DVB-T2 v Turecku: zahájení vysílání v listopadu
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 10.10.2013

V Turecku probíhají přípravy na zahájení vysílání národní sítě DVB-T2. Workshop, který je podporovaný Evropskou vysílací unií EBU a který se koná 14. až 15. 11. 2013 v Istanbulu, poskytne příležitost informovat o zkušenostech s plánováním a rozvojem tohoto vysílání.


Město Istanbul nabízí vhodné prostředí pro řešení vývoje televizního trhu v regionu. Mnoho sousedních zemí teprve nyní zahajuje digitalizaci terestrické televize a od začátku preferuje DVB-T2, protože umožňuje úspornější využívání kmitočtového spektra a rychlé zavedení televizní nabídky ve vysokém rozlišení.

Workshop organizace DigiTAG (mezinárodní akční skupina pro digitální terestrickou televizi) pracuje na široké tematické oblasti pro spuštění vysílání DVB-T2 a přitom se opírá o zkušenosti, které získaly další země při zavádění systému DVB-T nebo DVB-T2. Hostitelská země slouží jako aktuální studie, s prezentacemi vlády, mediálních úřadů, místních poskytovatelů programu a výrobců koncových přístrojů.

Turecká platforma DVB-T2 bude spuštěna ještě v listopadu v Ankaře a postupně se rozšíří do dalších regionů. V každém regionu je plánována fáze souběžného vysílání, tzv. simulcast, v délce šesti měsíců. Ukončení analogového vysílání by tak mělo být realizováno ke dni 3. 3. 2015.


S využitím zdroje: Mario Gongolsky, broadbandtvnews.de, 10. 10. 2013, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19447/dvb-t2-v-turecku-zahajeni-vysilani-v-listopadu/