Elemental Technologies s plnohodnotným zpracováním obrazu 4K HEVC
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 11.12.2013
Společnost Elemental Technologies oznámila úspěšnou demonstraci 4K Ultra HD s plnou snímkovou frekvencí a vysoce efektivním způsobem kódování obrazu (HEVC). Na londýnské akci společnost prezentovala komplexní řešení, kdy bylo živé vysílání 4K@p60 HEVC kódováno pro zobrazení v reálném čase.


Při šedesáti snímcích za sekundu demonstrace prokazuje vůdčí postavení společnosti Elemental Technologies, kterou dosahuje se svou implementací kódování HEVC a ohlašuje novou éru vysoce působivého zobrazení pro spotřebitele.

V lednu 2013 společnost Elemental Technologies nejprve oznámila podporu pro kódování H.265. V dubnu 2013 na veletrhu NAB společnost dále nabídla zpracování obrazu HEVC v reálném čase a v září 2013 na výstavě IBC demonstrovala zpracování obrazu v módu 10-bit 4K HEVC.

Na veletrhu IBC však společnost získala dvě ocenění za svoji implementaci a prosazování nového standardu HEVC. Společnost rychle postoupila ve funkčnosti HEVC, aby na říjnové akci Osaka Marathon dosáhla prvního zpracování obrazu v reálném čase na světě pro živé vysílání 4K@p30 HEVC a nyní v Londýně uvedla kódování 4K HEVC s plnou snímkovou rychlostí.

V její nynější demonstraci systém zpracování živého obrazu dosáhl vysoké přenosové rychlosti obrazu 4Kp60 AVC v transportním toku MPEG-2 charakterizujícím profesionální sportovní obsah. Systém byl využit pro kódování a distribuci produkce 4Kp60 HEVC pro počítačový dekodér s finálním zobrazením na planárním televizoru 4K s úhlopříčkou 84 palců.

„Na rozdíl od filmů se přímé sportovní přenosy nejlépe zobrazí pří vyšších snímkových frekvencích. V roce 2014 očekáváme, že přímé sportovní přenosy urychlí přijetí systému 4K Ultra HD těmi poskytovateli programů a operátory placené televize, kteří by chtěli poskytnout divákovi přesvědčivější zážitek ze sportovní zábavy,” řekl pan Aslam Khader, výrobní ředitel společnosti Elemental Technologies. “S naší implementací HEVC a softwarově definovanou architekturou, společnost Elemental Technologies zákazníkům poskytne reálnou cestu pro distribuci služeb Ultra HD TV.”

Čtyřnásobkem plného rozlišení (1080p HD) obsah 4K představuje výzvu pro tradiční kompresní metody, např. MPEG-2 a pokročilé kódování obrazu (AVC / H.264), pokud jde o šířku pásma pro poskytnutí příjemného a plného diváckého zážitku. Implementace HEVC společnosti Elemental Technologies umožňuje distribuci obsahu ve formátu 4K při bitové rychlosti, která odpovídá obsahu šířeném v módu HD.


S využitím zdroje: advanced-television.com, 11. 12. 2013, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19733/elemental-technologies-s-plnohodnotnym-zpracovanim-obrazu-4k-hevc/