Zapomeňte na vysílání 4K - LOH Tokio 2020 bude v módu 8K
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 11.09.2013
Za několik dní delegáti a vystavovatelé na veletrhu IBC budou diskutovat o výhodách produkce v módu 4K pro televizní vysílání. Většina pozorovatelů v oboru nyní připouští, že komerční vysílání v módu 4K bude zahájeno v roce 2014 a pokročí v roce 2015. Avšak rozhodnutí o tom, aby se letní olympijské hry v roce 2020 konaly v Tokiu, je v souladu s plánem japonského veřejnoprávního vysílatele NHK na vysílání v módu 8K a jeho konceptu SHV (Super Hi-Vision).


V roce 2016 bude v Japonsku zahájeno zkušební vysílání Super Hi-Vision (8K), a vysílatel již uvedl, že bude využito při satelitním šíření DTH v pásmu Ka (21 GHz). Japonský akciový index Nikkei na tuto zprávu reagoval zvýšením o 2,5 % (9. 9. 2013). Očekává se, že olympijské hry by zemi mohly přinést 150 tisíc pracovních míst, ekonomické oživení a až více než 30 miliard dolarů během následujících sedmi let. Významné japonské firmy spotřební elektroniky (Sony, Panasonic, Canon) chystají fotoaparáty High-End a spotřební zobrazovací zařízení. Samozřejmě chtějí, abychom nejdříve investovali do zařízení v módu 4K a za několik let by nás přiměli přejít na mód 8K.

Určitě mnozí veřejnoprávní vysílatelé nebudou spěchat na produkci nebo investice v módu 4K a raději si počkají na další zlepšení kódování obrazu, které umožní vysílání v módu 8K. Zřejmě nebude největší problém ve snímání obrazu, technologii, postprodukci, avšak ve vysílání. Některé země nemají možnost terestricky vysílat v módu 4K – natož v módu 8K – protože prodaly dostupnou šířku pásma mobilním operátorům nebo přerozdělily kmitočty určené pro digitální vysílání.

To neznamená, že vysílání v módu 8K není možné. Např. je dostupná satelitní kapacita v pásmu Ka. A vysílání v módu 8K – a ještě několik let vývoje – by mohlo nalákat diváka např. skutečným vysíláním v módu 3D bez brýlí. To teprve čas ukáže, avšak toto odvětví má nyní za cíl pohnout se kupředu a letní olympijské hry Tokio 2020 by mohly být velmi důležité, a nejen pro atletiku.


S využitím zdroje: advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19309/zapomente-na-vysilani-4k-loh-tokio-2020-bude-v-modu-8k/