Netflix nyní testuje Ultra-HD a zbavuje se obsahu v 3D
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 04.11.2013
Operátor Netflix, který má více než 29 miliónů aktivních předplatitelů v USA (pokud započteme diváky v mezinárodním měřítku je to celkem více než 40 miliónů klientů), nyní testuje vysílání v módu 4K Ultra-HD, i když v skromnějším počtu snímků za sekundu. Před oficiálním zavedením služby v roce 2014 předplatitelé operátora Netflix údajně mohou sledovat zkušební vysílání videoklipů.


Generální ředitel společnosti Netflix CEO, pan Reed Hastings, se netají svými plány co nejdříve přidat filmy v módu 4K. Vysílatel OTT také spolupracuje s výrobcem obrazovek Ultra-HDTV firmou Samsung při propagaci a prezentaci filmů v módu 4K.

Pan Peter Nowak (blog Macleans), který se dne 31. 10. 2013 setkal s ředitelem výroby společnosti Netflix, panem Neilem Huntem, uvedl: „Společnost se snaží přidat obsah ve vyšším rozlišení do své nabídky v prvním pololetí roku 2014.“ A podle pana Hunta společnost nebude přidávat do svého portfolia obsah ve formátu 3D.

Pan Nowak, když citoval slova pana Hunta, věří, že společnost Netflix může být zdrojem obsahu v módu 4K, protože lidé nutně nemusí chtít koupit nové zařízení pro přehrání disků nebo aktualizovat svoji knihovnu do jiného nového formátu. „Zdá se mi, že tentokrát je to internetový přenos signálu,” řekl pan Hunt. „My [internet video] jsme často vnímáni jako poslední hra ve městě, poškrábané video s rozlišením 380p, ale tady můžeme udělat opravdový skok kupředu. Rád bych vyhrál technickou cenu Emmy za přenos signálu.”

Pan Hunt má pozitivní mínění o datech obecně — jeho americký poskytovatel nedávno navýšil svůj datový limit z 250 GB na 300 GB. To je krok správným směrem, který by měl dát sítím určitý čas, aby se přizpůsobily tomu, co bude zpočátku malá část obsahu v 4K. „Není to tak, že přes noc půjdeme z nulového obsahu v 4K na všechen obsah v 4K,” řekl pan Nowak.


S využitím zdroje: Chris Forrester, advanced-television.com, 4. 11. 2013, volně upraveno a zkráceno, ilustrační foto: archiv NGC.

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19558/netflix-nyni-testuje-ultra-hd-a-zbavuje-se-obsahu-v-3d/