Má současná televize Ultra-HD budoucnost?
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 07.11.2013
První televizory s rozlišením Ultra-HD (UHD) už přichází na trh. I pro technické nadšence by ale bylo vhodné, aby ještě nějakou dobu posečkali s jejich nákupem. Upozorňuje na to časopis Audio Video Foto Bild (č. 12/2013). Je to proto, že budoucí televizory UHD zatím nepodporují různé nové standardy, např. HDMI 2.0 – což se současných televizorů netýká.


I receivery pro televizní vysílání v módu Ultra HD, které už by mohly být v nabídce, ještě nejsou v obchodech. Někteří výrobci však už oznámili aktualizaci hardware, které by tyto funkce mohlo poskytnout u některých nejnovějších přístrojů. Firma Samsung dokonce své televizory UHD vybavuje zvláštními přípojnými boxy, které se v případě technického vývoje dají jednoduše vyměnit.

Televizor Ultra HD, nazývaný někdy i 4K, má 3840 x 2160 obrazových bodů, čtyřikrát více než u současných přístrojů Full-HD. U nich je zobrazení 1920 x 1080 obrazových bodů.


Časopis Audio Video Foto Bild (č. 12/2013) testoval sedm modelů s úhlopříčkou obrazovky od 55 do 65 palců. Podle informací poskytují dobrý obraz všechny modely. Protože je zatím k dispozici jen málo obsahu (pořadů) v novém rozlišení, bude výkonnost obrazovky jen stěží využita. S jedinou výjimkou: digitální fotografie vypadají na televizorech výrazně lépe, než na televizorech stávajícího formátu Full-HD a navíc je možná konverze (tzv. přepočítání) videosekvencí v menším rozlišení do formátu Ultra-HD.

Za přístroj ovšem zákazník musí zaplatit nejméně tři tisíce Eur.


S využitím zdroje: dpa, Digitalmagazin.info, Infosat.de, 6. 11. 2013, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19572/ma-soucasna-televize-ultra-hd-budoucnost/