BSkyB může zaplatit 3,2 miliard liber za přechod na Ultra-HD
Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 15.12.2013
Zpráva banky Berenberg uvádí, že operátor BSkyB by mohl zaplatit 3,2 miliard v kapitálových výdajích za konverzi na vysílání Ultra-HD. Banka tvrdí, že zatímco nové vysoce efektivní obrazové kódování HEVC by mohlo vytvořit šířku pásma, která vysílatelům ročně uspoří asi 50 miliónů liber v provozních nákladech, konečný účet za Ultra-HD by mohl být mnohem vyšší.


„Přestože určitou úroveň dynamické účinnosti lze dosáhnout pomocí nového kódování, žádná skoková změna v kompresi – tj. přechod z MPEG-2 na MPEG-4, nebo z MPEG-4 na HEVC – není možná bez nových čipových sad. Jinými slovy, operátoři placené televize, kteří chtějí dosáhnout významné efektivity v satelitní kapacitě musí obrovsky investovat do nových set-top boxů,” uvedla banka.

Zpráva také informuje o dalším potenciálním problému pro vysílatele, kteří chtějí přijmout systém Ultra-HD. „Zatímco operátoři placené televize mohou usilovat o vypnutí vysílání MPEG-2, aby umožnili vznik více kanálů HD a nakonec spuštění Ultra HD, není jasné, co by se stalo s domácnostmi, které sledují volné (FTA) vysílání v MPEG-2. Nikdo nebude chtít financovat tyto set-top boxy, spotřebitelé by měli být motivováni, aby si sami koupili nový set-top-box. Banka se domnívá, že takovou pobídkou by mohlo být více kanálů s vysokým rozlišením HD. To by mohlo vykompenzovat vypnutí vysílání v MPEG-2.”.


S využitím zdroje: Chris Forrester, advanced-television.com, 13. 12. 2013, volně upraveno a zkráceno

 
© satCentrum :: Česko-Slovenská satelitní a TV doména
http://www.satcentrum.cz/clanky/19748/bskyb-muze-zaplatit-3-2-miliard-liber-za-prechod-na-ultra-hd/