SES na veletrhu IBC představí dva Ultra HD kanály v novém standardu HEVC
Autor: SES/PRAM , e-mail: info@ses.com Přidané: 14.09.2013
Společnost SES (NYSE Euronext Paris a Luxembourg Stock Exchange: SESG) spustila dva kanály v rozlišení Ultra HD, komprimované v novém formátu High Efficiency Video Coding (HEVC). Přenos je součástí prezentace společnosti SES na veletrhu IBC 2013. Oba Ultra HD kanály se vysílají z hlavní orbitální pozice satelitní flotily SES nad Evropou, tedy 19,2° východně.


Na jednom z Ultra HD kanálů spolupracuje SES se společnostmi Sky Deutschland a Harmonic, které dodávají obsah sestávající ze sportovních utkání, filmových hitů a dokumentů. Ten je promítán na 4K televizoru Sony s úhlopříčkou 213 cm, ke kterému jsou připojeny první Ultra HD set-top boxy v segmentu spotřební elektroniky od výrobců Humax a Technicolor.

Druhý z obou Ultra HD kanálů spustila společnost SES ve spolupráci s Fraunhofer Heinrich Hertz Institutem. Také je vysílán v novém standardu HEVC, ovšem s vyšší snímkovou frekvencí.

Již v rámci IBC 2012 představili SES a Sony živé vysílání v rozlišení Ultra HD, kódované v normě H.264 a o přenosové frekvenci 50 Mbit/s. V dubnu tohoto roku byl operátor SES prvním, kdo vysílal Ultra HD v novém standardu HEVC živě ze satelitu ASTRA na pozici 19,2° východně. Prezentace na akci SES Industry Days 2013 se účastnilo přes 200 expertů a osobností televizního a satelitního průmyslu. Pro demonstraci potenciálu formátu Ultra HD na veletrhu IFA 2013 navázala společnost SES partnerství s dalšími pěti důležitými hráči: German TV Platform, Fraunhofer HHI, Harmonic, Sky Deutschland a Sony.

„Spuštěním obou demo kanálů na IBC 2013 opět dokazujeme, jak se díky spolupráci napříč branží z formátu Ultra HD stane komerční realita. Tyto přenosy navíc našim partnerům umožní představit vlastní přístroje schopné Ultra HD se snímkovou frekvencí 50-60 Hz, které lze dosáhnout rozhraním HDMI 2.0,“ vysvětluje Thomas Wrede, Viceprezident systémů přijmu ve společnosti SES. „Technologie Ultra HD díky těmto iniciativám dozrává a my dále pracujeme na tom, abychom prostřednictvím tohoto formátu divákům přinesli ty největší televizní zážitky. Nejde přitom jen o vyšší počet pixelů, ale o jasnější, barvitější a plynulejší obraz.“

Návštěvníci IBC 2013 můžou vysílání obou Ultra HD kanálů shlédnout u společnosti SES v hale 1 na stánku B51.


O skupině SES

Skupina SES je předním světovým provozovatelem satelitů; v současnosti provozuje 53 geostacionárních družic. Společnost zajišťuje satelitní komunikaci pro televizní a rozhlasové vysílání, pro poskytovatele obsahu Internetu (ICP) a poskytovatele služeb Internetu (ISP), provozovatele mobilních a pevných sítí a pro soukromé i státní organizace na celém světě. SES je synonymem pro dlouhodobé obchodní partnerské vztahy, vysokou kvalitu služeb a špičkové vysílání. Kulturně různorodé regionální týmy SES působí po celém světě. Úzce spolupracují se zákazníky a uspokojují jejich specifické potřeby týkající se satelitních pásem a dalších služeb. Skupina SES (kódovaná na burzách NYSE Euronext Paris a Luxembourg Stock Exchange: SESG) vlastní podíly ve společnostech Ciel (Kanada) a QuetzSat (Mexiko) a dále strategický podíl v nově vzniklé firmě O3b Networks, která se zaměřuje na satelitní infrastrukturu. Další informace lze nalézt na: www.ses.com


Jsme i na sociálních sítích:

Twitter: https://twitter.com/SES_Satellites
Facebook: https://www.facebook.com/ASTRA.CZSK
YouTube: http://www.youtube.com/SESVideoChannel
Blog: http://en.ses.com/4243715/blog


Jaroslav Ostrčilík, Pram Consulting

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19322/ses-na-veletrhu-ibc-predstavi-dva-ultra-hd-kanaly-v-novem-standardu-hevc/