopásmovým internetem (broadband).

HbbTV je univerzální platforma, jejíž využívání podporuje řada evropských televizí veřejné služby. Výhodou tohoto otevřeného řešení je fakt, že je využitelné pro všechny producenty elektroniky, na rozdíl od tzv. widgetů (aplikací), které fungují vždy jen s televizory určitého výrobce.

Testovací provoz HbbTV je dostupný u všech programů ČT, a to jak v pozemní distribuci, tak prostřednictvím satelitního vysílání. Informace se přenášejí do přijímače po internetu. Na příjem služeb HbbTV je divák upozorněn v momentě přepnutí na program ČT, a to zobrazením červeného čtverečku a nápisu ČT menu v pravé spodní části obrazovky. Po stisknutí červeného tlačítka se mu zobrazí úvodní nabídka služeb ČT menu.

Služby HbbTV chce ČT nadále rozvíjet. Zejména plánuje pracovat na aplikacích, které umožní divákům souběžné sledování pořadu a doplňkových informací k němu. Základní výhodou HbbTV je možnost interaktivity, jednoduchost obsluhy a synergie s televizním vysíláním. Vše lze ovládat jednoduše, pouze dálkovým ovladačem.

Česká televize v posledních dnech aktualizovala také své mobilní aplikace pro IOS a Windows Phone. Během následujících týdnů se tak stane i u aplikací pro operační systém Android.


Michaela Fričová, tisková mluvčí ČT

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19061/divaci-najdou-ivysilani-ceske-televize-zkusebne-uz-take-v-chytrych-televizich/