Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 06:40:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Jak přijímat FILM BOX a NONSTOP KINO – I.

  Autor: Redakce , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 09.06.2006


Již druhý týden, od pondělí 29.5.2006, je možné si prostřednictvím distributora, serveru satCentrum, pořídit předplatné – přístupovou kartu na filmové kanály společnosti SPI International FILM BOX a NONSTOP KINO. Při té příležitosti bychom chtěli zodpovědět na některé nejčastější dotazy, které se týkají abonence a příjmu těchto programů ze satelitu.


Oba kanály vysílají ze satelitu Amos 2 na pozici 4,0 st. západně na transponderu společnosti RRSat Network, frekvence 11,683 GHz, horizontální polarizace. Hodnota datového toku – symbol rate (SR) byla minulý měsíc zvýšena z 4,500 Ms/s na 6,888 Ms/s, FEC má hodnotu 3/4 a identifikátory PIDy (V-PID/A-PID) jsou 257/513 pro FILM BOX a 258/514 pro NONSTOP KINO.


Pro individuální satelitní příjem postačí parabola o rozměrech cca 80 cm. Vyzkoušeli jsem na Moravě „šedesátku“ od UPC, ale u ní chybí rezerva pro zhoršení příjmových podmínek za deště či sněžení. V diskusích si někteří diváci stěžují na slabý signál a nemožnost naladit tyto programy. Zvláště v západních a severních Čechách signál rapidně klesá. Je opravdu nutné si „vyhrát“ s nastavením polárního závěsu při motorickém natáčení, pokud je anténa sólo na této pozici, případně příjem je realizován na multifeedu či na toroidní parabole, doporučujeme mírně natočit konvertor doleva o cca 5 minut proti směru hodinových ručiček při pohledu do ohniska paraboly. Optimální hodnotu natočení, „skew“ lze zjistit podle detekované hodnoty užitečného signálu „BER“ na stupnici ve vašem receiveru. Po zvýšení hodnoty SR se dnes už nevyskytují problémy s naladěním na některých receiverech.

Pro otestování příjmu máme naladěné oba programy kromě běžně používané motorické sestavy s ofset parabolou a motorem typu H-H také na „referenční“ již zmiňované ofsetce 60 cm pro UPC Direct s velmi starým motorem Nokia Satscan a receiverem Nokia 9800s. Dále byl použit multifeed na ofsetce 80 cm se čtyřmi LNB, jako střed byl nastaven Hot Bird na 13,0 st. východně, vlevo při pohledu do ohniska paraboly jsou umístěné LNB pro první pozici Astry (19,2 st. vých.) a Astry 3A (23,5 st. vých.) s domácími pakety Czechlink a Slovak link. Vpravo byl nejprve umístěn konvertor na pozici 1,0 st. západně (Thor/Intelsat 10-2), po odchodu TA3, Jojky a Music Boxu z volného Telenoru Slovakia byl LNB posunut ještě západněji až na Amos (4,0 st. záp.). I zde je trochu skloněn od svislé osy. Také na toroidní parabole T90 nedělá při správném nastavení (a zmiňovaném sklonu LNB) příjem problémy.

Po správném nastavení parabolické antény přejdeme k otestovaným modulům podmíněného příjmu případně vestavěným čtečkám. Všechny tři filmové kanály společnosti SPI International (později k oběma zmiňovaným programům ještě přibude NOSTALGIA) budou kódované a budou používat systém Viaccess RED (Viaccess 2.5, případně 2.6). FILM BOX je už od 1.5.2006 zakódován, také NONSTOP KINO po dočasném promo vysílání přejde na kódování. Při předplacení programu NONSTOP KINO automaticky získáte program FILMBOX jako bonus, pokud předplatné na tento kanál zakoupíte již dnes, poběží vám FILMBOX hned, ale doba předplatného se začne počítat až od zakódování stanice NONSTOP KINO.

Přístupové karty Viaccess jsou z produkce France Telecom Company, autorizace se provádí v izraelském Tel Avivu na základě pokynů pracovníků bratislavské centrály SPI International. Každý zákazník obdrží po zaplacení funkční kartu, která po vložení do čtečky (CAS) či modulu (CAM) bude hned dekódovat předplacený program. Je však nutné do 28 kalendářních dní od data zakoupení karty zaslat jeden originál vyplněné a podepsané smlouvy do pražské (v ČR) či bratislavské (v SR) kanceláře společnosti, jinak bude přístupová karta deaktivována. Po skončení roční, dvouleté či tříleté doby se karta nevyhazuje, data se opět po zaplacení (pokud je samozřejmě zájem o další abonenci) prodlouží na další období. Data se do karty zasílají ze satelitu, stačí ji mít v receiveru, zapnutém na transponderu s kanály SPI.

Přístupové karty pro FILM BOX a NONSTOP KINO spolehlivě pracují ve všech CAM pro Viaccess 2, fungovaly i v upravených starších modulech Viaccess Black s novým firmwarem. Nefungovaly ale ve starších Magic a Matrix CAM, fungovaly v modulech Dragon/T-Rex, zde ale záleželo na verzi firmware. Jako asi nejlevnější a spolehlivé řešení pro satelitní diváky, kteří nemají universální čtečku a uvažují o zakoupení modulu je pořídit si ZetaCAM. Jak „žlutý“, tak i „modrý“ s firmware podporujícím Viaccess 2 bez problému aktivovaly karty a při trvalém příjmu nedocházelo ani ke krátkodobým výpadkům či zamrznutí. Asi nejlepší poměr cena/výkon měl modul ZetaCAM Blue s FW 2D271X, který kromě předplacených erotických kanálů Full-X umožní dekódování s originálními přístupovými kartami pro systémy Viaccess, Irdeto, Betacrypt a CryptoWorks, a to automaticky (v nastavení All) bez nutnosti potvrzování v menu modulu.

Přístupové karty pro FILM BOX a NONSTOP KINO spolehlivě pracují v univerzálních čtečkách (UCAS) všech běžných novějších dostupných receiverů na našem trhu, samozřejmě pokud podporují systém Viaccess 2. Naopak starší receivery s vestavěnou čtečkou (pouze) pro systém Viaccess si s kartou neporadily, konkrétně Humax 5300 a Nokie 9800s kartu nepoznaly. Kartu nedekódovaly ani vestavěné Magic či Matrix čtečky receiverů Kaon/Xtreme řady 5XX. Nokie 9800s (s firmware MA 2.0) si nerozuměla ani s modulem ZetaCAM, program sice dekódovala ale obraz se „sekal“. Jediná možnost bylo použít CAM Dragon, ovšem čas od času (nepravidelně po několika minutách) se obraz na chvíli „kousl“ a poté zase rozběhl.

Ani v UCAS ale nemáme vyhráno, u řady receiverů byly čtečky, u nichž nedocházelo k aktivaci nových karet, a tak musely být napoprvé vloženy do CAM či do receiverů s korektnějším průchodem aktivačních dat – v našem případě to byl třeba bezproblémový Dreambox (s vyřazeným blockerem v menu), naprosto „nezbořitelným“ a hardwarově i softwarově nejodolnějším ale byl Triple Dragon, který si nechal líbit vyjímání i vkládání karet za běhu bez vypínání do stand by.

Jak bylo řečeno, karty jsou už při prodeji vyzkoušeny a zaktivované. Doplněno: Pokud vlastníte UCAS čtečku, přes kterou neprojdou aktivační instrukce, musíte si pořídit kompatibilní CAM anebo návštívit prodejce, který má k dispozici vhodný modul či receiver. Jak jsme až dodatečně zjistili, doba oprávnění na kartách se kryje s kalendářním měsícem, pokud jsou karty provozované v kompatibilním zařízení pro systém Viaccess RED, automaticky se doba oprávnění posune na další období bez nutnosti vyjímat kartu ze čtečky či modulu. Upozornili jsme na tuto dobu společnost SPI International, která slíbila vyjednat u providera RRSat delší dobu zápisu oprávnění. Myslíme si, že při abonenci karet na 1, 2 či 3 roky by mohlo být na kartě klidně oprávnění jeden rok. O výsledku jednání vás budeme informovat.


V dalším pokračování se zaměříme na kvalitu vysílaných programů, jak po technické (rozlišení, datový tok), tak i programové stránce (rotace filmů a programové kategorie). Na toto pokračování si ale musíte ještě chvíli počkat, až proběhnou všechny připravované změny, které by měly zlepšit příjem (úpravy rozlišení, datového toku, síly signálu, aktivace a další opatření).

Společnost SPI také přichystala malý bonus – dárek pro všechny předplatitele – koncové zákazníky, kteří si objednali či objednají předplatné kanálů FILM BOX či NONSTOP KINO na dva anebo tři roky – budou mít možnost si zvolit jedno (při abonenci na 2 roky) či dvě (na tři roky) DVD anebo VHS kazetu z nabídky na webu http://filmbox.satcentrum.com, anebo též www.filmbox.satcentrum.com podle svého výběru. Možnost vybrat si film (y) zdarma bude zpřístupněná od příštího týdne, dřívější abonenti od 29.5.2006, kteří splňují danou podmínku budou postupně kontaktováni e-mailem a budou si též moci vybrat dárek podle svého gusta. Tato akce je určena, jak již bylo řečeno, pouze koncovým zákazníkům, objednávajícím na webu www.filmbox.satcentrum.com, na prodejce se satelitní technikou se nevztahuje. Ti ale mohou po registraci nakupovat přístupové karty za velkoobchodní ceny.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 32   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.06.2006 • Doplňující informace ke kartám diGITALlink [ 9 ]
13.06.2006 • Testovali jsme kartu diGITALlink [ 7 ]
27.03.2006 • Digitální vysílání : HD READY je nahrazeno novým logem HD TV [ 1 ]
15.03.2006 • Nejčastější dotazy k digitální televizní platformě Astra
09.03.2006 • SES ASTRA si vybrala kódovací systém Nagravision pro svou novou digitální televizní infrastrukturu [ 3 ]
07.03.2006 • Výměna technologie satelitního uplinku Czechlink - doplnění [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 2

  Já to mám už od srpna a žádnej ... 

11.12.2006 22:29 • Mirek
Já to mám už od srpna a žádnej problém.Těším se až přejdou na 23,5°E Astra 3A, Astra 1D.
 
 
  pre blbecka 

11.12.2006 15:33 • ujec
na hovno si ty - velkej pepa z depa :-D
 
 
  nevim 

11.12.2006 14:24 • pepa
je to na hovno

 
 
  problemy s dekodovacimi kartami ... 

09.07.2006 19:59 • SPI-Provider
Zdravim vsetkych diskutujucich. Prosim neberte tieto riadky ako reakciu na konkretny prispevok. Chcem len komplexne popisat situaciu. Problem ktory vznika pri dekodovani signalu riesime. Dovod tohto problemu je ako ho nizsie popisuje pan Hrubec v tom, ze pravidelne systemove udpate (v signale) prichadzaju z Amos v mesacnych intervaloch.Tento sposob update je standartnym riesenim aj pri inych dekodovacich systemoch. Avsak s ohladom na to ze Amos pouziva menej udomacnenu verziu kodovania ViaAccesRED(2.5) je problemov s dekodovanim signalu viac ako pri inych dekodovacich sytemoch, ktore su na trhu viac udomacneme. Pravdu povediac s faktom ze update prichadzaju na mesacnej baze (a ze by mohli byt problemom) som sa v mojich podmienkach prijmu (Bratislava na 90 cm, LNB 0,2 dB, Topfield 5000 CI + ORIGINALNY PCMCIA ViaAccess RED) stretol az potom ako sme zacali predavat karty pre konecnych uzivatelov. Pri kupe svojho dekodovacieho slotu som bol predajcom v Bratislave upozorneny ze existuje viac verzii dekodovacich PCMCIA kariet. Ale iba jedna je stavana na plnu podporu ViaAceessRED. Kedze rozdiel medzi "Feikom" a "originalom" bol iba cca 500 Skk s DPH rozhodol som sa zakupit si original. Doposial som nemal ziadny problem s dekodovanim siganalu. Problem teda nie je v kodovani a ani v samotnych receiveroch, ale v tom ze neoriginalny PCMCIA nedokaze spracovavat systemove update prichadzajuce cez signal z Amos. Ako som hovoril na zaciatku pracujeme na tom aby tieto systemove update aktualizovali len raz do roka ale to tak isto sposobi problemy ludom ktori nebudu pouzivat plne kompatibilny dekodovaci system... Tesim sa na dalsie vase pripadne reakcie.
 
 
  Distancuji se... 

08.07.2006 08:20 • Jaivan
...od případné možné záměny nicku Jaivan (s kterýn vystupuji na serveru parabola.cz) a zde uvedeným: jemnec. Já naopak vítám vstřícný přístup Ing. Hrubce k řešení problémů, který on nezavinil... Tolik na vysvětlenou...
Jaivan
P.S. Ing. Hrubec: Ano, se mnou jste včera odpoledne jednal a korektně jsme se domluvili na vyřešení stávajícího stavu... Ten, který vás napadá a obviňuje nejsem já...
 
 
  Vážený pane (Vaše jméno znám, ... 

08.07.2006 00:47 • Václav Hrubec
Vážený pane - pokud jste to Vy, se kterým jsem dnes odpoledne jednal (Vaše jméno znám, ale zřejmě chcete pro větší důraz Vašich ataků zůstat v anonymitě), tak používáte patchovaný receiver s UCAS (původně Irdeto) čtečkou, která není stoprocentně kompatibilní s Viaccessem RED (Viaccess 2), a neprocházejí přes ní aktivační instrukce. Nabízel jsem Vám tedy pomoc s přeprogramováním Vašeho modulu ZetaCAM případně zaslání stoprocentně funkčního, místo toho (pokud jste to Vy) ale vláčíte moje jméno po webu parabola.cz a nyní i zde a vyhrožujete žalobami. Jen pro příklad - pokud si zakoupíte např. kartu Czechlink a budete ji strkat do čtečky, která vám ji nezaktivuje, také budete žalovat prodejce, anebo se budete snažit problém nějak řešit kompatibilním zařízením? Nevím o jakém nedodržování podmínek mluvíte. Ve článku zde i na webu www.filmbox.satcentrum.com se jasně mluví o kódovacím systému Viaccess RED, nikoliv o upravené čtečce Irdeto. Zachovejte, prosím, v sobě trochu slušnosti a nechte nám možnost a čas vyřešit váš problém s aktivací k vaší spokojenosti. Napadáním mého jména na internetových serverech tomu moc nepomůžete.
Pro ostatní - informujte nás, prosím, dopředu, v jakém zařízení budete dekódovací kartu pro Filmbox používat, pokusíme se vám dopředu poradit, abychom předešli dohadům jako s panem co se tu podepsal jemnec. Děkuji za pochopení.
 
 
  Hrubec- filmbox, nonstopkino 

08.07.2006 00:08 • jemnec
pozor na něho, nedodržujou podmínky, vybodněte se raději na ně!!!! Toto je jen upozornění.
 
 
  Hrube- žaloba 

08.07.2006 00:07 • jemnec
pozor na něho, nedodržujou podmínky, vybodněte se raději na ně!!!! Toto je jen upozornění.

 
 
  Špatnej příjem 

05.07.2006 19:48 • Mirek
Dneska to je teda mizerie.Mám natáčecí zařízeni 85 parabolu.Už dva dny to je oničem.Přes den kvalita signálu pod 20 % obraz se rozpadá.Vnoci slabejch 30 %,to už je koukatelný.Pišou,že je si třeba pohrát s nastavením,ale at si hraju jak chci tak nic moc.Sem už bezradnej.Pokud muže někdo poradit tak budu moc rád.Chtěl bych si Filmbox a NonstopKino předplatit,ale takhle to nemá cenu.
 
 
  No signal-Nonstopkino a Filmbox 

02.07.2006 18:59 • Terry
Stejná zkušenost: NonstopKINO mizerná kvalita signálu (často < 10%, obraz se rozpadá), přitom na stejném satelitu NOVA TV síla signálu 57%, kvalita 74%. Počasí jasno (2.7.2006).
 
 
  Nonstop Kino pojede volně 

01.07.2006 19:33 • Jan
ještě tento měsíc, pak už by to mělo být v kódu.
 
 
  Dotaz 

01.07.2006 17:59 • Mirek
Mám takovej malej dotaz.Mám natáčecí zařízení,85 parabolu,takže Amos chytám vpohodě.Uvažuju o předplatném na Filbox a NonstopKino,to je zatím volně.Kvalita signálu je stalá tak 40 %,obraz se neseká,nepadá takže se to zdá O.K.Má někdo lepší?Demi oto pokud se rozhodnu o předplatné abych potom nebyl nas....j.Jo neví někdo dokdy pojede NostopKino volně?
 
 
  ČEŠTINA 

23.06.2006 19:30 • Mirek
Dík za odpověd.To víš teprve se stím seznamuju.
 
 
  Ne, jedná se o zkušební vysílá ... 

23.06.2006 19:23 • anonym
Ne, jedná se o zkušební vysílání a testují se různé filmy z DVD masteringů, u filmu Absolutně scary, který teď běží (až do osmé) je však bohužel použité originální (francouzské) audio, jedná se o technický problém v Tel Avivu. Při plném provozu budou odbavované pouze tituly v českém dabingu.
 
 
  ČEŠTINA 

23.06.2006 18:59 • Mirek
Ode dneška mám možnost příjmu NONSTOP KINA.Většina pořadů je,ale v originálním znění.To je běžný?
 
 
  Bude to otazka penez,pokud cht ... 

18.06.2006 13:37 • Jerry
Bude to otazka penez,pokud chteji byt pay_tv tak by to melo podle toho vypadat...uvidi se az pořídim vetsi parabolu.Nechapu jak mam otocit konvertor ?? Mam tento- http://www.omko.cz/?kod=KOSEDITSIN Abych si ale nerozhodil ostatni druzice.Vyskousim....dam vedet.
 
 
  Oni jsou Amosy dva a mají různ ... 

18.06.2006 09:15 • Jirka
Oni jsou Amosy dva a mají různě natočené transpondery, bohužel ten s Fimboxem je natočený dost mimo nás. Pootočil jsi trochu konvertorem o cca 5 minut proti hodinovým ručičkám (při pohledu do paraboly zepředu? Budeš pořekvapený, jak každý milimetr hraje roli a BER ti hned poskočí nahoru!
 
 
  NonstopKino 

18.06.2006 08:37 • Jerry
Koupim aspon 100 parabolu a potom se uvidí...akorad me zarazi to ,ze vsechny programy z AMOSU jedou na 98% signalu bez sebemensiho vypadku a NnstopKino,Filmbox ne.
 
 
  kym to vysiela volne si to uzi ... 

18.06.2006 01:05 • anton
kym to vysiela volne si to uzivam, mam 120 parabolu a vypadky som nezaznamenal, sledujem prevazne v nocnych hodinach, ako napriklad doteraz, cely film bol OK
 
 
  Nechápu tvůj problém, Jerry, u ... 

18.06.2006 00:27 • Jirka
Nechápu tvůj problém, Jerry, u mě to jde pořád a na šedesátku od UPC s motorem Stab 100 a LNB 0,3 dB, výpadky nastanou až za hustého deště, jinak ne. Odpoledne jsem to měl zaplý zrovna na film Má mě rád-nemá mě rá, a šlo to pořád. Chce to asi seštelovat parabolu a natočit LNB.
 
 
Celkový počet komentářů: 32 / zobrazují se: 1 ... 20

|<«12»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist