Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 18:55:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Jak přijímat FILM BOX a NONSTOP KINO – I.

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 09.06.2006


Již druhý týden, od pondělí 29.5.2006, je možné si prostřednictvím distributora, serveru satCentrum, pořídit předplatné – přístupovou kartu na filmové kanály společnosti SPI International FILM BOX a NONSTOP KINO. Při té příležitosti bychom chtěli zodpovědět na některé nejčastější dotazy, které se týkají abonence a příjmu těchto programů ze satelitu.


Oba kanály vysílají ze satelitu Amos 2 na pozici 4,0 st. západně na transponderu společnosti RRSat Network, frekvence 11,683 GHz, horizontální polarizace. Hodnota datového toku – symbol rate (SR) byla minulý měsíc zvýšena z 4,500 Ms/s na 6,888 Ms/s, FEC má hodnotu 3/4 a identifikátory PIDy (V-PID/A-PID) jsou 257/513 pro FILM BOX a 258/514 pro NONSTOP KINO.


Pro individuální satelitní příjem postačí parabola o rozměrech cca 80 cm. Vyzkoušeli jsem na Moravě „šedesátku“ od UPC, ale u ní chybí rezerva pro zhoršení příjmových podmínek za deště či sněžení. V diskusích si někteří diváci stěžují na slabý signál a nemožnost naladit tyto programy. Zvláště v západních a severních Čechách signál rapidně klesá. Je opravdu nutné si „vyhrát“ s nastavením polárního závěsu při motorickém natáčení, pokud je anténa sólo na této pozici, případně příjem je realizován na multifeedu či na toroidní parabole, doporučujeme mírně natočit konvertor doleva o cca 5 minut proti směru hodinových ručiček při pohledu do ohniska paraboly. Optimální hodnotu natočení, „skew“ lze zjistit podle detekované hodnoty užitečného signálu „BER“ na stupnici ve vašem receiveru. Po zvýšení hodnoty SR se dnes už nevyskytují problémy s naladěním na některých receiverech.

Pro otestování příjmu máme naladěné oba programy kromě běžně používané motorické sestavy s ofset parabolou a motorem typu H-H také na „referenční“ již zmiňované ofsetce 60 cm pro UPC Direct s velmi starým motorem Nokia Satscan a receiverem Nokia 9800s. Dále byl použit multifeed na ofsetce 80 cm se čtyřmi LNB, jako střed byl nastaven Hot Bird na 13,0 st. východně, vlevo při pohledu do ohniska paraboly jsou umístěné LNB pro první pozici Astry (19,2 st. vých.) a Astry 3A (23,5 st. vých.) s domácími pakety Czechlink a Slovak link. Vpravo byl nejprve umístěn konvertor na pozici 1,0 st. západně (Thor/Intelsat 10-2), po odchodu TA3, Jojky a Music Boxu z volného Telenoru Slovakia byl LNB posunut ještě západněji až na Amos (4,0 st. záp.). I zde je trochu skloněn od svislé osy. Také na toroidní parabole T90 nedělá při správném nastavení (a zmiňovaném sklonu LNB) příjem problémy.

Po správném nastavení parabolické antény přejdeme k otestovaným modulům podmíněného příjmu případně vestavěným čtečkám. Všechny tři filmové kanály společnosti SPI International (později k oběma zmiňovaným programům ještě přibude NOSTALGIA) budou kódované a budou používat systém Viaccess RED (Viaccess 2.5, případně 2.6). FILM BOX je už od 1.5.2006 zakódován, také NONSTOP KINO po dočasném promo vysílání přejde na kódování. Při předplacení programu NONSTOP KINO automaticky získáte program FILMBOX jako bonus, pokud předplatné na tento kanál zakoupíte již dnes, poběží vám FILMBOX hned, ale doba předplatného se začne počítat až od zakódování stanice NONSTOP KINO.

Přístupové karty Viaccess jsou z produkce France Telecom Company, autorizace se provádí v izraelském Tel Avivu na základě pokynů pracovníků bratislavské centrály SPI International. Každý zákazník obdrží po zaplacení funkční kartu, která po vložení do čtečky (CAS) či modulu (CAM) bude hned dekódovat předplacený program. Je však nutné do 28 kalendářních dní od data zakoupení karty zaslat jeden originál vyplněné a podepsané smlouvy do pražské (v ČR) či bratislavské (v SR) kanceláře společnosti, jinak bude přístupová karta deaktivována. Po skončení roční, dvouleté či tříleté doby se karta nevyhazuje, data se opět po zaplacení (pokud je samozřejmě zájem o další abonenci) prodlouží na další období. Data se do karty zasílají ze satelitu, stačí ji mít v receiveru, zapnutém na transponderu s kanály SPI.

Přístupové karty pro FILM BOX a NONSTOP KINO spolehlivě pracují ve všech CAM pro Viaccess 2, fungovaly i v upravených starších modulech Viaccess Black s novým firmwarem. Nefungovaly ale ve starších Magic a Matrix CAM, fungovaly v modulech Dragon/T-Rex, zde ale záleželo na verzi firmware. Jako asi nejlevnější a spolehlivé řešení pro satelitní diváky, kteří nemají universální čtečku a uvažují o zakoupení modulu je pořídit si ZetaCAM. Jak „žlutý“, tak i „modrý“ s firmware podporujícím Viaccess 2 bez problému aktivovaly karty a při trvalém příjmu nedocházelo ani ke krátkodobým výpadkům či zamrznutí. Asi nejlepší poměr cena/výkon měl modul ZetaCAM Blue s FW 2D271X, který kromě předplacených erotických kanálů Full-X umožní dekódování s originálními přístupovými kartami pro systémy Viaccess, Irdeto, Betacrypt a CryptoWorks, a to automaticky (v nastavení All) bez nutnosti potvrzování v menu modulu.

Přístupové karty pro FILM BOX a NONSTOP KINO spolehlivě pracují v univerzálních čtečkách (UCAS) všech běžných novějších dostupných receiverů na našem trhu, samozřejmě pokud podporují systém Viaccess 2. Naopak starší receivery s vestavěnou čtečkou (pouze) pro systém Viaccess si s kartou neporadily, konkrétně Humax 5300 a Nokie 9800s kartu nepoznaly. Kartu nedekódovaly ani vestavěné Magic či Matrix čtečky receiverů Kaon/Xtreme řady 5XX. Nokie 9800s (s firmware MA 2.0) si nerozuměla ani s modulem ZetaCAM, program sice dekódovala ale obraz se „sekal“. Jediná možnost bylo použít CAM Dragon, ovšem čas od času (nepravidelně po několika minutách) se obraz na chvíli „kousl“ a poté zase rozběhl.

Ani v UCAS ale nemáme vyhráno, u řady receiverů byly čtečky, u nichž nedocházelo k aktivaci nových karet, a tak musely být napoprvé vloženy do CAM či do receiverů s korektnějším průchodem aktivačních dat – v našem případě to byl třeba bezproblémový Dreambox (s vyřazeným blockerem v menu), naprosto „nezbořitelným“ a hardwarově i softwarově nejodolnějším ale byl Triple Dragon, který si nechal líbit vyjímání i vkládání karet za běhu bez vypínání do stand by.

Jak bylo řečeno, karty jsou už při prodeji vyzkoušeny a zaktivované. Doplněno: Pokud vlastníte UCAS čtečku, přes kterou neprojdou aktivační instrukce, musíte si pořídit kompatibilní CAM anebo návštívit prodejce, který má k dispozici vhodný modul či receiver. Jak jsme až dodatečně zjistili, doba oprávnění na kartách se kryje s kalendářním měsícem, pokud jsou karty provozované v kompatibilním zařízení pro systém Viaccess RED, automaticky se doba oprávnění posune na další období bez nutnosti vyjímat kartu ze čtečky či modulu. Upozornili jsme na tuto dobu společnost SPI International, která slíbila vyjednat u providera RRSat delší dobu zápisu oprávnění. Myslíme si, že při abonenci karet na 1, 2 či 3 roky by mohlo být na kartě klidně oprávnění jeden rok. O výsledku jednání vás budeme informovat.


V dalším pokračování se zaměříme na kvalitu vysílaných programů, jak po technické (rozlišení, datový tok), tak i programové stránce (rotace filmů a programové kategorie). Na toto pokračování si ale musíte ještě chvíli počkat, až proběhnou všechny připravované změny, které by měly zlepšit příjem (úpravy rozlišení, datového toku, síly signálu, aktivace a další opatření).

Společnost SPI také přichystala malý bonus – dárek pro všechny předplatitele – koncové zákazníky, kteří si objednali či objednají předplatné kanálů FILM BOX či NONSTOP KINO na dva anebo tři roky – budou mít možnost si zvolit jedno (při abonenci na 2 roky) či dvě (na tři roky) DVD anebo VHS kazetu z nabídky na webu http://filmbox.satcentrum.com, anebo též www.filmbox.satcentrum.com podle svého výběru. Možnost vybrat si film (y) zdarma bude zpřístupněná od příštího týdne, dřívější abonenti od 29.5.2006, kteří splňují danou podmínku budou postupně kontaktováni e-mailem a budou si též moci vybrat dárek podle svého gusta. Tato akce je určena, jak již bylo řečeno, pouze koncovým zákazníkům, objednávajícím na webu www.filmbox.satcentrum.com, na prodejce se satelitní technikou se nevztahuje. Ti ale mohou po registraci nakupovat přístupové karty za velkoobchodní ceny.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 32   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.06.2006 • Doplňující informace ke kartám diGITALlink [ 9 ]
13.06.2006 • Testovali jsme kartu diGITALlink [ 7 ]
27.03.2006 • Digitální vysílání : HD READY je nahrazeno novým logem HD TV [ 1 ]
15.03.2006 • Nejčastější dotazy k digitální televizní platformě Astra
09.03.2006 • SES ASTRA si vybrala kódovací systém Nagravision pro svou novou digitální televizní infrastrukturu [ 3 ]
07.03.2006 • Výměna technologie satelitního uplinku Czechlink - doplnění [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
2 / 2

  Zase no signal 

17.06.2006 17:01 • Jerry
Včera 23:10 to laskavě pustili,dnes 16:42 zase bez signálu ????Fakt nevím co si myslet,16:50 vše o.k. Koncem měsíce se chystám objednat kartu....ale napřed raději větší parabolu :-)Otázka je jestli raději ještě nepočkat....než si laskavě vyřeší funkční transponder.....a zvednou přenos. rychlost....
 
 
  Koukal jsem se dnes ráno, a No ... 

17.06.2006 08:46 • anonym
Koukal jsem se dnes ráno, a Nonstop Kino mi jede. Těžké dešťové mraky, takže signál nic moc ale nerozpadá se a je to stabilní. Podívej se na parabolu případně dotoč LNB!
 
 
  Prestali vysílat :-) 

16.06.2006 22:34 • Jerry
Amos jede ,nonstopkino ne !!!???? 22:34
 
 
  No signal-Nonstopkino a Filmbox 

16.06.2006 17:30 • Jerry
Je to divný ale přes den jim nějak kolisá signál většinou od 10-20h se to nedá přijmat,ostatní kanály z Amosu jsou o.k např.Cherry Music ,Nonstopkino a Filmbox bez signálu??? Nevíte někdo kde je chyba??
 
 
  Osobne mam vyskusane v BA na 6 ... 

12.06.2006 10:12 • janci
Osobne mam vyskusane v BA na 60ku od UPC ze signal i pod mrakom je postacujuci Ovsem pocas dazda a ocakavam i ze v zime by to nestacilo. Akurat to uz bude aj nonstop kino kodovane, ze.
 
 
  to ze pisem po slovensky este ... 

12.06.2006 10:10 • anonym
to ze pisem po slovensky este neznamena ze zijem na slovensku ;-)
 
 
  80 parabola 

11.06.2006 17:21 • petr
No..pisu cesky tak cehun ;) ...
Kousek od usti nad labem.Tedy severni cechy...
 
 
  zalezi kde byvas, ina situacia ... 

10.06.2006 19:05 • anonym
zalezi kde byvas, ina situacia je na vychode slovenska, ina na zapade ciech
 
 
  80 parabola 

09.06.2006 23:16 • Petr
Doplneno...
Tedy myslim silhani na obe LNB. Tedy na stredu nebude nic....
 
 
  80 parabola 

09.06.2006 22:47 • Petr
Tedy muzu brat jako hotovou vec ...na 80 parabolu lze prijimat 23,5 -3A a zaroven 4-amos ? S twinem si motor asi neuziju, ze ;) a dalsi parabola na panelak uz je moc.
 
 
  Tak im dohodni lepsiu cenu od ... 

09.06.2006 13:48 • imz
Tak im dohodni lepsiu cenu od Astry nez od Amosu a bude tam ;-)
 
 
  Presunte to na ASTRU 3A!!! ... 

09.06.2006 12:47 • anonym
Presunte to na ASTRU 3A!!!
 
 
Celkový počet komentářů: 32 / zobrazují se: 21 ... 32

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist