Nová platforma Wizja TV/Cyfra + bude od 1.3. na Hotbirdu
Autor: Redakce , e-mail: redakce@satcentrum.com Přidané: 27.01.2002
Jak jsme již informovali na našem webu, dojde od 1.3.2002 ke spuštění nové platformy sloučených polských placených televizí Wizja TV a Cyfra +. Přestože je tento termín již za dveřmi, nevěděli jsme dosud, na jakém satelitu a v jakém systému kódování se bude od tohoto data vysílat. Dosud totiž Cyfra + vysílá na Hot Birdu na 13.stupni východně zakódována v systému Seca/Mediguard a Wizja TV (která byla dosud součástí UPC společně např. s UPC ČR a UPC Slovakia) vysílá na Astře 1 na 19,2 stupních východně a používá kódování CryptoWorks.

Až v posledních dnech se situace vyjasnila - podle informací info kanálu Wizja TV a podle příspěvku s námi spolupracujícího polského webu SatKurier PL se od března přestěhují některé programy dosavadní Wizji TV na Hotbird a bude se vysílat v simulcryptu - tedy abonenti obou současných platforem budou moci používat dosavadních pronajatých receiverů s dekodéry CryptoWorks i Seca/Mediguard.

Hotbird byl zvolen především kvůli nižší ceně za pronájem transponderů, i když společnost Eutelsat nemá zatím, před vypuštěním dalších nových satelitů HB 6 a HB 7 (viz náš článek z 26.1.2002: Flotila družíc Eutelsatu sa neustále rozrastá) rezervní kapacity v případě možných výpadků. Jisté možnosti však Eutelsat bude mít již dříve po sloučení platformy Tele+ a Stream.

Také nabídka free to air programů, tedy volně sledovatelných stanic jako bonus pro abonenty, je na této pozici menší jak na pozici Astra 1. Divákům budou chybět zejména německé televize, naopak je zde velká nabídka italských stanic. Dosavadní klienti paketu Wizja TV musí přetočit své paraboly z Astry na Hotbird, podle informací webu Sat Kurier bude Canal + dotovat reinstalaci parabol u abonetů tak, že zaplatí certifikovaným montážním firmám poplatek pouze 15 złotych (tj. asi 150 Kč).

Jak se tyto změny projeví v paketu UPC Direct pro české a slovenské abonenty můžeme zatím jen odhadovat, dnes je jen jisté, že na Astře 1 (a tedy i na předvolbách UPC Direct) skončí vysílání programu Travel/Wizja Pogod. O ostatních změnách vás budeme samozřejmě na webu satCentrum včas informovat.

(použito materiálů Wizja TV a SatKurier PL)

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/191/nova-platforma-wizja-tv-cyfra-bude-od-1-3-na-hotbirdu/