Francouzský mozaikový kanál CanalSat v MPEG-4 z družice Astra 1M
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 07.12.2013

Mozaikový kanál francouzského operátora placené televize CanalSat - Mosaique na družici Astra 1M na orbitální pozici 19,2° východně přešel z kompresního formátu MPEG-2 na formát MPEG-4. Pro příjem je nyní třeba satelitní receiver s podporou obrazového formátu MPEG-4, např. přijímač kompatibilní s HDTV.


Parametry pro příjem:

satelit: Astra 1M
orbitální pozice: 19,2° východně
transponder: č. 96
provider: CanalSat France
kmitočet: 12,324 GHz
polarizace: vertikální
Symbol Rate: 27500 kSymb/s
FEC: 3/4
modulace: DVB-S/QPSK
norma: MPEG-4/SD
kód: volné (FTA) vysílání.


Mozaikové kanály divákovi umožňují, aby se v malých oknech informoval o nabídce programů příslušného operátora. Na obrazovce je většinou zobrazeno dvacet programů. Francouzský operátor CanalSat na několika mozaikových kanálech volně (FTA) nabízí svoji kompletní – jinak kódovanou – nabídku programů. To může být jen logo stanice, ale i obraz právě vysílaného pořadu.

Výhodou je, že mnoho kanálů vysílá volně (FTA) nejen obraz, nýbrž i doprovodný zvuk k obrazu. Odpovídající zvukový signál příslušné stanice, která se zobrazí v malém mozaikovém okně, je možné si zvolit pomoci tlačítka výběru zvuku na dálkovém ovladači, které podle druhu set-top-boxu je označováno i jako tlačítko A/B, tlačítko volby a pod.


S využitím zdroje: Infosat.de, volně upraveno a doplněno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19707/francouzsky-mozaikovy-kanal-canalsat-v-mpeg-4-z-druzice-astra-1m/