Arabsat přebírá operátora HellasSat
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 01.10.2013
Operátor Arabsat dokončil převzetí řeckého satelitního operátora HellasSat. Řada vedoucích pracovníků operátora Arabsat se připojila k představenstvu operátora HellasSat. HellasSat byl řízen řeckou telekomunikační společností OTE. Arabsat uvádí, že vyčlenil 700 miliónů dolarů v investičním programu dvou nových satelitů pro HellasSat.


Transakce v hodnotě 208 miliónů dolarů byla oznámena v únoru 2013 a pro arabskou satelitní společnost transakce představuje platbu ve výši 157 miliónů dolarů za operátora HellasSat a navíc platbu 53,4 miliónů dolarů za hotovostní rezervy v držení operátora HellasSat. Z celkové sumy 208 miliónů dolarů částku ve výši 99,05 % operátor Arabsat poskytne do řeckého byznysu. Zbývající podíl transakce ve výši 0,95 % je v držení původních zakladatelů.

HellasSat byl na prodej asi dva roky a potřebný prodej aktiv pro společnost OTE zhoršila současná řecká ekonomická situace.

Operátor Arabsat získá přístup k cenné orbitální pozici 39 stupňů východně a k třiceti aktivním transponderům na družici HellasSat-2, kterou dodala společnost Astrium a která byla vypuštěna do vesmíru v roce 2003. Družice má očekávanou životnost patnáct let a to znamená, že bude muset být nahrazena novým satelitem během následujících čtyř až pěti let.


S využitím zdroje: Chris Forrester, advanced-television.com, 1. 10. 2013, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19395/arabsat-prebira-operatora-hellassat/