Vysílání MPEG-4 stále jen v začátcích
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 17.11.2013

Na celém světě stále ještě vysílá 23.182 kanálů ve standardním rozlišení. Průzkum společnosti Northern Sky Research uvádí, že z tohoto počtu 73 % stále vysílá v módu MPEG-2 nebo podobných systémech. Jinak řečeno, na klíčových trzích systém MPEG-4 dosud nedosahuje velkého pokroku.


Dokonce i na trzích, které považujeme za tzv. rozvinuté, např. Severní Amerika, Evropa a region MENA, stále dominuje systém MPEG-2. Asi 80 % kanálů v Severní Americe vysílá v MPEG-2, v západní Evropě je dokonce 90 % kanálů šířeno v módu MPEG-2. Avšak v subsaharské Africe vysílá v MPEG-4 asi polovina ze všech kanálů.

Jediná technologie s posunem ve směru k MPEG-4 se týká vysílání HD TV nebo 3D-TV.

„Na konci roku 2012 z 3.836 kanálů v módu HD/3D, které jsou šířeny po celém světě, alespoň 86 % vysílalo s využitím kódování MPEG-4. Téměř všechny regiony dosahují podílu přes 80 %, pokud to fakticky není 100 %, vysílání MPEG-4 pro obsah HD/3D. To ovšem není takovým překvapením, že efektivnější kódovací standard MPEG-4 učiní obsah HD/3D ekonomicky rentabilní pro televizní trhy,” uvedl analytik Patrick French.

A dodal: „Příchod digitálního vysílání MPEG-2 způsobilo velký skok v rozmanitosti kanálů, který učinilo satelitní vysílání více ekonomicky efektivnější. Stejné platí pro zvyšování počtu kanálů HD/3D, které je přímo svázáno s přijetím standardu MPEG-4 a téměř jistě se v tomto oboru dočkáme stejného úspěchu s vysíláním Ultra HD, který bude přímo spojen s mírou přijetí standardu kódování HEVC.”


S využitím zdroje: Chris Forrester, Advanced-television.com, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19613/vysilani-mpeg-4-stale-jen-v-zacatcich/