BBC řeší otázku financování vysílání v ultra vysokém rozlišení
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 24.10.2013
Pan Andy Quested, vedoucí pracovník pro technologie HD a Ultra-HD v britské stanici BBC řekl, že veřejnoprávně financovaný vysílatel nemůže použít peníze z koncesionářských poplatků na financování programů 4K/Ultra-HD. Pan Quested uvedl pro server 3D Focus, že se dělají jen pořady, které nejsou financovány z koncesionářských poplatků.


„Pouze programy financované mimo koncesionářské poplatky jsou produkovány v UHD. Nemůžeme použít peníze z koncesionářských poplatků pro nové služby, které nejsou přístupné plátcům koncesionářských poplatků a dokonce obvykle musíme projít procedurami společnosti BBC, které mohou zahrnovat veřejný hodnotový test.”

Pan Quested také potvrdil, že kodek HEVC bude využit při distribuci signálu Ultra HD podle ITU-R BT.2020 a několik (téměř připravených k vyhlášení) standardů SMPTE. Pan Quested, který je také v čele britského fóra Ultra-HD spolu s panem Chrisem Johnsem ze společnosti BSkyB, uvedl pro server 3D Focus, že sledování Ultra-HD na aplikaci BBC iPlayer by bylo technicky možné, jestliže budou k dispozici přijímače a dekodéry.

Je známo, že Natural History Unit, je projekt BBC s vysíláním v 4K, avšak tyto dodatečné prostředky pocházejí z komerční divize stanice BBC, společnosti BBC Worldwide.


S využitím zdroje: Chris Forrester, advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19512/bbc-resi-otazku-financovani-vysilani-v-ultra-vysokem-rozliseni/